Veckans hetaste bolag

Positiva marginalsiffror väckte nytt liv i H&M-aktien men stök i banksektorn och svag utveckling för materialbolagen har gjort den generella börsutvecklingen dämpad.

placera-hett-het-varm-ånga-rök-koka-Foto-Abject-Flickr-CC.jpg

8 apr. 2016

Trots en stark avslutning på börsveckan så ser facit på Stockholmsbörsen ut att bli negativt även denna vecka. Men till skillnad från tidigare är vårt storbolagsindex det minst svaga på veckobasis bland de index vi bevakar.

placera-160408-cocktail.jpg

Det är på nytt förtroendekris på flera håll i banksektorn. Swedbanks ägare bråkar med den tidigare vd Michael Wolf och ordförande Anders Sundström om ansvarsfrihet och det gigantiska dataläckaget från Panama har slagit hårt mot Nordeas förtroendekonto.

På storbolagens vinnarlista finner vi H&M och Sobi i topp men Lundin Mining och Trelleborg i botten.

Nordens bästa sektor denna vecka var Transport och Flyg som stigit 4,1 procent följt av Hälsovårdsbolagen som ökat med 2,3 procent. Sämst var utvecklingen i Materialbolagen som tappat 3,7 procent samt Finanssektorn som backat 1,6 procent.

H&M:s miniskräll

Allt för sällan har vi sett större uppgångar i investeringsklassikern Hennes & Mauritz på senare tid. Aktien som faktiskt inte varit någon lysande investering de senaste åren har klamrat sig kvar i investerarminnet som köpvärd på gamla meriter.

För många svenska aktieköpare finns det få så fina bolag som H&M och det gäller oavsett hur aktien utvecklats. Och visst finns det en stor portion sanning i det, även om många andra bolag varit betydligt bättre att äga på senare år.

Aktien har under våren varit lika svag som börsen överlag och därför var det med en lättnadssuck som investerarkollektivet tog emot beskedet att H&M lyckats prestera en bättre marginal än väntat i senaste kvartalet.

Bruttomarginalen steg till 52 procent vilket var 0,6 procentenheter högre än väntat och det fick aktien att stiga med mer än 5 procent på rapportdagen. Tron om att dollarns värsta styrketider kan vara över väntas den också gynna bolagets lönsamhet på sikt då stora inköp görs i valutan.

Men bolagets försäljning steg bara med 2 procent i mars vilket kan jämföras med 10 procent samma månad förra året. Analytikerna hade förväntat en tillväxt på 10,9 procent enligt SME Direkt och en av anledningarna till den stora avvikelsen tros ha varit att påsken inföll under mars i år men i april under fjolåret. En viktig poäng som, lite märkligt, analytikerna inte verkar ha tagit till sig.

Modebolaget lyfter sina satsningar inom e-handeln som mycket lönsamma men vill inte redogöra för exakt hur stor del av försäljningen som skett online. Nu väntar e-handeln dra igång bland annat i länder som Grekland, Kanada och Sydkorea. Vid utgången av 2016 är målsättningen att onlineförsäljningen ska rulla på 34 marknader.

Om vändningen i H&M är mer permanent eller bara tillfällig återstår att se men fler positiva siffor vore angenämt för både börsen och folkportflöljen.

Panama tynger banktopparna

Över 11,5 miljoner dokument eller 1,6 terabyte data har läckt från en anonym källa och uppgifterna berör personer och företag med kopplingar till skatteparadiset Panama. Läckan är en av historiens största och under det kommande månaderna kan det förväntas att ett och annat huvud kommer att rulla. Båda inom politiken och i näringslivet.

Bland de som undvikit skatt eller har gömt pengar utomlands finns statsledare, filmstjärnor, kända fotbollsspelare och välbärgade privatpersoner. Mellan 400-500 svenskar ska förekomma i dokumenten men det står långt ifrån klart att dessa skulle ha gjort något olagligt. Utstuderad skatteplanering kan anses som omoralisk men behöver för den skulle inte vara brottsligt.

Det har visat sig att den nordiska storbanken Nordea varit duktiga på att erbjuda sina mest välbärgade kunder understöd i strävan att slippa skatt med hjälp av så kallade brevlådeföretag och skandalen har skapat en moralisk storm kring banken vars aktie snabbt tappat höjd.

Skatteplanering som inkluderar utlandsregistrerade brevlådeföretag behöver inte vara olaglig och om någon av Nordeas kunder fifflat med skatten är det snarare dessa som ska hållas ansvariga inför lagen. Men rent moraliskt är det förkastligt att en delvis statligt ägd bank hjälpt kunderna undvika skatt med genvägar som en företagsadress i ljusskygga skatteparadiset Panama innebär.

Nordea har vid tidigare tillfällen slagits på fingrarna för sin bristande efterlevnad vad gäller riktlinjer mot penningtvätt och skulle värre sådana fakta flyta till ytan så kan banken ligga mycket risigt till.

Skatteplanering är väl business as usual på storbankerna tänker en cyniker. Men även utan legala påföljder för Nordea går det att ifrågasätta moralen. Om arga fondsparare ser Nordea som en oetisk investering, kan då fondförvaltarna försvara att ha den kvar i sina böcker? Antagligen är det inga problem att motivera det och sannolikt har den här skandalen blåst över om ett par månader. Men det känns ändå vettigt att ställa sig frågan – för vad är egentligen en oetisk investering?

Den som med filmkamera och mikrofon ställt sig på Sergels torg skulle säkert fått svaret av många att de kunnat tänka sig att byta bank av rent moraliska skäl när något sånt här avslöjas. Men arbetsbördan att flytta bolån och autogiron gör merparten av oss för lata för att göra slag i saken. Även om vi i stridens hetta skulle vilja.

Även om riktig smuts kryper fram ur Panamaläckan vilar Nordeas banktillstånd sannolikt tryggt på det amerikanska uttrycket to big to fail. Hur det skulle fungerar rent tekniskt om banken förlorade sitt svenska tillstånd men behöll licenser i övriga länder är svårt att förstå. Men mer oväntade saker har hänt och vi räknar åtminstone med ytterligare snaskiga avslöjanden framöver. 

Det är inte bara kring Nordeas ledning det blåser snålt. Exempelvis finns Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson med bland dokumenten, med kopplingar till ett brevlådeföretag med adress på Brittiska jungfruöarna. Avslöjandet har närmast skapat uppror på Island och statsministern har tvingats avgå.

Lanttos egen algoritm

Sensorbolaget Fingerprint har tagit fram en egen algoritm utan inslag från tredje part. På så sätt har bolaget enligt vd Jörgen Lantto stärkt sin position på marknaden. Uthålligheten i Fingerprints dominerande ställning har ifrågasatts av bolagets belackare men nu ska det blivit ännu lite svårare för konkurrenterna att stjäla dess affär. Algoritmen gör debut i Huaweis nya modeller P9 och P9+ som släpptes på marknaden i onsdags. 

Fingerprint flaggar också för att utrullningen av den nya algoritmen kommer att stärka bolagets marginaler, om än inte på något astronomiskt sätt. Bolaget slipper kanske på sikt betala royalties till algoritmfirman Precise Biometrics, ett besked som blev glädjande för Fingerprints ägare, och aktien har på en vecka stigit med 1,6 procent.

Nyheten var dock inte lika angenäm för underleverantören Precises aktieägare då bolaget nu riskerar att förlora sin största kund. Många investerare flydde värdepappret hals över huvud på nyhetssläppet och på en vecka har aktien tappat hela 40 procent av sitt värde. Det får statuera exempel för hur känslig en underleverantör med ett fåtal kunder kan vara om någonting oväntat händer.

Precises vd Håkan Persson säger till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget kommer att fortsätta leverera algoritmer till sin nuvarande största kund åtminstone under hela 2016 och att det är tal om en gradvis ersättning av mjukvaran till sensortillverkarens produkter.

Enligt Persson är de finansiella effekterna av de nya förutsättningarna för Precise för tidiga för att kommentera. Men vi kan konstaterara att under fjolåret var merparten av intäkterna i bolaget märkta Fingerprint och om det samarbetet skrumpnar lär det få stora effekter på finanserna. Trots motgångarna slår Precise vd:n fast att bolaget förväntas växa lönsamt under 2016.

SSAB är inte ur stålbadet

SSAB har sedan årsskiftet var en god investering med en stigning på knappt 25 procent. Men problemen som tidigare tyngt aktien har långt ifrån blåst över. Om vi någonsin får se lika låga nivåer som vid årets början är oklart men under veckan har aktien tappat 6 procent.  

I vintras meddelade SSAB att det tvingas varsla uppemot 465 personer och hårt drabbade av nedskärningarna var orterna Borlänge och Oxelösund. SSAB är inte ensamma om att tvingas varsla och i går meddelade också amerikanska US Steel att bolaget planerar att göra sig av med 25 procent av sina tjänstemän. Det berör 750 personer som riskerar förlora jobbet och fler nedskärningar inom industrin är att vänta.

US Steel gjorde under fjolåret en förlust på 1,5 miljarder dollar och ledningen skyller motgångarna på stora importer från Kina och ett kraschat oljepris. Liknande problem tär på den svenska motsvarigheten SSAB som gjorde en förlust efter finansnetto på över en miljard svenska kronor under 2015.

Det kinesiska byggdammet har lagt sig och luften pyst ur deras enorma byggnationsboom. Den inhemska efterfrågan på stål minskar men landet har inga konkreta planer att sänka sin produktion. För de styrande i Kina är det viktigare att säkra arbeten än att nå balans i produktionen vilket gjort att en allt större del av det kinesiska stålet går på export. 

Li Xinchuang på Kinesiska metallurgiska planeringsinstitutet sade, enligt uppgifter från Nyhetsbyrån Direkt, vid en presskonferens i torsdags att stålexporten kommer att minska något i närtid. Men han tvålade också till de amerikanska och europiska tillverkarna genom att förklara att det är deras eget problem att de inte lyckas vara konkurrenskraftiga.

Västerländska kommentarer är ofta lika syrliga och Kina beskrivs dumpa sitt exporterade ståkl till reapriser. Men Xinchuang slår tillbaka igen och hävdar att Kina lyckas sälja stål av tre skäl: Bra priser, god service och hög kvalitet.

Men nu lovar alltså Kina att minska sin produktion med så mycket som 150 miljoner ton per år. När detta ska ske vet dock ingen. Totalt producerades cirka 1 600 miljoner ton stål under 2015 i världen var av Kina stod för hälften, enligt uppgifter från WSA som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Nordiska branschindex

Utv. 1 vecka (%)
Utv. 1 mån (%)
Transport och Flyg
4,0
-6,1
Hälsovärd
2,3
-0,1
Konsumentvaror
1,9
2,5
Telekom och IT
-0,4
-0,3
Industrivaror
-0,7
0,8
Investmentbolag
-1,0
2,1
Bygg och Fastighet
-1,4
0,4
Energi
-1,4
-2,8
Finans och försäkring
-1,6
-4,3
Material
-3,7
-5,6
Källa: Avanza
(kurser från fredag lunch)

På storbolagslistan steg 41 aktier medan 59 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar var:

Kolosser på lerfötter

Investera i världens mest spännande miljöbolag

Aktierna som småspararna satsar på

Okänd aktör eldar på kursen

Fonderna du borde ha köpt vid nyår

Under veckan publicerades analyser på:

Tesla

Zalando

Bufab

Railcare

Uniflex

Matse

Nu startar rapportfloden

H&M B

Senast

134,80

1 dag %

2,24%

1 dag

1 mån

1 år

Swedish Orphan Biovitrum

Senast

285,60

1 dag %

−0,63%

Lundin Mining Corporation

Senast

11,81

1 dag %

1,29%

Trelleborg B

Senast

367,00

1 dag %

−1,29%

Nordea Bank

Senast

127,60

1 dag %

−0,08%

Swedbank A

Senast

227,80

1 dag %

−0,04%

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

−0,81%

Precise Biometrics

Senast

3,98

1 dag %

−0,75%

United States Steel

Senast

42,17

1 dag %

−0,21%

Tesla

Senast

268,46

1 dag %

3,59%

Bufab

Senast

408,00

1 dag %

1,85%

Railcare Group

Senast

26,60

1 dag %

−2,56%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,63%

Senast

2 509,78

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.