Den framtida pensionen består av tre olika delar. Den första delen är den allmänna pensionen som utgör grundplattan, den får alla som har haft inkomst av tjänst. Nästa del är tjänstepensionen, det vill säga den pension som de allra flesta har genom sin anställning men som egenföretagaren får skaffa på egen hand. Dessutom kan man komplettera med privat pensionssparande.
Hur hög den allmänna pensionen blir beror på hur hög lön man tar ut från företaget. År 2007 ger löneinkomster upp till 370 413 kronor rätt till pension. Tar du ut högre lön måste företaget fortfarande betala full löneskatt, utan att du har rätt till motsvarande höjning av din framtida pension.
För många kostar det mindre att leva när man kommer upp i åldrarna. Då är barnen utflugna och självförsörjande, man klarar sig med en mindre bostad, kanske en mindre bil, eller ingen bil alls, och lånen på bostaden är kanske betalda.
Men det finns ett stort men: Som äldre kan man behöva fler tjänster som utförs av andra och som kostar. Det kan handla om olika former av vård och omsorg som inte betalas av det allmänna. Man kan också vara beroende av att åka taxi mer än tidigare, utan att vara berättigad till färdtjänst. Över huvud taget kan man vilja resa mer av hälsoskäl.
"Dagens pensionärer gör av med mer pengar än gårdagens", säger Anders P Carlsson, finansiell rådgivare på försäkringsförmedlaren Max Matthiessen.
Hur mycket ska man då spara för att komplettera den allmänna pensionen? En bra utgångspunkt är att fundera ut hur mycket man vill ha att leva på per månad som pensionär.
Exempel: En företagare vill ha 25 000 kronor per månad att leva på från 65-årsdagen och 20 år framåt. Från det allmänna pensionssystemet kan de allra flesta räkna med att få omkring 12 000 kronor per månad i pension. Summan är kanske något i underkant. Men hellre det än tvärtom om man ska vara på den säkra sidan. Den svenska ekonomin kan också utvecklas riktigt dåligt om något årtionde, det vet ingen nu. Dålig ekonomi för landet innebär sämre pensioner, så fungerar det nya pensionssystemet.
Det gäller alltså att få ihop resterande 13 000 kronor per månad. Sammanlagt, utan hänsyn till ränteeffekter, blir det 3 120 000 kronor. Den som börjar spara vid 35 års ålder har då 30 år på sig att spara ihop denna summa.
I en försäkring med traditionell förvaltning behöver man då spara omkring 5 000 kronor per månad. Då utgår vi från att avkastningen på detta sparande kan bli 2 procent per år, efter skatter och avgifter och med hänsyn tagen till inflation. Allt därutöver ska man se som en glad överraskning.
Att göra en beräkning av det här slaget är vanskligt, den bygger på antaganden om framtiden. Så här säger Ole Settergren, chef för pensionsavdelningen på Försäkringskassan:
"Siffrorna är någorlunda rimliga. Särskilt för egenföretagare är behovet av sparande stort."
Ole Settergren råder varje egenföretagare att gå in på www.minpension.se och göra beräkningar av sin framtida pension. Man måste lägga in sitt privata sparande för att få hela bilden. Meningen är att det privata sparandet senare i år ska finnas med automatiskt.
Men varifrån ska pengarna till pensionssparandet tas? Ur företaget eller från den egna plånboken? Att privatspara är som regel mindre fördelaktigt än att spara i det egna bolaget. Ofta är det klokt att bara ta ut lön för sin konsumtion. Pengar för sparandet kan då stanna i bolaget där beskattningen blir mer förmånlig. På lön betalar man full arbetsgivaravgift på 32,42 procent. Men på en pensionspremie är löneskatten lägre: 24,26 procent.
I de flesta fall kan en företagare sätta av upp till 35 procent av lönen till löneskatten 24,26 procent, dock högst tio basbelopp.
Björn Dickson