När Avanza lanserade den första gratisfonden, Avanza Zero, våren 2006 fick kollegorna hicka. Hur kunde någon erbjuda en indexfond till NOLL kostnad? Det sågs som rena kannibalismen på intäkterna. Ingen verkade då bry sig så mycket om kunderna som Avanza gjorde.
Men det visade sig ganska snabbt att Avanzamodellen var brilliant. Kunderna trängdes i dörren för att öppna konto hos Avanza. Bolagets dåvarande vd, Nicklas Storåkers, förklarade att Avanza Zero skulle ses som ett mellanting mellan marknadsföring och mjölken i en mataffär.
Det visade sig också att kunderna lade cirka 30 procent i Avanza Zero och 70 procent i intäktsbringande fonder.
Det dröjde ganska länge innan konkurrenterna vaknade till liv. Först ut var SEB som lanserade, SEB Europafond Gratis för ganska precis två år sedan. Ungefär i samma veva kom Handelsbanken med fem generationsfonder som är öppna för sparande i PPM-systement.
Förra våren tog den statliga banken, SBAB, steget in på gratismarknaden och lanserade SBAB Fri – Den avgiftsfria fonden som är identisk med Avanza Zero.
Nu har turen kommit till Nordnet. Runt midsommar inledde banken gratiserbjudandet med att lansera gratisfonder för respektive nordiskt land. Först ut var Nordnet Superfonden Finland, Nordnet Superfonden Danmark och Nordnet Superfonden Norge. Alla tre är indexfonder som följer utvecklingen för respektive lands mest omsatta och största bolag.
I början av juli följde de upp med en svensk dito, Nordnet Superfonden Sverige. Den skiljer sig en del från sina svenska gratiskonkurrenter genom att följa indexet OMXSBGI som speglar utvecklingen på de 70 största och mest omsatta svenska börsbolagen.
Både Avanza Zero och SBAB Fri följer utvecklingen för de 30 största och mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Genom Nordnet Superfonden Sverige får spararna därmed exponering mot fler bolag och framför allt mot mindre bolag. Det är bra under perioder då mindre bolag går bättre än de allra största, och så har fallet varit de senaste åren.
Nu väntar säkert fondspararna på att andra stora fondbolag slår in på samma väg. Kvar är exempelvis Nordea och Swedbank.