Enligt vd Andor Gerendas är namnet Vinovo en hybrid av orden "vintage" och "novo" som tillsammans ska betyda ungefär "gammalt och nytt". Det ska anspela på att Vinovos affärsidé är att köpa och äga gamla traditionella och etablerade industribolag som också förmår tänka nytt och förnya sig. Vinovo vill beskriva sig som ett så kallat "buyout"-bolag men i praktiken är man kort och gott ett mindre konglomerat. Ungefär som Aros Quality eller Termo Holding som båda analyseras här bredvid.
Vinovo grundades så sent som 2005 av de båda finansmännen Thomas Althén och Christian Pérez, mer om dem senare. Samma höst rekryterades Andor Gerendas som vd. I maj 2006 förvärvas det första dotterbolaget som heter Nordic Flanges. Detta bolag omsätter 280 Mkr på att sälja rörband och flänsar i legerat eller rostfritt stål. Nordic Flanges är en sammanslagning av ett tillverkande bolag och ett handelsföretag. Nordic Flanges binder alltså mycket kapital i lager. Marginalen har historiskt legat runt 17 procent men drog 2006 iväg och landade på makalösa 27 procent. Något som inte framgår av prospektet är att en stor del av lönsamheten förklaras av engångsvinster kopplade till att lagret blivit mer värt när stålpriset skenat iväg.
Förutom Nordic Flanges köpte Vinovo i april-maj 2007 tre mindre industriföretag vid namn Genetech, Örnalp och Unozon.
Dessa är dock av mindre betydelse eftersom de tillsammans bara svarar för kanske en fjärdedel av Vinovos underliggande lönsamhet.
Nu vill Vinovo listas på First North samtidigt som nya aktier för cirka 100 Mkr säljs ut till kursen 45-50 kronor styck, beroende på intresse. Evli Bank, E-trade och Nordnet sköter noteringen och sista teckningsdag är den 9 oktober.
Ett stort frågetecken med Vinovo är huvudägarna Thomas Althén och Christian Pérez. Dessa herrar har arbetat tillsammans ett tiotal år och har hunnit skaffa sig ett blandat rykte på vägen. Som storägare och finansiella drivkrafter bakom dotcomkometen Effnet höljde de sig inte i ära. Tvärtom var det en hel del olustiga turer kring Effnet och Althén/Pérez. Bland annat dök det upp trovärdiga uppgifter om att Christian Pérez under sin studietid gjorde affärer med folk i den undre världen.
Det är också minst sagt oroväckande att huvudägarna inte har någon styrelserepresentation i Vinovo trots ett aktieägande på 66 procent efter listningen på First North. Vinovo påstår att huvudägarna inte kommer få någon specialbehandling vad gäller insiderinformation efter listningen. Är det troligt?
Den enda person som i dagsläget ger tyngd åt Vinovos styrelse är den hemlighetsfulle finansmannen Johan Thorell. Men det är en man med många järn i elden. Enbart listan över hans gamla och nuvarande styrelseengagemang upptar 1,5 tätskrivna prospektsidor. Så frågan är hur mycket tid han kommer lägga på Vinovo.
Det finns i och för sig rätt goda chanser att Pérez och Althén har kommit till en punkt i livet där de förstår att vårda sitt rykte, även till priset av att minoritetsägarna bjuds på lite extra avkastning de också.
Tyvärr finns det härvidlag inte mycket att ta fasta på annat än fromma förhoppningar och en allmän tendens att många finansmän som hamnat i dumheter i sin ungdom blir mer omdömesgilla med tiden.
Stämmer den här humanistiska tesen så har Vinovo alla förutsättningar att bli en intressant placering. Det enda som krävs är att man sköter om sina bolag på ett bra sätt samt förmår göra ett par värdeskapande förvärv då och då.
Men oaktat ägarbilden, vad är Vinovo värt idag?
BV räknar optimistiskt med en uthållig rörelsemarginal på 20 procent för Nordic Flanges och 7-8 procent för övriga dotterbolag. Efter avdrag för moderbolagskostnader ger det en normaliserad rörelsemarginal för koncernen på runt 11 procent. Applicerar man det på (den i prospektet felaktigt beräknade) siffran för omsättning på rullande tolv månader så tjänar Vinovo drygt 60 Mkr före räntor och skatt. Det ska ställas mot ett bolagsvärde på cirka 800 Mkr efter utspädning och konvertering av förlagslån. Det är en värdering i Sandvikklass. För ett konglomerat med otestad stabilitet och, av allt att döma, låg förädlingsgrad är det helt uppåt väggarna.
Sammanfattningsvis skulle BV hellre utläsa namnet Vinovo som "Vintage+Ovo" där "ovo" ungefär är det latinska ordet för ägg. Då blir betydelsen istället "gammalt ägg". Kanske är det en mer korrekt beskrivning av Vinovo som investering betraktat.