En av tre har inte förtroende för börsen

Krönika Var tredje sparare har inte förtroende för börsen som handelsplats. Det framkommer i en minienkät som placera.nu gjort. Börschefen Jens Henriksson har en pedagogisk utmaning framför sig.

Måndagen den 12 mars var jag med om att genomföra Avanza Forum i Globen i Stockholm. En av programpunkterna på scenen gällde börsens framtid. I det sammanhanget gjorde vi en liten enkätundersökning via en telefon-app där man kunde ge svar på frågor vi lagt upp.

En fråga löd: Har du förtroende för börsen?

Bakgrunden till frågan är det senaste årets debatt om de så kallade börsrobotarna. Det handlar om datorer som är förprogrammerade att göra affärer av sig själva. Det speciella med vissa av dessa är att de är så snabba att ingen människa klarar av att hänga med i svängarna. En order kan läggas och genomföras på en tusendels sekund.

Vad som dessutom kan hända är att dessa så kallade högfrekvensdatorer kan lägga en stor mängd order för att ge sken av att det finns efterfrågan på en aktie, för att sedan dra till baka ordern och så  att säga rycka undan mattan för en vanlig investerare av kött och blod.

Nu har finansinspektionen gjort en omfattande undersökning av högfrekvenshandeln och kommit fram till att den inte i sig utgör något hot mot en fungerande aktiemarknad. Men fusk kan förekomma kan man ju aldrig utesluta. Frågan är hur man upptäcker fusk som hinner ske och försvinna innan man hinner blinka?

Jens Henriksson, vd för Stockholmsbörsen Nasdaq OMX, säljer extra dyra platser i börsens egen datorhall för robotarna. Genom närheten till börsens egen dator kan man ta ned sladdlängden i kopplingen. Trots att informationen går med ljusets hastighet är det alltså en fördel med några meter kortare sladd till marknaden än vad andra investerare har.

Jens Henriksson hävdade på Avanza-scenen att börsen är jätteduktig på att upptäcka fusk, även hos högfrekvensdatorer. Han bedyrar att högfrekvensdatorer är nyttiga för marknaden (om de inte fuskar). De bidrar till likviditet och kan till och med jämna ut besvärande svängningar. Jens Henriksson fick även medhåll av Sven Hagströmer, ordförande i Avanza Bank.

Till detta med robotarna kommer problemen med insiderhandel. Det ryktas friskt om det, vi ser kurser dra iväg dagarna före bolag släpper kursdrivande nyheter, som till exempel dagarna innan Kinnevik meddelande att de tänker köpa ut Metro från börsen, men nästan ingen som åtalas för insiderhandel blir fälld.

Enkätfrågan då? Ja, den summerade till att 70 procent av de svarande säger att de har förtroende för börsen, medan 30 procent uppger att det inte har det. Svaret presenterades på scenen i Globen.

Jens Henriksson drog en förnuftig slutsats: Det är inte 70 procents förtroende som är det viktiga, det är att nästan en av tre inte har förtroende för börsen som är det viktiga. Med tanke på att börshandel är en av de mest förtroendekrävande verksamheter som finns får det ses som en massiv misstroendeförklaring.

Enkäten hade drygt 500 svarande. Vi har inte kunnat påverka urvalet av de svarande. Enkäten kan visa fel och är inte statistiskt säker. Många kanske har tolkat frågan som om den gäller tron på börsutvecklingen. Men svaren rimmar med den läsarrespons jag får genom direkta mail till redaktionen och artikelkommentarer.

Lägg ovanpå allt detta att aktier som sparform ännu efter tio år inte hämtat sig i förtroende sedan staten sålde på svenskarna Telia-aktier för 85 kronor styck år 2000 - en kurs som aktien inte varit i närheten av sedan dess.

Alltså, oavsett bevisfrågorna i fallen kring robotar och insiders har Jens Henriksson en stor pedagogisk uppgift framför sig.  Jag ser fram emot hur att se hur han hanterar det, som jag kallar en förtroendekris.

PS. Följ mig på Twitter, där heter jag @gunnarwrede

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -