Kappahls bud värderar Lindex till 7,3 miljarder kronor inklusive skulder. Räknat på en normal intjäning motsvarar det en värdering på 12-13 gånger rörelseresultatet. Efter schablonskatt blir det p/e 18.
Det är en ganska hög värdering så trots att budpremien bara är 15 procent är det inte särskilt troligt med någon höjning eller konkurrerande bud.
Däremot ska det inte uteslutas att budet faller för att några ägare, befintliga eller nytillkomna hedgefonder, säger nej. Kommer Kappahl inte upp i 90 procent så får man ingen bankfinansiering. Rådet till Lindex ägare blir alltså att sälja över börsen om man kan få några kronor över budnivån.
Bakgrunden till affären är för övrigt att Kappahls vd och huvudägare Christian W Jansson och Lindex dåvarande huvudägare Christer Gardell diskuterade ett samgående redan för fyra år sedan. Det är alltså troligt att Kappahl har ganska bra underlag för sin bedömning att det finns synergier på över 150 Mkr per år.
Efter integrationen borde det sammanslagna Kappahl+Lindex kunna nå en rörelsemarginal på cirka 13 procent, där 1,6 procentenheter motsvaras av synergieffekter och resten är den sammanvägda lönsamheten där Kappahl drar upp siffran och Lindex ligger lägre.
Räknat på en gemensam omsättning på 10 miljarder kronor så blir en normaliserad årsvinst cirka 7,40 kronor per aktie. Detta är oräknat effekterna av den kommande konvertibelemission som ska till för att delfinansiera Lindexköpet.
Kappahlaktien handlas i skrivande stund runt 69 kronor, vilket indikerar ett kommande p/e-tal på 9-10. Det är billigt men motiveras delvis av att koncernen kommer ha en för börssammanhang exceptionellt hög skuldsättning på över 5 gånger rörelseresultatet.
Å andra sidan har Kappahl nu en helt ny strategi som känns lovande. Tanken är att bygga upp en europeisk modegrupp med en rad olika butikskedjor i koncern. Synergier utvinns på logistik, inköp, IT, medieinköp och liknande medan kedjorna ska konkurrera hårt om kundernas gunst ute på marknaden.
Detta är en delikat balansgång. Rent praktiskt innebär det exempelvis att det kommer finnas "kinesiska murar" på koncernens inköpskontor i Asien och annorstädes så att Lindexfolket inte ser Kappahls kollektioner och vice versa.
Strategin bygger på Christian W Janssons tes att god lönsamhet får man bara som liten kedja (exempelvis Flash, ägt av Rune Andersson) eller riktigt stor, som H&M. Kedjor som Kappahl och Lindex är ensamma alltför "mellanstora" för att få riktigt hög lönsamhet.
En konsekvens av affären är att Kappahls helt nyligen fastslagna utdelningspolicy om 70-100 procent av vinsten läggs på is för att istället amortera ner lån.
Jag är själv aktieägare i Kappahl mycket tack vare lockelsen i att få en generös utdelning på cirka 4 kronor. Så blir det nu inte men vi behåller ändå vårt ökaråd i Kappahl. Istället för en högavkastande aktie kommer man, om Lindexköpet går igenom, få en högriskaktie med p/e-tal 9-10 samt möjligheten att köpa en konvertibel med en ränta på kanske 10 procent.