Kuslig optimism

Krönika Investerarna har inte varit lika optimistiska kring aktier som nu på 3,5 år. Det känns kusligt, tycker Börsveckans chefredaktör Daniel Svensson som resonerar kring vad som nu ska driva börsen.

Rapportperioden har just startat och troligen kommer vinsterna att falla, sett till förra årets sista kvartal, vilket numera ligger i förväntningarna. Däremot finns det tecken på att börsbolagen håller utdelningen uppe väl.

Nätmäklaren Avanza föreslog till exempel 8 kronor per aktie i utdelning (10 i fjol), trots att vinsten föll 46 procent till 5,58 per aktie. Byggmax höjde något till 2 kronor trots att deras resultat stod stilla. Swedbank drog till med en utdelningshöjning från 5,30 till 9,90.

Om utdelningshöjningar trots fallande eller stillastående vinster blir en bestående trend så kan det ge stöd till börskurserna. Dels för att direktavkastningen i sig är ett av de starkaste argumenten för Stockholmsbörsen i dagsläget, dels för att höga utdelningar från bolagen tyder på en välkommen framtidstro i styrelserummen.

Framtidstro har också hittat tillbaka till börsplacerarna som nu handlat upp index 20 procent sedan bottennivåerna i somras. Även 2013 har börjat bra med en uppgång på nästan 6 procent och många väntar sig att detta blir ett bra börsår.

Andelen börsproffs som tror att aktier blir bästa tillgångsslag det närmaste året är nu 53 procent, enligt en enkät som finansinformationsbolaget Bloomberg gör. Det är en ökning med 17 procentenheter sedan november i fjol. Siffran är också den högsta på mer än tre år. Även andra indikatorer, som ett fallande VIX-index, tyder på optimism.

Är optimismen befogad? Grovt kan man säga att börsen ska upp eller ned av tre skäl, om vi nu begränsar oss till de lite mer fundamentala.

- Vinsterna kan stiga eller falla som effekt av ökad eller minskad efterfrågan (konjunktur).

- Vinsten kan också påverkas av bolagsspecifika aktiviteter som minskade kostnader, nya produkter etc.

- Slutligen kan p/e-talet stiga eller sjunka.

Kan ren undervärdering driva upp kurserna? Det är inte otänkbart. P/e-talet är 13 och direktavkastningen 3,7 procent för svenska storbolagsindex. Under 2006-2007 låg direktavkastningen runt 3 procent och p/e-talen var runt 15.

Om dagens vinster ska värderas till den nivån så finns en uppsida på 15-20 procent. Räknat på vinsten i medeltal under de senaste 5 åren, ligger värderingen på p/e 15,5, för bolagen som ingår i Avanza Zero. Det är ingen särskilt hög siffra. Aktien är i varje fall inte övervärderade. Det är dock inte självklart att de ska värderas upp till gamla toppnivåer heller.

Kan ökade vinster driva kurserna? Det är konsensus. Ser vi på prognoserna för de svenska storbolagen så ska vinsterna öka cirka 10 procent under 2013, lite beroende på hur man räknar (inklusive fjolårets engångskostnader eller inte). En del av förbättringen kommer från bolagsspecifika åtgärder för att förbättra marginaler och öka intäkter. En del väntas säkerligen från en konjunkturdriven ökning av efterfrågan. Det senare gäller främst exportföretagen med mycket affärer i Asien.

Det är notoriskt svårt att sia kring hur konjunkturen utvecklar sig. Experterna som följer olika former av ledande indikatorer ser framför sig bättre tider med start under andra halvan av året - och ser börsuppgången som ett tecken i sig på att det blir så. Börsen brukar vara en ledande indikator på konjunkturen. Kanske blir det så men jag skulle inte räkna med det. Det centrala är att aktier inte nödvändigtvis är prissatta för en konjunkturuppgång och det gör oddsen hyggliga för aktiemarknaden.

Det stora hotet ligger i att dagens vinstnivåer visar sig ohållbart höga. Det går att visa att vinsternas andel av BNP är onormalt höga - och har varit så flera år i följd.

Men det är inte alldeles lätt att säga varför det skulle ändras. Ökad beskattning, brukar vara ett förslag. Staterna behöver ju pengarna. Men det syns ganska få tecken på ökad företagsbeskattning - i Sverige går vi åt andra hållet och sänker bolagsskatten. Ökade löner? Ur flera perspektiv vore det något positivt i många länder - men inte kan löneinflation hota vinsterna ännu. Inte när utbudet av arbetskraft ökat så dramatiskt i och med integrationen av Kina i den globala kapitalismen. Nu stiger lönerna där, men på tur står nya länder redo att ta över rollen som arbetskraftsreserver i den globala verkstaden.

----

Den här krönikan publicerades ursprungligen i tidningen Börsveckan, nummer 5 den 28 januari 2013. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -