Valet i Indien kan ge orolig börs

Indienfonder har gått starkt hittills i år. Men det pågående parlamentsvalet kan sätta marknaden i gungning. FIM Fonder befarar att börsen kommer reagera negativt om kommunistpartiet får en vägmästarroll. Valet avslutas i mitten av maj.


24 april, 2009

Förra året var ett bedrövligt år för Indienfonderna. I genomsnitt gick de ned med 55 procent. Men i år har det gått åt andra hållet och de senaste tre månaderna har Indienfonderna som grupp stigit med över 20 procent. Bäst har det gått för HSBC Indien Equity som har gått upp med 35 procent. I botten ligger Danske India med en uppgång på bara 14 procent.

Men uppgången kan komma av sig beroende på hur det går i det pågående parlamentsvalet. Det är en stor apparat när indierna går till val. Först är det cirka 700 miljoner personer som har rösträtt, sedan hålls valet i fem omgångar. Den första omgången gick den 16 april, och valet avslutas först den 13 maj. Den 16 maj publiceras valresultatet, och den nya regeringen tar över den 3 juni.

I Indien finns över 200 mindre partier, men tre stora, Congress (centerpartiet), huvudoppositionspartiet BJP (högersympatiserande Bharatiya Janata Party) och Third Front (lokala och kommunistiska partier). Sedan förra valet, 2004, har landet styrts av en 13 partier bred regeringskoalition, United Progressive Alliance (UPA) med Congress som största parti. Koalitionen har 52 procent av parlamentets 543 platser.

Sannolikt kommer även nästa regering att vara en koalitionsregering, men det är osäkert att säga vilket parti som kommer att leda den. Opinionsmätningarna i Indien är mycket otillförlitliga. Koalitionen med BJP i spetsen väntades vinna det senaste valet 2004, men i verkligheten gick Congress-koalitionen segrande ur striden.

Partierna BJP och Congress har ganska liknande synpunkter om de ekonomiska reformerna. Bägge partier satsar på att utveckla landsbygden och på olika program inom hälsovård, utbildning, sysselsättning och infrastruktur.

Third Front som leds av den karismatiska fru Mayawati från delstaten Uttar Pradesh driver de fattigas sak. Hon vill bli statsminister och samtidigt höja skatterna för förmögna privatpersoner och företag. Fru Mayawati vill även förbjuda så kallade P-notes (participation notes som många hedgefonder använder sig av när de placerar på den indiska aktiemarknaden). Hon är också emot privatiseringar av statliga bolag och ett ökat antal direkta utländska investeringar i Indien. För närvarande bedöms fru Mayawatis chanser att bli statsminister som marginella.

Den nuvarande premiärministern Dr Manmohan Sing väntas behålla sin position.

Det viktigaste med valresultatet är vilken koalitionsregering som bildas i Indien. Det finska fondbolaget, FIM, tror att aktiemarknaden kommer att reagera negativt om kommunistpartierna kommer med i en koalitionsregering.

"Efter det senaste valet år 2004 sjönk aktiemarknaden några dagar efter valet för att sedan repa sig. Nedgången berodde främst på att minoritetsregeringen som leddes av Congress blev tvungen att förlita sig på kommunistpartiernas röster vid alla beslut. Vi tror detta blir fallet framför allt om minoritetsregeringen återigen blir beroende av de kommunistiska partiernas röster", säger Taina Eräjuuri som förvaltar FIM India.

Annars är FIM positiva till Indien som aktiemarknad, och ser köptillfällen vid en eventuell nedgång i samband med valet. Den indiska ekonomin växer med cirka 5 procent i år, vilket är starkt jämfört med andra asiatiska länder bortsett från Kina. Underskottet i bytesbalansen blir mindre, vilket stärker valutan mot dollarn. Den privata konsumtionen väntas öka tack vare växande inkomster, och den nya regeringen kommer att fortsätta investeringarna i infrastruktur, som är så viktigt för den indiska tillväxten.

HSBC GIF Indian Equity AC

Senast

2 901,35

1 dag %

−2,21%

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.