Ukraina toppar fondåret hittills

Inledningen på fondåret har varit blandad. Som grupp har samtliga 3 000 fonder stigit med 0,6 procent. I topp ligger FIM Ukraina med en uppgång på 37 procent, och i botten ligger Aliquot Agriculture med en nedgång på 17 procent. Läs här för att se hur det gått i resten av  världen.


18 mars 2010

De breda globala aktiefonderna har utvecklats marginellt under årets knappt tre första månader. Avkastningen hittills i år ligger på 0,6 procent för gruppen som helhet.  Det är bättre än världsindex som har backat med 3,2 procent.

Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är inte heller så stor, bara drygt 8 procentenheter. Bäst har året börjat för Credit Suisse Global Value som har stigit med drygt 4 procent. Längst ned i listan återfinns SEB Strategi Offensiv som har backat knappt 4,5 procent.

Även de breda Europafonderna har klarat sig bättre än Europaindex. Som grupp har de fallit med drygt 2 procent, vilket är 6 procentenheter bättre än index. Med en uppgång på knappt 4 procent placerar sig CB European Quality i toppen, medan det går desto trögare för Capinordics indexfond, European Topp 50, som har fallit med drygt 7 procent.

Stockholmsbörsen har stigit med 7,5 procent i år. De breda Sverigefonderna ligger lite efter med en avkastning på drygt 6,5 procent som grupp. Allra starkast start på året har fonden Tangent haft och uppgången hittills ligger på knapp 21 procent. Det är 18 procentenheter bättre än den sämsta Sverigefonden, Skandia Swedish Stars, som bara har gått upp med knappt 3 procent. Placera.nu har tidigare varnat för den fonden och rekommenderar sälj.

I USA har börsen fallit med 1,2 procent hittills i år. Därför får medelavkastningen bland de breda USA-fonderna på drygt 2,5 procent ses som bra. Både i toppen och i botten finner vi två fonder från samma fondbolag, nämligen JP Morgan. Bäst har det gått för JPM Highbridge US Steep (jo fräsiga namn ska det tydligen vara) som har gått upp med drygt 5,5 procent. Desto tråkigare är det för JPM US Dynamic som intar jumboplatsen med en avkastning på endast 0,2 procent.

Hittills i år har den japanska börsen stigit med 2,6 procent. Japanfonderna som grupp ligger bra till med en medelavkastning på 5,4 procent. Allra bäst har det gått för Fidelity Activ Strat Japan som har stigit med över 10 procent. Det är 12 procentenheter bättre än den sämsta, Legg Mason Japan som har fallit med nästan 2 procent.

Tillväxtmarknaderna har inte fortsatt upp lika kraftigt i år som förra året. Som grupp har de breda tillväxtmarknadsfonderna bara stigit med knappt 0,5 procent. I topp finner vi Sarasin Emerging New Frontiers med en uppgång på knappt 7 procent. Med nästan en lika stor nedgång, -7,2 procent, hamnar Vituvius Emerging Markets i botten.

Asien exklusive Japan är en av tre stora tillväxtregioner. Hittills i år har fonderna som grupp backat med knappt 1 procent. Men jämfört med index tapp på 5,5 procent är det bra. Bäst har det gått för småbolagsfonden, Templeton Asia Smallcap som har stigit med nästan 6,5 procent. I botten finner vi Baring Asia Growth med en nedgång på 5,5 procent.

Latinamerika är en annan tillväxtregion som har börjat året knackigt och index har fallit med knappt 5,5 procent. Därför måste man ge Latinamerikafonderna som grupp godkänt då del har stigit med 0,2 procent. BSF Latinamerika ligger hittills i år i vinnarhålet med en uppgång på knappt 3 procent. Inte lika ljust är det för WestLB Latin America som har backat med 1,7 procent.

Östeuropa är vår närmaste tillväxtregion. I år har index backat med knappt 3,5 procent, medan fonderna som grupp har utvecklats betydligt bättre, 4,5 procent. I toppen återfinns även här en småbolagsfond, SEB Östeuropa Småbolag har stigit med nästan 20 procent. I botten finner vi Griffin Eastern European med en blygsam uppgång på 1 procent.

Ett koncentrat på tillväxtmarknaderna är Bric-fonderna. Hittills i år ligger de som grupp på plus 0,5 procent. Skillnaden mellan bästa fond är liten, endast 3 procentenheter. UBAM Bric har gått upp med drygt 1 procent och Parvest Bric har fallit med knappt 2 procent.

B:et i Bric står för Brasilien och de fonderna har som grupp fallit med 2 procent. Minst dåligt har det gått för HSBC Bric med en nedgång på drygt 1 procent, meden Saint Honoré ligger i botten på minus 3,3 procent.

R:et står för Ryssland och där är det gladare miner. Gruppen Rysslandsfonder har stigit med 10 procent i år. Gladast miner har de som äger andelar i Evli Greater Russia, de har fått se sina pengar växa med drygt 15 procent. Inte lika glada är de som äger UBS Russia. Deras avkastning så här långt i år är drygt 4 procent.

I:et stor för Indien och där har det fonderna också haft en bra start på året. Som grupp ligger de på plus 2,5 procent. Danske Invest India har stigit mest, nästan 7 procent medan det har gått sämre för Goldman Sachs India som har tappat nästan 1 procent.

Kina är det sista landet i Bric, och där har det varit utför hittills i år. Den genomsnittliga fonden ligger på minus 3 procent så här långt i år. GAM Star China toppar listan på plus 5 procent medan Parvest China ligger i botten på minus 7,7 procent.

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.