Under juni offentliggjordes starka siffror från Kina som i huvudsak överträffade marknadens förväntningar. Det är nu troligt att den ekonomiska tillväxten under andra kvartalet i år blir högre än 7 procent. Kinas ekonomi är på god väg att bli större än det tre andra BRIC-länderna, Brasilien, Ryssland och Indien, tillsammans, skriver FIM i sin senaste marknadsrapport.
Den kinesiska industriproduktionen ökade med nästan 9 procent på årsbasis i maj. Det var klart högre än förväntningarna som låg på 7,5 procent. Det är den snabbaste ökningen i årstakt sedan hösten 2008. I maj ökade också de fasta investeringarna med nästan 39 procent i årstakt, vilket var den tredje snabbaste ökningstakten i historien. Den beror främst på landets massiva stimulansåtgärder som främst är inriktade på infrastrukturprojekt.
Men även detaljhandelsförsäljningen ökade under maj med 15,2 procent på årsbasis. Även den överträffade förväntningarna som låg på knappt 15 procent. FIM anser att den starka detaljhandelsförsäljningen är mycket positivt då Kina behöver omvandlas från en export- och investeringsdriven ekonomi till ett konsumtionssamhälle under de kommande åren.
Den kinesiska kreditmarknaden håller också på att lätta. Lånetillväxten i maj var över 30 procent på årsbasis. Under månaden beviljades nya lån till ett värde av 665 miljarder RMB, under april beviljades lån på 590 miljarder RMB. Bara under de första fem månaderna 2009 beviljades 19 procent fler nya lån i Kina än under hela förra året sammantaget och så mycket som 61 procent fler än år 2007.
FIM anser att den ökade kreditgivningen är positiv för den ekonomiska utvecklingen på kort sikt. Men höljer ett varningens finger om att den på lite längre sikt, 2 till 3 år, medför en ökad risk för stigande kreditförluster inom banksektorn.
Exportsektorn visade dock små tecken på återhämtning och i maj sjönk Kinas export med över 26 procent, vilket var 3 procentenheter sämre än väntat. På kvartalsbasis ser det dock bättre ut. I maj låg siffran på -19,3 procent jämfört med -23,1 procent i april.
Av statistiken drar FIM slutsatsen att exporten inte kommer att ge något betydande stöd åt den ekonomiska tillväxten i Kina under 2009 och 2010, utan det är nödvändigt att den inhemska efterfrågan och investeringarna fyller hålet efter exporten.
FIM anser därför att det är positivt att de ekonomiska stödåtgärder på ett tydligt sätt stimulerat såväl investeringarna som lånegivningen, och framför allt konsumtionen. Det ger en indikation på att Kina i allt högre utsträckning håller på att övergå till att bli en konsumtionsdriven ekonomi.