Tjäna på att flytta din pensionsförsäkring

Flyttstoppet för pensionsförsäkringar tas bort 1 maj nästa år. Det innebär att du kommer att kunna söka nya förvaltare med bättre resultat och lägre avgifter, såväl i Sverige som i resten av EU.  Läs vilka försäkringar du kan flytta och varför du bör göra det.


13 dec. 2007

Det var i februari förra året som regeringen införde flyttstopp för pensionsförsäkringar för att förhindra att kapital flyttas utomlands i syfte att undvika skatt den dagen pengarna betalas ut. Nu blir det fritt fram att flytta pengarna från de försäkringar som har flytträtt inskrivet i avtalet. Såväl utländska som svenska förvaltare måste dock skicka kontrolluppgifter till Skatteverket.

Konkurrensen kommer med stor säkerhet att bidra till bättre villkor för spararna. Det gör att du som sparare kan tjäna på att hålla ett öga på marknaden de närmaste åren. Har du många olika försäkringar kan det vara en god idé att samla ihop dessa hos en förvaltare, eftersom det både gör det mer överskådligt samtidigt som det kan innebära lägre avgifter. Här är några råd på vägen:

1.  Kontrollera vilka av dina pensionsförsäkringar som har flytträtt inskrivet i avtalet. Nedan finns en lista med de största svenska aktörernas villkor.

2. Leta alternativa pensionsförvaltare. Läs på vilka de stora svenska aktörerna är, fråga vänner och arbetskamrater vilka de anlitar. Leta gärna alternativ även andra EU-länder. Vinsten med en utlandsflytt bör dock vägas mot valutarisken, eventuella språkproblem och osäkerhet om hur systemet fungerar vid till exempel klagomål.

3. Kom ihåg att de nya reglerna även öppnar möjligheter att flytta pengarna mellan olika sorters försäkringar hos samma förvaltare.

4. Jämför avkastningen långsiktigt.  Pensionsförsäkringar är förmodligen inte något som du kommer att flytta ett par gånger om året, bara för att möjligheten finns.

5. Jämför avgifter. Skillnaden mellan olika fonders resultat kan vara stora trots att avkastningen ligger på samma nivå. Med ökad konkurrens kommer det sannolikt att hända en hel del när det gäller avgifter.

6. Glöm inte att ta med alla villkor när du jämför försäkringar, som till exempel garantier, flytträtt, krav på hälsoundersökning, premiebefrielse vid sjukdom.

7. Gör en kalkyl. Hur mycket mer kan du få i avkastning om avgiften vore lika låg som i bolag X alternativt om avkastningen motsvarar snittet i bolag Y de senaste tre åren? Dra ifrån kostnaden för att flytta kapital och avgör sedan om du tror att det kan vara värt att flytta pengarna.

 8. Ta med flyttavgiften i din kalkyl, se listan nedan.

 9. Se till att du har förtroende för den förvaltare du väljer! Det handlar trots allt i de flesta fall om en mycket långsiktig relation. Läs på lite och ta reda på vad det här är för sorts företag. Är bolaget en aktiv ägare som syns i debatten?

När du väl har gjort ditt val bör du följa upp. Sätt en tidpunkt, kanske om två år, då du tittar hur avkastningen varit samtidigt som du kontrollerar vad som hänt på marknaden när det gäller avgifter och andra villkor.

Ett tips, som har kommit in från en läsare, är att köpa många olika pensionsförsäkringar.  De flesta pensionsförsäkringar är statiska, vilket gör att det kan vara svårt att i efterhand ändra utbetalningsvillkoren, i synnerhet om du redan börjat ta ut pengarna. För att öka flexibiliteten bör du, enligt Birger Ekengren, satsa på att ha många olika pensionsförsäkringar i stället för att fylla på de befintliga.

"Det ger inga direkta merkostnader men ökar flexibiliteten enormt. Du kan starta utbetalningarna när det passar dig ur arbets- och skattesynpunkt.  Du kanske vill komplettera lönen för att kunna trappa ner på jobbet. Eller så kanske du vill jobba lite efter pensionsåldern", säger han.

Genom att följa Birger Ekengrens råd kan du skjuta på beslutet om när, hur mycket och under hur lång period pengarna ska betalas ut.

"Väl i uttagsålder så vet man bättre hur mycket pengar som behövs varje år, hur marginalskatten ser ut, om man vill att något ska stå kvar för att så småningom överlåtas till arvingar", säger Birger Ekengren.

Han håller dock med om att det kan bli lite krångligt att ha koll på alla försäkringar.

"Jo, men det kan också vare en fördel eftersom man tvingas tänka till.  Som exempel får jag varje år frågan per brev från varje bolag, med varje försäkring separat, om jag vill påbörja utbetalningen eller skjuta upp den ytterligare."

Birger Ekengren påpekar dock att det är viktigt att se till att all information finns samlad på ett ställe så att även andra, om något skulle hända, kan få en överblick, och att det är viktigt att kolla avgifterna.

Flyttregler som åter börjar gälla från maj 2008:

AMF Pension

Flytträtt: Alla privata försäkringar, Avtalspension SAF-LO, ITP/ITPK, alternativ ITP, icke-kollektivavtalad tjänstepension.

Avgift: 700 kronor för AMF Privat, 500 kronor för SAF-LO

Konsolideringsberoende avgift: Inget avdrag för låg konsolidering. Får ta med överskottet vid hög konsolidering.

Uppsägningstid: två månader (följande månadsskifte)

Folksam

Flytträtt: Alla försäkringar tecknade efter 2002.

Kostnad: 700 kronor.

Konsolideringsberoende avgift: Avdrag om konsolideringen är under 100 procent.

Uppsägningstid: 3 månader

Handelsbanken Liv

Flytträtt: Samtliga försäkringa .          Avgift: 1 procent av försäkringskapitalet, lägst 500 kronor Uppsägningstid: tre månaderKPA

Flytträtt: Samtliga försäkringar

Kostnad: 1 procent av försäkringskapitalet, lägst 500 kronor

Uppsägningstid: tre månader

Länsförsäkringar

Flytträtt: Friplan, Privat Pension, Försäkrad Pension, Avtalspension SAF-LO och PA-03 (tecknade efter 1 januari 2005)

Avgift: Varierande beroende på produkt, val av förvaltning och hur länge kunden haft försäkringen.

Nordea

Flytträtt: Samtliga försäkringar

Kostnad: 750 kronor plus en viss procent på kapitalet.

Konsolideringsberoende avgift: Avdrag om konsolideringen understiger 100 procent.

Uppsägningstid: 12 månader

SEB

Flytträtt: Alla försäkringar är flyttbara, men det finns undantag. Här är de: Tjänstepensionsförsäkringar tryggade i fondförsäkring, kapital hänförligt till premier inbetalda före den 1 januari 2005 samt försäkringar tecknade i Gamla Livförsäkringsaktiebolaget. För avtalspensionsförsäkringar gäller olika regler beroende på avtalsområde.

Avgift: För närvarande 1 000 kr. Det finns avvikelser på vissa avtalspensionsområden. Därutöver kan återköpsavgift tillkomma under de fem första åren från det att försäkringen tecknades.

 Uppsägningstid: Ingen

SPP

Flytträtt: Samtliga försäkringar

Kostnad: 1 procent av kapitalet

Konsolideringsberoende avgift: Avdrag om konsolideringen understiger 100 procent.

Uppsägningstid: tre månader.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.