Inte mycket har hänt i Lundbergs hittills i år. Förändringarna kan sammanfattas med att börsportföljen följt den allmänna trenden nedåt, små tilläggsinvesteringar har gjorts i befintlig portfölj och det positiva nettot av erhållna utdelningar och egen utbetald utdelning har använts för att konsolidera balansräkningen, det vill säga sänka belåningen ytterligare. I små steg bygger Lundbergs upp positionen på lång sikt.
Lundbergs portfölj består av den helägda fastighetsrörelsen och större innehav i de börsnoterade bolagen Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden, Cardo, Handelsbanken, Husqvarna, Indutrade, NCC och Sandvik. Med undantag för Handelsbanken och Sandvik är röstandelarna högre än 10 procent i portföljbolagen vilket gör att mottagna utdelningar blir skattefria.
Den helägda fastighetsrörelsen hade vid utgången av juni ett bestånd värderat till 9.242 Mkr. Sedan årsskiftet har värdet skrivits ned med 1 procent vilket är den bedömda, negativa marknadsprisutvecklingen i detta fall. I Lundbergs finns lån netto, på drygt 3,3 miljarder kronor. Dessa har amorterats med cirka 400 Mkr sedan årsskiftet. Lånen bör rimligen hänföras till fastighetsbeståndet som då har en belåningsgrad på strax över 25 procent. Den belåningen är cirka hälften av den som börsnoterade fastighetsbolag laborerar med. Lån är en billigare finansieringsform än eget kapital. Lundbergs låga belåning ger i gengäld handlingsfrihet och låg risk.
Börsportföljen har i vår beräkning per idag, det vill säga aktuella aktiekurser, ett värde på 20,8 miljarder kronor. Fastighetsbolaget Hufvudstaden är det största innehavet, 5,4 miljarder kronor, följt av skogsbolaget Holmen, 4,7 miljarder kronor. I båda bolagen äger Lundbergs en majoritet av rösterna och därför konsolideras dessa i Lundbergs ekonomiska rapporter. Det tredje största innehavet är investmentbolag Industrivärden, 3,6 miljarder kronor.
Under det första halvåret ökade Lundbergs innehavet i Sandvik genom aktieköp för 103 Mkr. Ägarandelen ökade från 1,1 till 1,2 procent. Under sommaren har påpassliga köp gjorts i Cardo, för cirka 50 Mkr varigenom ägarandelen ökat till 39,1 procent från 37,9 procent vid halvårsskiftet. Under sommaren har också andelen i Husqvarna ökat till 4,3 procent från 4,0 procent vid halvårsskiftet genom köp för knappt 50 Mkr.
Under våren mottog Lundbergs utdelningar från portföljbolagen med 1.249 Mkr (2.046, varav cirka 1 miljard kronor som extrautdelning från Hufvudstaden) och resultat i fastighetsrörelsen med 175 Mkr (162). Med övriga smärre förändringar blev tillskottet 1.401 Mkr, motsvarande en direktavkastning på ungefär 4,5 procent i årstakt på tillgångarna vid årsskiftet, till Lundbergs. Av det användes 558 Mkr, 9 kronor per aktie, till den egna utdelningen. Skatt betalades med 61 Mkr, i fastighetsrörelsen investerades 30 Mkr, börsportföljen kompletterads enligt ovan och den centrala förvaltningen kostade 13 Mkr eller cirka 0,1 procent i årstakt räknat på det förvaltade kapitalet.
Substansvärdet i Lundbergs uppgår till 26,7 miljarder kronor eller 431 kronor per aktie före uppskjuten skatt och till 25,8 miljarder kronor, 416 kronor per aktie, efter sådan skatt. Vid aktuell kurs 311 kronor handlas aktien med en substansrabatt, efter uppskjuten skatt, på 25 procent. Det är i nivå med den för Industrivärdens C-aktie, men lägre än för Investor och Kinnevik. Vi anser att substansrabatten är ett långsiktigt argument för en positiv syn på Lundbergsaktien. På kortare sikt varierar rabatten och den är både en risk och en möjlighet.
Vår samlade bedömning av Lundbergs aktieportfölj är Neutral det vill säga vi bedömer att den kommer att följa börsen som helhet. Liksom för övriga investmentbolag som handlas med stor rabatt anser vi att återköp av egna aktier skulle få kurshöjande effekt och sänka rabatten. Därtill anser vi att Lundbergs utdelning är i lägsta laget. Återköp kompliceras i detta fall av att Fredrik Lundberg med familj äger cirka 70 procent av aktierna och man kan säga att det redan råder brist på aktier att handla med.
På 3-6 månaders sikt stannar vår rekommendation på Neutral. Mer långsiktigt, ett år och längre, är vi fortfarande positiva till aktien som kombinerar stor substans med beprövad förvaltning till låg kostnad och vi upprepar rekommendationen Öka.