Camilla Robinson-Seippel, vd för Banco Fonder:
"Jag är en långsiktig sparare och försöker hitta de längre trenderna i ekonomin. I dagsläget har jag bland annat ABN AMRO Indien, Bancos Humanfond och funderar på ABN AMRO Kina och ABN AMRO Penningmarknad Plus. Den senare eftersom räntorna är på uppåtgående och den fonden har en möjlighet att skapa en bra avkastning till förhållandevis låg risk även i en marknad med stigande räntor. Lokal närvaro är en viktig faktor när det gäller till exempel Kinafonder. Att förvaltaren lätt kan besöka de företag han eller hon investerar i är viktigt för mig. Jag tror att det kan vara svårt för sparare att fånga upp faktorer som om portföljförvaltare byter arbetsgivare och var i världen förvaltaren för en fond sitter placerad."
Henrik Rhenman, toppförvaltare på Carnegie:
"Det första jag frågar mig är om fonden tillhör ett stall av andra bra fonder. Det tyder i så fall på en bra förvaltningsmiljö. Förvaltarna kan komma och gå, vilket de också gör med jämna mellanrum, men en bra organisation tenderar att kunna ersätta bra förvaltare med andra duktiga. Där har bankerna ett stort problem. Som banktjänsteman är den högsta möjliga bonusen så begränsad att det räcker med att slå index med någon procent för att få full pott. Det gör att bra förvaltare slutar och ersätts med personer med mer begränsad erfarenhet."
"Den andra viktiga frågan är om förvaltaren har en egen strategi för att slå index och att den, har tillämpats, även historiskt. Många fondförvaltare uttrycker sig otydligt när det gäller strategi, av olika skäl. Det ena är rädslan att bli alltför beroende av en viss förvaltare. Den andra är att de vill kunna ändra strategin om den inte fungerar. Men den som inte tror på den långsiktiga bärkraften i sin strategi förvaltar sällan med den tyngd och kraft som behövs för att slå index med mer än någon procent."
Jeanette Hauff, doktorand på Handelshögskolan i Göteborg och tidigare vd för Skandia Fonder:
"Jag tar med riskjusterad avkastning det senaste tre till fem åren i min bedömning. En annan sak jag tittar på är konsistens, det vill säga hur jämn fonden är. En vanlig definition är hur många månader som fonden har slagit index de senaste 36. Sedan har jag blivit allt mer övertygad om de kvalitativa faktorernas betydelse: har förvaltaren bytts ut, hur ser investeringsprocessen ut och hur fungerar organisationen."
Henrik Didner, ena halvan bakom Didner & Gerges Sverigefond
"Jag utgår från den risknivå jag har tänkt mig. Ju smalare fondens inriktning är, desto högre risk - men samtidigt ökar möjligheterna. En smal fond kräver dock vaksamhet och ett visst intresse att följa utvecklingen. Jag tittar också på avkastningen de senaste tre respektive fem åren och kontrollerar om samma person eller personer förvaltar fonden hela tiden. Det är ett klart plus om förvaltaren varit med ett par år och resultaten varit bättre än index."
Filip Boman, förvaltare på Carlson Fonder:
"Ett gott tecken är konsekvent god avkastning jämfört med ett relevant index. En annan sak som kan vara viktig att titta på är fondens storlek. En alltför stor fond kan vara trögrörlig, speciellt om den investerar i småbolag. Samtidigt kan en alltför liten fond innebära höga kostnader vid transaktioner."
"Det kan också vara värt att kontrollera om fonden verkligen investerar i det som anges i prospektet."
Definition: Riskjusterad avkastning innebär avkastning i relation till investeringens risk
Margaretha Levander