Vi räds inte Swedbanks nedgång

Heta listan  Osäkerheten kring Swedbanks värde har magert stöd i verkligheten. Den som är beredd att leva med aktiens lynniga svängningar ännu en tid bör köpa aktien. Vi har den kvar på Heta Listan.

Vi tog med Swedbank på Heta Listan i juli. Sedan dess har aktien svängt våldsamt, ofta från dag till dag, mest nedåt. Aktien har i sina bästa stunder passerat målkursen 135 kronor för att strax falla igen och den har i sina sämsta stunder fallit under vår stoppkurs på 115 kronor, för att strax pinna upp ett par snäpp igen.

Vi bedömer att den osäkerhet om aktiens underliggande värde som dessa tvära kast framkallar har magert stöd i verkligheten, särskilt på rådande låga kurs och värdering av framtida vinster.

Dock har stridigheterna i Georgien tillfört en ny säkerhetspolitisk och handelspolitisk dimension på företagens, och då inte minst bankernas, verksamheter i Baltikum, Ukraina och Ryssland. Det är tillväxtmarknader för Swedbank och givetvis är händelseutvecklingen så här långt negativ från ett investerarperspektiv.

Tidigare när det gäller i första hand Baltikum har frågan främst gällt hur kraftig inbromsningen blir i dessa ekonomier och hur stora kreditförluster som banken kommer att tvingas redovisa i höst och nästa år. Vi lutar åt den bedömning som bankledningen gör, och som Erkki Raasuke, vd för dotterbanken Hansabank, upprepade i gårdagens Financial Times - nämligen 0,7 procent av utlåningen för helåret 2008 och 1,2 procent för 2009.

De baltiska länderna har ett sedelfondsystem där varje utgiven inhemsk sedel motsvaras av ett fast motvärde som andel av en fond i euro. Systemet är ovanligt och i dessa fall troligen hållbart. De baltiska länderna har haft tvåsiffrig inflation och löneökningstakt. Fortfarande ligger priser och löner väsentligt under de i väst samtidigt som de, liksom andra EU-medborgare, har en gemensam arbetsmarknad.

Att överge sedelfondsystemet och devalvera valutorna är i det läget poänglöst. Dessutom är möjligheterna till kostnadsanpassning genom lönesänkningar större i Baltikum än i Västeuropa, arbetslösheten är i utgångsläget låg och ländernas statsfinanser relativt starka. För bankernas del begränsas valutarisken också av att en hög andel av utlåningen gjorts i euro. Här gäller inte heller det amerikanska regelverket som gör det möjligt för låntagarna att helt enkelt överge sin bostad, om lånet skulle överstiga bostadens marknadsvärde.

Annars finns det paralleller att dra mellan den svenska ekonomiska utvecklingen under början av 1990-talet och dagens Baltikum. Från ett bankperspektiv bör man dock hålla i minnet att bankernas förluster på hushållsutlåning, eller utlåning till mindre företag, det vill säga Swedbanks kärnaffär i Baltikum, var försumbar. Till den svenska senare händelseutvecklingen hörde också att panternas värde i sinom tid kom tillbaka och i flera fall vändes till vinster i bankernas, avknoppade fastighetsportföljer.

Swedbank gör en vinst på storleksordningen 5 kronor per aktie och kvartal. I år blir det lite mer, delvis tack vare extraordinära intäkter. Banken tuffar och går och varken rörelsen eller bankledningen gör något väsen av sig som kan föranleda uppmuntrande pressmeddelanden mellan kvartalsrapporterna. Fältet ligger öppet för spekulation om utvecklingen, särskilt nästa år och mest uppmärksamhet får de som bedömer att det blir dåligt eller rentav katastrofalt. Det ligger i sakens natur att status quo, 5 kronor per aktie och kvartal, saknar nyhetsvärde.   

Swedbank till dagens kurs 116 kronor handlas med ett p/e-tal på 5-6 räknat på såväl innevarande som nästa års vinst per aktie. Aktien ger en utdelning på 9 kronor, eller ungefär 40 procent av vinsten, och direktavkastningen är runt 7,5 procent. Aktien handlas under eget kapital per aktie på 143 kronor i slutet av september trots att avkastningen på eget kapital är utomordentligt höga 16-17 procent.

Det finns skäl att känna osäkerhet inför situationen i Baltikum, Ukraina och Ryssland. Enligt banken, senast upprepat igår, kommer dock lönsamheten i dessa länder även fortsättningsvis att vara god. Att döma av börskursen sätter aktiemarknaden inte ett nollvärde på denna fjärdedel av banken utan ett negativ värde. Den investerare som står ut med kraftiga svängningar, ofta utan synbar orsak, på ett innehav i aktieportföljen gör troligen klokt i att köpa och behålla Swedbank på längre sikt.

För Heta Listans del är läget lite annorlunda. Perspektivet är inte långsiktigt. Flera tillfällen har givits att ta bort aktien med såväl vinst som förlust. Med lite tveksamhet har det rättat till sig igen och aktien tagit sig in i intervallet mellan stopp och målkurs.

Vi bedömer nu att det är tid för en resa uppåt i intervallet till och över målkursen 135 kronor. Håller den profetian kommer aktien att tas bort. Vi hoppas i så fall strax få anledning att ta tillbaka den igen och då med en högre målkurs.

Till Heta Listan, klicka här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Swedbank A Köp 115,75 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -