Ja, kanske är det en tillfällighet att dessa aktier gått bra just i år och att de alla är avknoppningar. Jag tycker ändå det är noterbart hur många bolag med den här bakgrunden, alltså avknoppningar, som gör bra från sig på börsen. Tänk på Net Entertainment, Hexpol, Itab, Uniflex - ja exemplen är rätt många även om det också går att komma på undantag. Uppdelningen av Electrolux, Securitas och innan dess Teleca-koncernen har ett mer tveksamt facit.
Ändå finns det mycket som talar för avknoppningar. De synliggör värden, särskilt när det gäller mindre enheter som ligger inbäddade i större grupper. Framgångarna för Cdon hade väl knappast gett mycket avtryck i MTG-kursen när alla bara talar om hur ovanligt uselt TV3 blivit?
En mjukare faktor är att avknoppningar frigör kreativitet när cheferna får stå på egna ben och utvärderas helt efter egna förtjänster. Det verkar som detta väger upp de nackdelar som finns i ökade kostnader för särnotering med mera.
Trenden har pågått i flera år nu men verkar inte gå mot sitt slut. Bland de mindre bolagen arbetar till exempel telebolaget Phonera med att särnotera sina datahallar inom affärsområdet Availo.
I förra veckan kom besked om en att en ny avknoppning är på gång, nämligen inom medicinteknikkoncernen Vitrolife. De hade tidigare flaggat för att framtidslöftet i koncernen, transplantationsdelen Xvivo, skulle få en mer självständig ställning men att styrelsen, med ordförande Patrick Tigerschiöld, redan nu föreslår en avknoppning av Xvivo till First North var raskt marscherat.
Det är värt att hålla koll på avknoppningarna. Inte minst för att de ofta medför att placerarna gärna behåller den ena delen men inte den andra. Det kan skapa ett intressant säljtryck och en källa till alldeles obefogad undervärdering av den ratade delen. Var det detta som låg bakom att Cdon handlades så lågt som 23-24 kronor alldeles efter avknoppningen?
Personligen tror jag det kan löna sig att titta extra på den knopp som anses mindre het när börsbolagen delar upp sig. Ni minns väl Gunnebo? När de knoppade av sin Industridel, med spik, krokar med mera, ansågs den rörelsen som ett sänke för den expansiva "säkerhetskoncernen". Vad hände? Gunnebo-bygget började snart svaja samtidigt som Industridelen, Gunnebo Industrier, gjorde så bra ifrån sig att Segulah köpte ut den från börsen till en finfin premie.
Hur det blir i Vitrolife och Phonera återstår att se. Ett stalltips är att hålla ett extra öga på det som inte får så stor uppmärksamhet.
----
Det här är en del av den artikel som ursprungligen publicerades i tidningen Börsveckan, nummer 13 den 26 mars. Är du intresserad av att prenumerera på Börsveckan, klicka här.