Bra med vd-byte i Gunnebo

Aktieanalys  Säkerhetsföretaget Gunnebo byter vd för att öka trycket på försäljningen. Avgående Göran Gezelius har genomfört ett omstruktureringsprogram vars effekter låtit vänta på sig. Aktiemarknadens förtroende för bolaget är lågt och att vända blad är positivt för aktien. Vår köprekommendation kvarstår.

Gunnebo är ett så kallat turn-around case. De betyder att bolaget i utgångsläget har svag lönsamhet eller marginaler på en stor försäljning och att det kan bli väsentligt mycket bättre om genomförda eller planerade åtgärder bär frukt. Aktien skulle i så fall stiga kraftigt.

Å andra sidan kan det vara svårt att lyfta marginalerna och då blir det mesta som förut i det avseendet - bolaget och aktien harvar på.

Gunnebo är verksamt inom en rad säkerhetsområden. Bankförvaring, kontanthantering, varularm och entrékontroll för att nämna några.

Under Göran Gezelius ledning har Gunnebo omstrukturerats på ett genomgripande sätt. En uppsjö av sinsemellan fristående dotterbolag, samlade till en koncern genom förvärv, har fusionerats på landnivå, styrts upp centralt inom affärsområden under devisen ¿Gunnebo One Company¿.

Ledande befattningshavare som tidigare agerat självständigt, och delvis konkurrerat, ska samarbeta mot gemensamma mål. Produktion och logistik ska integreras över landgränser för högre effektivitet. Koncernens hela sortiment, oavsett var det tillverkats, ska erbjudas till lokala kunder. Den ekonomiska styrningen ska hänga ihop i ett affärssystem.

Ingen lätt sak att få till, och mycket kunde säkert gjorts både bättre och sämre, men dessa strukturåtgärder har fullföljts. Programmet syftade till att omvandla Gunnebo till ett mer normalt företag, mer som om det etablerats och vuxit för egen maskin och inte via förvärv, att få upp marginalerna till minst 7 procent och tillväxten till en årstakt på minst 5 procent.

Under det första halvåret 2008 blev rörelsemarginalen 2,8 procent. Med tillväxten blev det inte heller något bevänt. Omsättningen minskade med 2 procent till 3.292 Mkr. Men orderingången ökade med 2 procent tack vare ett kraftigt lyft med 15 procent under det andra kvartalet. Gunnebo har styrt upp sina offerter och tar i år affär med bättre marginaler än tidigare. Marginalpressen från kostnadssidan (råvaror) har därtill mildrats. Den ökade orderingången under kvartal två var en ljusglimt som förhoppningsvis förebådar ett bättre andra halvår. Att det ska bli bättre är också bolagets prognos eftersom helåret, trots en resultatnedgång under det första halvåret, ska bli i nivå med eller bättre än 2007.

Att i detta läge söka en ny vd vars kompetens och erfarenhet ligger inom marknadsföring och försäljning är vältimat bedömer vi. I den bästa av världar lämnar Göran Gezelius i början av 2009 med ett bra andra halvår 2008 i ryggen och tillträdande vd Per Borgvall tar över stafettpinnen och får fart på försäljningen. Borgvall är 50 år, civilingenjör och kommer från Fagerhult där han varit VD sedan 2004.

Den som fattat beslut om byte vid rodret, i varje fall formellt tillsammans med styrelsen, är styrelseordförande Martin Svalstedt, vd för Stena Adactum som äger 25 procent i Gunnebo och som betalt mer än dubbelt upp mot aktuell börskurs för den aktieposten. Svalstedt har också ett icke föraktligt privat aktieinnehav.

Att aktien står där den står kring 36 kronor beror naturligtvis delvis på det allmänt svaga börsläget, delvis på svaga historiska resultat men också på att förtroendet för bolaget, som ett turn-around case, är lågt på aktiemarknaden. Ett ökat fokus på försäljning är rätt medicin. Hur långt det räcker som en injektion för aktien återstår att se.

Under 2007 blev resultatet före skatt 254 Mkr. För att infria bolagets utsikter om att nå dit, eller mer, krävs ett resultat efter finansnetto på 215 Mkr under det andra halvåret. På rörelseresultatnivå handlar det i så fall om 270 Mkr (234) eller mer. Det motsvarar en rörelsemarginal på strax över 7 procent (6,4) under det andra halvåret, med en omsättning på drygt 3,7 miljarder kronor, och en årsomsättning i nivå med fjolårets 7.025 Mkr.

Konsensus bland analytikerna är att Gunnebo inte klarar detta. Prognosen för helåret är ett resultat före skatt på 249 Mkr med en försäljning som ökar marginellt till 7.086 Mkr.

Med en infriad rörelsemarginal om 7 procent på helårsbasis blir vinsten per aktie 6 kronor. P/e-talet räknat på den vinstnivån är 6. Gunnebos börsvärde är cirka 1.650 Mkr och tillsammans med nettoskulden (som är för stor) värderas Gunnebo till 3.500 Mkr. Det motsvarar ungefär en halv årsomsättning och inte mer än 6 gånger rörelseresultatet för 2009 på 500 Mkr givet en marginal på 7 procent.

Vi anser att det finns en kurspotential på 50 procent för Gunnebo-aktien när börsen börjar tro på Gunnebos utsikter och mål.

Dagens besked om vd-byte är positivt från ett aktieperspektiv, men det kommer att krävas fakta i form av försäljnings- och resultatsiffror innan börsen byter fot och ser köpläge här. Vi bedömer att rapporten, i oktober, för det tredje kvartalet kan bli ett litet avstamp. 

Liksom efter halvårsrapporten, aktien är oförändrad sedan dess, rekommenderar vi Köp på 3-6 månaders sikt, dock med brasklappen att risken är hög.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 35,60 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -