Från fängelse till finrum

Krönika Allt fler europeiska länder väljer nu att omreglera sina spelmarknader. Det är en stor seger för spelbolag som Unibet och Betsson. Men vägen dit har varit lång och snårig.

Det kan bland andra Unibets tidigare vd Petter Nylander vittna om. I oktober 2007 greps han på flygplatsen Schipol i Amsterdam efter att en fransk domstol utfärdat en europeisk arresteringsorder mot honom. En lagstiftning som tagits fram för att bekämpa terrorism.

Några terroristmisstankar mot Nylander fanns dock inte. Istället handlade det om att Unibet hade retat upp det franska spelmonopolet genom att erbjuda spel på internet till fransmännen. Mon dieu!

Efter tiden i häktet fördes Petter Nylander till en domstol i franska Nanterre där han släpptes mot en borgen på cirka 2 miljoner kronor.

Idag, sju år senare, ser det minst sagt annorlunda ut. Den franska spelmarknaden är sedan en tid tillbaka omreglerad med ett system där speloperatörer kan köpa en licens och sedan betala spelskatt i landet.

När det var dags att ansöka om licenser var allt gammalt groll som bortblåst och Unibet kan idag agera på den franska marknaden utan att vd riskerar att hamna i finkan när han är på besök.

I samband med den senaste rapporten lyfte den nuvarande Unibet-chefen Henrik Tjärnström fram Frankrike som ett av de länder som växer snabbast och som har störst potential i framtiden om de relativt dåliga villkoren i landet förbättras.

Även Betssons tidigare vd Pontus Lindwall har haft sina regleringsduster. 2008 öppnade bolaget en spelbutik i Stockholm med ett uttalat syfte att utmana det svenska spelmonopolet. Pontus Lindwall pekade på att spelbolaget hade EU-rätten i ryggen.

Efter hot om miljonböter från Kammarrätten tvingades Betsson att stänga butiken men kunde senare öppna igen efter att spelbolaget fått gehör i Regeringsrätten.

I slutet av 2013 valde Betsson att stänga igen spelbutiken för gott efter att ha uppnått det som var målet från början.

”Nu när frågorna om spellagstiftningen varit uppe i Högsta Domstolen och det har bevisats att den står i strid med EU-rätten, känner vi att butiken spelat ut sin roll”, menade nya vd:n Magnus Silfverberg.

En omreglering av den svenska spelmarknaden har varit en ömsom het, ömsom ljummen och ömsom iskall politisk potatis under en längre period. Den senaste tiden har det dock hettat till rejält.

I mitten av oktober meddelade nämligen EU-kommissionen att den stämmer Sverige inför EU-domstolen angående regleringen av spelmarknaden, med målet att påskynda ett licenssystem.

Sverige är det första landet mot vilket EU-kommissionen väljer att ta i med hårdhandskarna på det här sättet. Den nya regeringen har efter detta meddelat att den har för avsikt är att påskynda arbetet med ett licenssystem. Fortfarande pekar dock det mesta mot att ett sådant system kommer att införas tidigast 2017-2018.

På lång sikt kommer en omreglering att gynna större aktörer som Unibet och Betsson som sedan länge agerat i Sverige via spellicens på Malta. Ett licenssystem innebär hårdare krav på speloperatörerna och en högre skattesats. Det kommer säkerligen leda till att många mindre aktörer slås ut eller blir uppköpta.

I samband med den senaste rapporten pekade Unibets Henrik Tjärnström på att inträdesbarriärerna för att etablera sig i Sverige, Norge och Finland, som i dag inte har något licenssystem, idag är för låga. Det gör att mindre aktörer kan erbjuda aggressiva bonusar till kunderna som inte är hållbara på sikt, enligt honom.

Därför välkomnar Unibet en omreglering så fort som möjligt och Henrik Tjärnström vill gärna jobba tillsammans med den nya regeringen.

Retoriken visar med tydlighet att Unibet, liksom Betsson, lämnat utmanarrollen och idag ser sig som de mogna och ansvarsfulla aktörerna. Och detta med all rätt.

Efter en fantastisk tillväxtresa hör både Betsson och Unibet idag till de största spelbolagen i Europa. Tillsammans med Betsson-avknoppningen Net Entertainment har aktierna dessutom hört till de absolut bästa placeringarna på Stockholmsbörsen.

Det talades länge om att Betsson och Unibet skulle värderas med rabatt på grund av den politiska risken. En rädsla som visat sig vara alltför överdriven sett i backspegeln. Nu ses spelbolagen snarare som stabila vinstmaskiner med stark tillväxt än som utmanare med rock n roll-aura.

Över 25 procent av Unibets intäkter kommer idag från omreglerade marknader. För Betsson, som har en betydande del av sina intäkter från Turkiet, är andelen mindre. Men i takt med att dessa intäkter växer kommer båda bolagens vinster att värderas allt högre. Unibet visade dessutom med sin senaste rapport att det går att öka den redan goda lönsamheten trots att bolaget betalar mer och mer i spelskatter.

Vad kan man då lära av spelbolagens fantastiska resa? Det enklaste svaret kanske finns i klyschan att om man inget satsar kan man heller inget vinna. Även om det innebär att man får skaka galler på Schipolflygplatsen under några dygn.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -