Sedan 2012 har världsindex, exklusive tillväxtmarknaderna, stigit med över 30 procent. Under samma period har index som mäter utvecklingen för tillväxtmarknaderna stått och stampat. Anledningen är att investerarnas riskvilja har varit låg. Istället har de satsat på marknader som de anser är förknippade med lägre risk.
Dit hör USA och Europa, och investerarna har också fått bra utdelning. Sedan 2013 har MSCI USA-index stigit med drygt 35 procent och MSCI Europaindex med 32 procent. Samtidigt har det varit oroligt bland de stora tillväxtländerna.
I Kina har investerarna varit rädda för att tillväxten avtar och att landet inte kan undvika en hårdlandning. I Ryssland har utvecklingen snarare gått från marknadsekonomi mot ökad statligt styrande och korruption. Det gillar inte investerare i väst. Förtroendet har inte det blivit bättre efter Rysslands annektering av Krim som tidigare tillhörde Ukraina.
Utflödet ur tillväxtmarknaderna har både pressat aktiekurserna och tryckt ned aktievärderingarna. Enligt databasföretaget Factset värderas idag bolagens vinster det kommande året lägre än vid utgången av 2012.
P/e-talet på kommande års vinster ligger för Asien, exklusive Japan, nu på 10,5. Motsvarande värderingen för det kommande året låg vid utgången av 2012 på 11,5. För Latinamerika har motsvarande värdering sjunkit till 13,5 från nästan 14. I Östeuropa har det framåtblickande p/e-talet fallit från 6,6 till 6,2.
Samtidigt har värderingarna stigit för USA och Europa. I Europa ligger p/e-talet på nästan 14, vilket är klart högre än de drygt 11 som gällde i december 2012. I USA har de stigit till nästan 16,5 från tidigare 13,5.
Vi har alltså ganska stora förväntningar om stigande vinster i väst medan de har fallit på tillväxtmarknaderna. Investerarna tenderar att satsa sitt kapital där de bedömer att avkastningen i förhållande till risken är störst.
Vi vet också att aktiemarknaden går i cykler. Därför kan det vara dags att höja beredskapen för ett läge där det är dags att börja vikta över mot tillväxtmarknaderna igen. Det finns mycket att ta igen för tillväxtmarknaderna. Kanske var vändningen som skedde i mitten av mars ett trendbrott?
Sedan dess har det breda globala tillväxtmarknadsindexet stigit med 12 procent och det smalare Bric-indexet som mäter utvecklingen för de fyra stora, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina har stigit med 15 procent. Samtidigt har världsindex, exklusive tillväxtmarknaderna, bara stigit med drygt 6 procent.
När det kommer till globala tillväxtmarknadsfonder är utbudet av riktigt bra fonder begränsat. Bolagen med de bästa fonderna, First State, Danske Invest och Vontobel har stängt sina fonder för nya kunder. De har helt enkelt blivit för stora för en optimal förvaltning, och åtgärden är till för att skydda de befintliga andelsägarna, läs mer här.
Placera hade en förhoppning om att de kanske skulle kunna öppna dem igen efter de stora utflödena som varit det senaste året. Men samtal med bolagen visar att de inte är aktuellt i dagsläget.
Men det finns andra bra alternativ. För långsiktiga fondsparare kan det vara värt att välja Aberdeen Global Emerging Markets, trots att fondbolaget har belagt fonden med en köpavgift på 2 procent. Placera anser att köpavgifter generellt är förkastligt men i detta fall går de till fonden och inte till fondbolaget eller någon distributör och är införd som ett alternativ till att stänga den helt för nya sparare på samma sätt som ovannämnda bolagen har gjort.
Aberdeen Global Emerging Markets fortsätter att leverera avkastning i toppen och rankas bland de allra bästa på den svenska marknaden. Men det gäller att fondsparare som väljer denna fond är långsiktiga, annars är det lätt hänt att det inte lönar sig.
Vårt andra val faller på Skagen Kon-Tiki. De senaste sex åren ligger Morningstars rating på drygt 4 av 5 möjliga. Det är lite sämre än tidigare. Men vi tror att fonden även fortsättningsvis kommer att leverera bättre avkastning än snittet av globala tillväxtmarknadsfonder. Därför vill vi inte ändra den köprekommendation som vi har haft under många år.
På senare år har det också lanserats indexfonder på tillväxtmarknaderna. Indexfonder är billiga jämfört med traditionella tillväxtmarknadsfonder. Dock är förvaltningsavgiften högre än till exempel svenska indexfonder och ligger i snitt på 0,85 procent.
Till skillnad från svenska indexfonder verkar det som att aktiv förvaltning på tillväxtmarknaderna fortfarande har ett större mervärde än på utvecklade marknader. Medan svenska indexfonder många gånger har näst högsta betyg, fyra av fem, ligger tillväxtmarknadsindexfonderna på medelbetyget, tre.
Men för många är det viktigast att få en exponering mot en viss marknad och veta att förvaltarrisken är minimal och då passar en indexfond utmärkt.
Bland indexfonderna tycker vi att Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index är en utmärkt fond. Den är billig, kostar 0,8 procent per år, och målet är att följa indexet med samma namn som fonden. Handelsbanken förvaltar sedan tidigare många indexfonder och har en stor indexavdelning. Det borgar för en effektiv förvaltning.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
abrdn-Emerg Markets Equity A Acc USD | Köp | 444,68 | - |
SKAGEN Kon-Tiki | Köp | 677,85 | - |
Köp | 99,82 | - |