Många trodde att innebörden var att jag skulle vara övertygad om att börsen kommer falla. Så är det nämligen inte. Jag har ingen bestämd uppfattning för tillfället men tror ändå att det kan vara intressant att inventera de faktorer som talar för respektive emot aktiemarknaden. För likväl som det kan finnas åtta skäl (eller fler) som talar emot börsen så finns det alltid en rad andra saker som talar till börsens fördel. Knäckfrågan är vilken sida som vinner dragkampen, och här har jag som sagt ingen stark övertygelse.
Med det sagt tänkte jag ändå i dag lyfta fram några faktorer som kan leda till en fortsatt kraftigt stigande börs. För det är inte omöjligt att 2007 blir ett ännu bättre börsår än 2006. Tro¿t eller ej, men så här skulle en optimist kunna argumentera med hygglig trovärdighet.
Riskpremien för aktier kan justeras ner
Normalt brukar man tala om att aktieägare bör få och kräva en extra avkastning på 3-7 procent per år för att kompensera för den högre risken i aktier jämfört med räntebärande papper. Personligen brukar jag räkna med 5 procent och då är börsen just nu ganska exakt fullvärderad. Fast många hävdar att 3-4 procent räcker utmärkt som riskpremie. Med en sänkning från 5 till 4 procents riskpremie kan börsen, allt annat lika, stiga med 20-25 procent. Vad talar då för en sänkt riskpremie?
- Informationen och genomlysningen av börsbolagen är mycket bättre i dag, vilket minskar osäkerheten.
- Fler bolag styrs på strikt affärsmässiga grunder, risken för övergrepp från ledning och huvudägare kan alltså ha minskat något.
- Skuldsättningen i bolagen är extremt låg vilket sänker risken för aktieägarna.
- Aktiemarknaden är mer likvid och dessutom är det lättare att köpa och sälja hela verksamheter tack vare riskkapitalbolag, corporate finance-tjänster med mera.
- Svängningarna i världskonjunkturen tenderar att bli mindre och mindre tack vare en större och stabilare konsumtionsandel samt automatiska stabilisatorer från politiskt håll.
- Slutligen: I sin enklaste form är riskpremien inget annat än den punkt där utbud och efterfrågan på aktier möts. Under överskådlig tid ser efterfrågan större ut än utbudet, vilket bör pressa ner riskpremien.
Dagens bolagsvinster är inte orimligt höga
Jämfört med omsättningen, eget kapital eller som andel av BNP är dagens bolagsvinster rekordhöga. Dessutom är det goda tider globalt sett. Men det är inte säkert att vinsterna klappar ihop även i en mer ordinär konjunktur. Gissningsvis skulle en lite mer optimistisk syn på vinstnivåns uthållighet kunna motivera en börsuppgång på, allt annat lika, åtminstone 10 procent. Bakgrunden kan vara:
- Den närmast permanenta låglönekonkurrensen från Asien ger kapitalägarna en fördel som yttrar sig i stigande vinstandel.
- Globaliseringen gör också att stater, skatter och regleringar förlorar i effektivitet, vilket företagen profiterar på.
- Den låga skuldsättningen ger börsbolagen utrymme för vinstökningar via förvärv och expansion.
- Fler bolag styrs på strikt affärsmässiga grunder vilket minskar toleransen för underpresterare och förlusthärdar. Snittvinsterna blir alltså högre när man mer metodiskt skär bort de verksamheter som ligger i botten.
Den globala tillväxten blir högre än historiskt
På riktigt lång sikt begränsas vinsttillväxten av den globala BNP-utvecklingen. Den sanningen består, men BNP-takten har kanske växlat upp för gott. För 20 år sedan levde ju en majoritet av människorna i ekonomiska system som inte var skapta för tillväxt, alltså planekonomier eller sönderreglerade eller korrumperade länder. Sedan dess har Kina, Indien och även många länder i Latinamerika och Asien reformerats och klivit upp i tillväxttakt. Mixen mellan växande och stagnerade ekonomier har alltså förbättrats så att den globala tillväxten nu är högre. Justerar man upp den långsiktiga vinsttillväxten med bara någon procent så ger det i de flesta aktievärderingsmodeller mycket stort genomslag. Så som jag räknar kan man, allt annat lika, motivera en kursökning med 15 procent.
Accepterar man ovanstående punkter med hull och hår så kan börsen alltså värderas upp med i storleksordningen 50 procent från dagens nivå. Fast återigen, det här är inte min ogrumlade åsikt, utan mer ett exempel på hur man kan resonera i ett optimistiskt scenario. Och märk väl, resonemanget behöver absolut inte vara sant för att börsen ska stiga. Det räcker att marknaden tror att det är sant. Fast här är vi inne på ren börspsykologi, vilket är något annat.