Appen som gör alla till förlorare?

Krönika Mycket ska man höra innan öronen trillar av. I fallet Cumula, som beskrivs som ”nästa svenska digitala succé”, var det nära att de verkligen gjorde det.

Cumula har den senaste tiden annonserat friskt i både SvD Näringsliv och föreningen Aktiespararnas tidning med det självsäkra budskapet om att deras app "gör alla till börsvinnare".

Företaget håller på att utveckla en app som ska göra det möjligt att handla aktier med hjälp av köp- och säljsignaler som skickas direkt till användarens mobiltelefon. Målet är att nå jämna 10 miljoner användare i ett första steg.

Tekniken bygger på de modeller som används i aktieanalysprogrammet Vikingen. Enligt Cumula har dessa ”unika modeller” historiskt gett en årlig avkastning på i snitt 40 procent.

Låter det bra? Vänta, det blir bara bättre.

För att kunna färdigställa appen genomför Cumula nu en nyemission där bolaget hoppas få in 20 miljoner kronor. Aktierna kostar 2 kronor styck och tecknas i poster om 10 000. Då ingår även ett tvåårsabonnemang på Cumulas app.

Före emissionen värderas bolaget därmed till drygt 100 miljoner kronor. Inte illa för ett företag som grundads för knappt ett år sedan och där ägarna hittills stoppat in 1,3 miljoner kronor.

Det här är dock småpotatis i jämförelse med vad den ljuva framtiden har i sitt sköte. Redan under första delen av 2015 planerar Cumula att genomföra ytterligare en nyemission – denna gång till kursen 120 kronor. Alltså 60 gånger högre än den kurs som är aktuell idag.

Även här rör det sig om 10 miljoner aktier vilket skulle innebära 1,2 friska miljarder för bolaget. Bolaget kan dock ta in upp till 2 miljarder kronor under 2015 efter ett bemyndigande från bolagsstämman. Därefter väntar en notering på Nasdaq-börsen i New York.

I helsidesannonsen i SvD Näringsliv lyfter vd Peter Östevik fram att Roivo-spelet Angry Birds haft 200 miljoner användare och att Mojang, som ligger bakom spelet Minecraft, nyligen köptes upp av Microsoft för 18 miljarder kronor.

”Populära appar sprids fort. King som äger Candy Brush [sic!] noterades i våras till 45 miljarder kronor. Nu ger sig Cumula in i den här branschen där vi kombinerar verkliga pengar med de upplevelser som spel apparna ger”, fortsätter vd:n.

Cumulas vision framstår i mångt och mycket som ett fantasifoster. Att prata om Nasdaq och miljarder utan att ha en färdig app känns verklighetsfrånvänt. Och att jämföra sig med några av de senaste årens största framgångar på spelmarknaden, varav vissa man uppenbarligen inte ens vet namnet på, blir smått parodiskt.

Den som ändå överväger att satsa sina surt förvärvade slantar i bolaget bör tänka på följande:

- Cumula är inte anslutet till värdepapperscentralen Euroclear vilket ofta brukar vara ett första steg vid en planerad börsnotering.

- Cumula använder sig inte av något emissionsinstitut utan pengarna för aktierna betalas istället direkt till bolagets bankkonto.

- Varför skulle någon som har hittat ett vattentätt sätt att nå en årlig avkastning på 40 procent dela med sig av sitt "hemliga" recept till hela världen?

Dessutom har delar av ledningen en mindre smickrande historik. Marknadschefen Milenko Gabrilo, som även är storägare och sitter i styrelsen, har tidigare drivit pensionsrådgivaren Svenska PPM och operatören Duvialla, som båda fått motstå hård kritik.

Sammanfattningsvis ringer ungefär alla varningsklockor som finns. För den investerare som bara har ett uns riskaversion och monetär självbevarelsedrift framstår den rosaskimrande framtid som Cumula målar upp som en drömvärld.

För att bli ”nästa svenska digitala succé” på Nasdaq-börsen krävs mycket mer än stora ord.

Och sannolikheten för att alla som investerar i bolaget ska bli börsvinnare… Man behöver inte mycket kunskap på området för att inse att det är väldigt rundhänta löften.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -