Snart dags för nya försök att sätta bolag på börsen

Börsnoteringar  Snart kan riskkapitalbolagen inte vänta längre. De måste rensa i portföljerna och därmed kan det komma nya bolag på börsen, trots vårens trista noteringsfacit. Här är bolagen att hålla ögonen på.

Efter några tröga år då fallande konjunktur och finanskris lett till både svaga resultat bland portföljbolagen och ett svagt intresse bland tänkbara köpare är det nu upplagt för storstädning bland riskkapitalbolagens gamla innehav.

Riskkapitalbolagen brukar sägas vilja äga sina portföljbolag i 5-7 år och sedan avyttra dem. Ofta går det dock fortare än så, men i krisens spår har många bolag blivit kvar i investeringsfonderna oväntat länge. Vårens misslyckade noteringar av en rad mindre bolag har också medfört en försiktighet när det gäller att sätta bolag på börsen.

Men med en stärkt konjunktur, stigande företagsvinster, ett ökat intresse för börsintroduktioner och företagsköp så finns dock bättre förutsättningar än på länge för att göra affärer. I dagsläget finns det totalt sett nästan 30 bolag som är äldre än fem år i portföljerna hos Nordic Capital, IK Investment Partners (tidigare Industri Kapital), EQT, Altor och Ratos.

Riskkapitalbolagen behöver rensa i sina gamla innehav för att kunna visa upp en bra avkastning  men också för få fram nya pengar till färska investeringar. Marknaden för att investera i riskkapitalfonder har varit trög sedan finanskrisen och investeringarna backade under första halvåret i år med 34 procent i Europa, enligt siffror från Private Equity News.

Ett av riskkapitalbolagen som uppges vilja testa vattnen och sjösätta en ny investeringsfond är Wallenbergägda EQT. Bolaget sägs vilja ta in drygt 40 miljarder kronor under hösten.

Bland EQT:s portföljbolag finns bara ett svenskt som är äldre än fem år och det är papperföretaget Munksjö. Efter att ha varit ytterst nära att kollapsa under ett berg av skulder och fallande intäkter under början av förra året har bolaget med hjälp av ägartillskott vänt utvecklingen och har nu bra fart i verksamheten. Det uttalade målet är en börsnotering förhoppningsvis under våren 2011.

Sedan 2006 äger EQT även Gambro och Lundhags. Gambro dras med stora skulder och svag lönsamhet och lär bli svårsålt i nuläget. Friluftsbolaget Lundhags ligger däremot rätt i tiden. EQT sålde nyligen märket Tenson till ett holländskt bolag och Ratos sålde i somras Haglöfs till japanska Asics.

Konsumentbolag har också visat sig vara lättast att få ut på börsen med både MQ och Byggmax som färska exempel.

Nordic Capital är den aktör som har flest svenska bolag som legat i portföljen i över fem år. Det gäller bland annat bolaget Point International som tillverkar de kortläsare som används på de flesta håll när vi betalar med kort i butiker. Det gäller även fordonskomponenttillverkaren Finnveden och Bufab som knoppades av från Finnveden när Nordic Capital tog över ägandet. Bufab tillverkar bland annat skruvar och muttrar.

Nordic Capital har även ryktats vara på väg att sätta rullstolstillverkaren Permobil på börsen. Permobil är dock ett något färskare innehav. Även vårdbolaget Capio har pekats ut som en kandidat för snar avyttring.

Altor, som tog Byggmax till börsen i somras, har bland sina äldre innehav bolaget Relacom, som bland annat utför service på datanätverk. Bland bolagen som närmar sig femårsjubileum som Altorinnehav återfinns även några konsumentbolag som Dustin, näthandeln av hemelektronik, Helly Hansen (som visserligen är norskt) och Nimbus Boats, som tillverkar fritidsbåtar.

En börsnotering är dock inte det enda alternativet när riskkapitalbolagen överväger en avyttring. Ofta dras parallella försäljningsspår igång samtidigt och i slutändan vinner det alternativ som visar sig bli mest lönsamt. Det kan vara en börsnotering eller en försäljning till en privat eller institutionell investerare. Vårens och sommarens tämligen blandade resultat när det gäller börsintroduktioner kan säkert ha ökat intresset för att hitta direkta köpare.

Att riskkapitalbolagen köper av varandra är vanligt. Bland annat uppges EQT vara en av spekulanterna när Ratos vill sälja affärsinformationsbolaget Bisnode. Ratos har en handfull andra svenska långvägare bland portföljbolagen: Hafa Bathroom Group som tillverkar badrumsutrustning, Diab som tillverkar kompositmaterial till bland annat vindkraftmöllor, Inwido som tillverkar fönster och dörrar samt Anticimex som bekämpar skadedjur och fukt.

----

Här är listan på riskkapitalbolagens svenska (eller svenskrelaterade) portföljbolag som ägts längre än fem år (omsättning för 2009):

Nordic Capital:

Aditro - It-baserade tjänster för outsourcing, ekonomihantering, HR och annat. Omsätter 1 822 Mkr. Grundinvesteringen gjordes 2004.

Point International - Kortläsare och system för elektronisk betalning. Omsätter 883 Mkr. Ägt sedan 2004.

Falck - Danskt bolag med omfattande verksamhet i Sverige. Bilbärgning, transport, ambulans och säkerhet. Omsätter 9 154 Mkr. Ägt sedan 2004.

Bufab - Tillverkar skruvar, muttrar, bultar och andra fästelement till industrin. Omsätter 1 527 Mkr. Ägt sedan 2004

Finnveden - Tillverkar komponenter till lastbilar och personbilar. Omsätter 1 803 Mkr. Ägt sedan 2004.

Atos Medical - Medicinteknikbolag. Omsätter 469 Mkr. Ägt sedan 2005.

Leaf - Holländsk godistillverkare som bland annat tillverkar Ahlgrens bilar, Läkerol och Malaco. Svenske Bengt Baron är vd. Omsätter 4 756 Mkr. Ägt sedan 2005.

Altor:

Relacom - Service av nätverk. Omsätter 6 900 Mkr. Ägt sedan 2004.

EQT:

Munksjö - Papperstillverkare. Omsätter 2 622 Mkr. Ägt sedan 2005.

Ratos:

Diab - Tillverkar kompositmaterial för bland annat vingar till vindkraftverk. Omsätter 1 322 Mkr. Ägt sedan 2001.

Hafa Bathroom Group - Tillverkar badrumsutrustning. Omsätter 390 Mkr. Ägt sedan 2001.

Inwido - Tillverkar fönster och dörrar. Omsätter 5 026 Mkr. Ägt sedan 2004.

Anticimex - Skadedjursbekämpning och andra tjänster. Omsätter 1 803 Mkr. Ägt sedan 2005.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -