Ska Sverige ha blankningsförbud?

Finanskrisen  Blankning av aktier, särskilt i den finansiella sektorn, är föremål för debatt världen över och ökad reglering. I Sverige ser dock inga åtgärder ut att vara på väg med hänvisning till att problematiken inte är så allvarlig här. Vad tycker du? Diskutera gärna i kommentaren.

Blankning innebär att aktier som inte innehas säljs i hopp om att kunna köpas vid en senare tidpunkt till ett lägre pris. För att kunna leverera de sålda aktierna lånas sådana, mot en avgift via en bank, av långsiktiga investerare som till exempel en pensions- eller aktiefond. Så kallad naken blankning innebär att aktier säljs utan att först lånas. I Sverige är blankning av alla aktier tillåten och naken blankning är tillåten under handelsdagen.

Ett temporärt stopp för naken blankning av aktier i den finansiella sektorn infördes i mitten på juli i New York. Aktiekurserna för finanssektorn vände brant uppåt samma dag. De våldsamma kurskasten i september, i vilka till exempel Lehman Brothers gick under, sammanföll tidsmässigt med att det temporära förbudet mot naken blankning togs bort igen.

I onsdags kväll, efter våldsamma kursfall och handelsstopp, infördes ett förbud mot blankning av aktier i samtliga sektorer på de ryska börserna. Börserna i Ryssland höll stängt på torsdagen och har stigit brant idag, fredag.

På torsdagen återinfördes förbudet mot naken blankning av aktier i finanssektorn i USA och ett generellt förbud mot blankning av aktier i finanssektorn i USA uppgavs vara under utarbetande. På fredagen bekräftade den amerikanska finansinspektionen, SEC, att de förbjuder blankning av aktier i 799 finansiella företag under tio handelsdagar. Detta eftersom ohämmad blankning bidragit till plötsliga prisfall i aktier i finansinstitutioner som inte varit relaterat till verklig värdering. Förbudet kan förlängas bortom tio dagar i allmänhetens intresse och för att skydda investerare, men det kommer inte att förlängas till mer än totalt 30 dagar.  

Ledande personer i bankvärlden, däribland Morgan Stanleys koncernchef John Mack, menar att blankare skapar och sprider rykten syftande till att underminera förtroendet för enskilda banker, vilket skadar deras förmåga att finansiera sig på marknaden.

Då företag som Morgan Stanley är såväl stora som viktiga skadas hela det finansiella system som regeringar, myndigheter och centralbanker febrilt försöker reparera.

På torsdagskvällen infördes ett förbud mot blankning, naken och annan, av aktier i den finansiella sektorn noterade på Londonbörsen. Beslutet fattades av FSA, den brittiska motsvarigheten till Finansinspektionen med hänvisning till att det inte råder normala utan extrema omständigheter på finansmarknaderna.

Syftet är att skydda marknadernas integritet och kvalitet och förhindra fortsatt instabilitet i finanssektorn. Åtgärden sammanföll tidsmässigt med samordnade aktioner från centralbankerna som tillförde likviditet till banksystemet. Förbudet i Storbritannien trädde i kraft vid midnatt och ska gälla till den 16 januari 2009.

Det tvingar inte blankare att avsluta redan ingångna positioner men det förhindrar att sådana utökas eller att nya tillkommer. Därtill införs i Storbritannien en sorts skampåle i form av en skyldighet för alla att under namn offentliggöra blankningspositioner större än 0,25 procent av ett finansiellt företags aktiestock.

I Sverige uppger Lars Malmström, tillförordnad informationschef för Finansinspektionen, till nyhetsbyrån Direkt att Finansinspektionen inte ser anledning att vidta åtgärder mot blankning av svenska bank-och finansaktier, på det sätt som skedde i Storbritannien på torsdagen. Detta eftersom situationen i Sverige, "ser inte alls likadan ut".

----

Vill du ha en utförligare beskrivning av vad blankning är, klicka här.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -