I den nedpressade banksektorn har våra svenska storheter i huvudsak levererat resultat i linje med förväntningarna. Först ut var SEB som blev lite sämre väntat men mycket bättre än befarat av vissa. För den mest positiva överraskningen, 20 procent mer än väntat, stod Swedbank. Handelsbanken överraskade negativt med en enskild, större kreditförlust, som enligt ryktena härstammar från Jämtland, men resultatet som helhet blev ungefär som väntat. Nordea levererade också en rapport i linje. Carnegie fick också vidkännas en större kreditförlust och rapporten blev av det skälet svag.
För den som uppskattar bankaktier men som oroas av riskerna i enskilda bolag och aktier kan en större riskspridning vara en klok väg. Grannländernas storbanker, som också är verksamma i Sverige, kan då komplettera. DnB Nor:s rapport övetträffade förväntningarna. Danske Bank rapporterar i nästa vecka. Båda aktierna handlas på börsen med p/e-tal runt 7.
I byggsektorn blev Skanskas rapport marginellt under förväntan, på grund av nya nedskrivningar i den engelska projektportföljen. Rapporten visade också, föga överraskande, en avkylning på den tidigare överhettade svenska bostadsmarknaden. Kollegerna JM, NCC och Peab är eftersläntrare och rapporterar mot slutet av augusti.
Inom dagligvaror nådde Axfood inte upp till förväntningarna medan snuskungarna på Swedish Match överträffade dem.
I detaljhandelssektorn, som oftast har brutna räkenskapsår, kom flertalet rapporter i juni. Kökstillverkaren Nobia, som har många butiker och därför ingår i sektorn, har dock rapporterat som vanligt och det blev denna gång bättre än väntat.
Fordonssektorn blev i fredags komplett med Scanias starka rapport. Volvo, som rapporterat dagarna före, blev också lite bättre än väntat men antalet nybeställda lastbilar i Europa halverades och det skrämde ned aktien. Autoliv och Haldex, båda underleverantörer till fordonstillverkare, däribland Scania och Volvo, kom in något under förväntan. De svenska fordonstillverkarna gör för närvarande rekordvinster och ställt mot dessa värderas aktierna mycket lågt. Börsen oroar sig för 2009. Aktierna är köpvärda baserat på nuvarande förväntningar om vinster inte bara i år utan ett par år framåt. Men risken i sektorn, och då en sämre efterfrågan på främst lastbilar, får betraktas som ganska hög och det håller nere aktierna.
I hälsovårdssektorn väntar vi i första hand på Astrazeneca i denna vecka och på Meda i nästa vecka. Getinges rapport var i linje och Q-Meds blev svag.
Inom sektorn Industrivaror svarade Trelleborg för den största, positiva överraskningen med ett andra kvartal som var 25 procent över förväntan. ABB, Alfa Laval, Atlas Copco och SKF levererade samtliga robusta rapporter några procent över förväntningarna. Sandvik och Saab blev små besvikelser och Gunnebo en större, mätt i procent men inte beloppsmässigt.
Låsföretaget Assa Abloys rapport kommer i denna vecka och mätningssspecialisten Hexagons i nästa vecka. Aktierna förefaller nedtrycka inför rapporterna men det är inte en garanti för att dessa ska falla börsen på läppen.
Inom sektorn Informationsteknologi har utvecklingen varit blandad. Tradedoubler och Tieto Enator blev besvikelser, Axis kom ut som väntat, Teleca över förväntan och detsamma kan sägas om många mindre IT-företaget som inte följs av SME.
Sektorn kapitalvaror rymmer bara två företag i sammanställningen. Electrolux blev bättre än väntat men avknoppningen Husqvarna i motsvarande mån sämre.
I metall- och gruvsektorn blev Bolidens rapport en klar besvikelse, 21 procent under förväntningarna, medan Höganäs var i motsvarande rad starkare samtidigt som SSAB slog förväntningarna med några procent.
På mediasidan blev Eniro en positiv överraskning medan MTG levererade ett resultat helt i linje med förväntningarna.
Skogsindustrin innehåller återigen en radda besvikelser. StoraEnso är värstingen, i vanlig ordning, men också Billeruds och SCA:s rapporter blev svaga. Holmen rapporterar först ett stycke in i augusti och några stordåd bör man nog inte hoppas på från den kanten heller.
Inom telekomsektorn blev både Ericsson och Nokia bra. På operatörssidan överraskade Tele2 positivt och TeliaSonera, som nådde förväntningarna, övertygade. Millicom som är sektorns tillväxtaktie, föll uppseendeväckande mycket, med 20 procent, på ett resultat som bara missade förväntningarna med 2 procent men där just tillväxten framgent ifrågasattes. Bolaget är verksamt i tredje världen och aktien är svängig.
Det finns få tjänsteföretag på Stockholmsbörsen vid sidan om IT-konsulterna. Sektorns jätte, Securitas, rapporterar i nästa vecka och man kan inför den apporten tycka att det hög tid att få ordning på det torpet. Avknoppningen Niscayah, systemintegratör inom säkerhet, rapporterar i samma vecka men har redan varnat för en svag rapport. Inkassoföretaget Intrum Justitia har överträffat förväntningarna.
Viktar man efter bolagens storlek eller börsvärde är rapporterna sammantaget några procent bättre än väntat. Det ger aktierna en god vinstunderbyggnad med låga p/e-tal eftersom börsen fallit med cirka 20 procent såväl under andra halvåret ifjol son hittills i år. Bolagen har tuffat på medan aktierna gått baklänges.
Att bolagen ska fortsätta att tuffa på är den gängse uppfattningen bland analytiker i SME:s sammanställningar. Man kan säga att det är den mest troliga utvecklingen in 2009. Samtidigt finns bland investerare en rädsla för att krishärdar som till exempel den amerikanska bolånekrisen, det höga oljepriset med effekter på inflation, räntor och konsumtion kommer att pågå länge och förvärras.
Den rädslan håller tillbaka aktierna. Vi bedömer att riskpremien på aktiemarknaden är ungefär dubbelt så hög idag som för ett år sedan. Att lyckan står den djärve bi är ett talesätt som förhoppningsvis gäller hårt prövade sparare på aktiemarknaden också denna gång.