Om man som egenföretagare tar ut en lön som ligger under den marknadsmässiga lön som man hade som anställd kommer också sjukersättningen att baseras på en lägre lön. Då kan man skaffa en sjukförsäkring, som ger högre ersättning. Vid sjukdom i mer än tre månader kan man då få en ersättning som motsvarar högst 108 procent av lönen.
Egenföretagare som räknas som anställda får sjukpenning direkt efter karensdagen. För att minska sin egenavgift kan det vara klokt att förlänga sin karens hos Försäkringskassan. Man kan förlänga karensen upp till 30 dagar och på så vis sänka avgiften till försäkringskassan. Det är helt enkelt som att höja självrisken i en försäkring. Som egenföretagare stannar man knappast hemma för småkrämpor.
Nu kan det också vara dags att tänka på nästa steg, en sjukvårdsförsäkring. Börja med att ta reda på hur långa sjukvårdsköerna är i ditt landsting. En viktig fråga är hur beroende du är av att snabbt komma tillbaka i arbete. Med stora fasta kostnader kan man inte vara borta länge från jobbet. Då är det troligen värt pengarna att skaffa en sjukvårdsförsäkring. För 400¿500 kronor per månad får den som är omkring 45 år gammal en utmärkt sjukvårdsförsäkring som garanterar snabb vård vid sjukdom.
Det är också bra att förstärka olycksfallsförsäkringen som gäller på arbetstid med en motsvarande olycksfall som gäller även under fritid. Det är inte alltid självklart att samhället ställer upp om behöver handikappanpassa sin bostad eller bygga en hiss på grund av minskad rörelseförmåga. Den som vill vara på den säkra sidan kan därför skaffa en olycksfallsförsäkring med ett invaliditetskapital. Vissa försäkringar ersätter även för invaliditet som beror på sjukdom.
Villkoren för sjukersättning från Försäkringskassan är lika för företagare och löntagare. Däremot beräknas sjukpenningen för företagare på lite olika sätt, beroende på bolagsform. Driver du ett aktiebolag räknas du som anställd i bolaget och sjukpenningen beräknas på den lön du tar ut ¿ precis som för andra anställda.
Har du enskild firma eller handelsbolag blir företagets nettointäkt din årsinkomst och på den beräknas din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Nettointäkten är företagets resultat efter kostnader, avsättningar i periodiserings- och expansionsfonder och andra avgifter, men före skatteavdrag. Det bör man alltså ta med i beräkningen innan man sätter av pengar till dessa fonder. Ju mindre nettointäkt på grund av avsättningar, desto lägre dagpenning får du vid sjukdom.
Sjukpenningen betalas ut som en dagersättning, man dividerar SGI:n med antal årsarbetsdagar. För anställda är det vanligt att dela med 260 dagar. Men egenföretagare förväntas uppenbarligen arbeta året runt. Deras SGI delas nämligen med 365 dagar, vilket ger en lägre dagersättning än den som är anställd och har samma SGI. Skillnaden blir störst vid korta ersättningsperioder, exempelvis kortare tids sjukskrivning eller vid uttag av tillfällig föräldrapenning. På årsbasis får båda ut lika mycket.
Viktiga brytpunkter 2007
* På en årsinkomst över 488 600 kronor måste man betala 25 procents statlig inkomstskatt.
* För att få maximal inbetalning till inkomstpension och premiepension krävs en inkomst på 370 413 kronor.
* Vid en årsinkomst på 328 600 kronor går gränsen för 20 procents statlig inkomstskatt.
* Den högsta sjukpenninggrundande årsinkomsten är 302 250 kronor.
* Företagets lönesumma ligger även till grund för hur hög utdelning ägarna kan ta ut till förmånlig skatt. Ju högre lönesumma, desto högre möjlig utdelning.
Björn Dickson