Så investerar du i olja

Det finns få varor som är så omtalade och mytomspunna som olja. Den har både skapat och raserat förmögenheter och hamnat i nytt fokus efter Irans kärnenergiavtal. Placera ger tips på hur du kan investera i råvaran.

placera-oljefält olja.jpg

27 november, 2013

Efter att Iran kommit överens med världssamfundet om sin kärnenergiprogram väntas gas- och oljeembargot mot landet hävas. Det har fått investerare att kasta intresserade blickar mot det svarta guldet.

Olja är utom tvivel en av värdens viktigaste naturresurser, utan den stannar världen. Samtidigt är den en av de mest handlade och omsatta råvarorna på finansmarknaden. Under åren har finansmarknadens aktörer inte legat på latsiden utan tagit fram en mängd olika finansiella instrument för investerare och sparare som vill tjäna pengar på oljeprisets rörelse.

Priset på olja rör sig upp och ned beroende på hur världen utvecklas. Om ett banker är en bra termometer för ett lands ekonomiska utveckling så kan man säga att oljan är en termometer för världens ekonomiska utveckling.

Ju bättre världen går, desto mer bygger vi, tillverkar och konsumerar. Desto mer olja efterfrågar vi och desto mer stiger priset.  En viktig faktor för oljepriset är dock utvecklingen för andra energikällor så som gas, sol, vind och vatten och kärnkraft. Ett högt oljepris bidrar också till att alternativa energikällor blir lönsamma att exploatera, vilket kan trycka ned priset på olja.

Samtidigt diskuteras det flitigt om hur mycket olja som finns på vår jord. Vissa hävdar att den snart kommer att ta slut, vilket borde få priset att stiga. Andra menar att det finns enorma mängder olja som vi ännu inte har utvunnit eller upptäckt. Med ny effektivare teknik kommer det bli lönsamt att utvinna den, vilket borde hålla nere priset.

Det betyder att det är en grannlaga uppgift att försöka spå prisutvecklingen för olja. Men det är många som fascineras av det svarta guldet och gärna försöker. Det finns inte heller någon brist på investeringsalternativ utan utbudet varierar från placeringar med lägre risk till de som mer liknar lottsedlar.

Vi kan dela in placeringsalternativen i olika huvudgrupper. Den ena gruppen utgörs av vanliga fonder som kan delas in i två undergrupper. Den ena är fonder som främst investerar i aktier i bolag som är verksamma inom oljeindustrin. Det kan vara oljebolag och bolag inom oljeservice eller utrustning. Det är inte någon nackdel då det ger en riskspridning.

De fonderna finns inom fondkategorin energi. Enligt Morningstar placerar fonderna cirka 80 procent av sitt kapital i olje- och gasbolag medan cirka 20 procent ligger i bolag som är verksamma inom service och som utrustning. På Avanzas fondplattform finns tio olika att väja mellan.

Hittills i år har fonderna som grupp stigit med 13 procent, men spridningen är stor. Bästa har det gått för BlackRock World Energy som har stigit med 17,5 procent och sämst har det gått för Gustavia Energi & Råvaror som tappat nästan 25 procent i värde. Samtidig har världsindex stigit med drygt 20 procent.

Ett annatsätt att få exponering mot oljan är att välja en råvarufond som är den andra undergruppen. Råvarufonderna investerar ännu bredare än energifonderna, och oljebolagen är en mindre del. I år har dessa fonder som grupp gått betydligt sämre än energifonderna, minus 2 procent.

Enligt Morningstar är cirka 20 procent av råvarufondens kapital exponerat mot olje- och energisektorerna. Majoriteten av fondernas innehav finns i bolag inom basmetaller och gruvor. På Avanzas plattform finns det 17 råvarufonder.

Årets dåliga avkastning kommer också främst av nedgångarna i gruvbolagen. Det tydliggörs lättast med utvecklingen för BlackRock World Mining och Allianz Global Metals and Mining A som i princip bara investerar i gruvbolag. Fonderna har tappat nästan 25 procent i år.

Den andra huvudgruppen investeringsalternativ är börshandlade produkter som certifikat. Likt vanliga fonder har även certifikaten en förvaltningsavgift som ligger mellan 0,6 och 0,8 procent per år. Det är lägre än förvaltningsavgiften för vanliga energifonder som ligger på 1,5 procent i genomsnitt.

Certifikaten ger en direkt exponering mot oljepriset. Det går att köpa produkter som stiger i värde både om oljepriset stiger eller sjunker. De går under benämningen Bull respektive Bear, tjur och björn.

Tjuren symboliserar uppgång och björnen nedgång. Björnprodukterna kallas ibland också för Short och tjurprodukterna för Long.

Valfriheten av olika risknivåer är stor genom att det finns produkter med belåning, så kallad hävstång. Här hittar du en lista över sådana.

Nöjer man sig med en avkastning som följer oljeprisets rörelser kan SEB:s certifikat, Olja S, vara ett alternativ. Banken har också ett certifikat som stiger i värde lika mycket som oljepriset faller, Short Olja AS.

Sedan finns det certifikat med olika nivåer av hävstång ända upp till fem gånger. Comerzbanks Bull Olja X5 C stiger med 50 procent om oljepriset stiger med tio procent. Men samtidigt faller certifikatet med 50 procent i värde om oljepriset sjunker med 10 procent. Den vill ta riktigt hög risk och tror på en nedgång i oljepriset kan köpa bankens, Bear Olja X5 C som stiger med 50 procent om oljepriset faller 10 procent.

Placera varnar dock alla oerfarna investerare och sparare att köpa hävstångsprodukter. Ju större hävstången är desto fortare går både upp- och nedgångarna, och kapitalet kan snabbt gå förlorat.

När vi jämför energifonderna med oljecertifikaten finns det en rad olikheter. Den mest uppenbara är självklart att fonderna är bredare och oljeexponeringen sker genom börsnoterade aktiebolag, medan certifikaten ger en direkt exponering mot oljepriset.

När det gäller risken vill vi hävda att energifonderna, trots att de investerar i många bolag, har högre risk än oljecertifikaten utan hävstång. I och med att fonderna investerar på aktiemarknaden får de även del av aktiemarknadsrisken som påverkas av andra faktorer än oljepriset, bland annat den generella riskviljan hos investerare.

Att den har varit låg de senaste tre åren när det kommer till energisektorn åskådliggörs enkelt genom att jämföra energifondernas avkastning och oljeprisets utveckling.

Medan oljepriset har stigit med drygt 25 procent de senaste tre åren har fonderna som grupp tappat cirka 2 procent. Men när stjärnorna står rätt, då efterfrågan på råvaror är hög samtidig som investerarna gillar risk, då kan råvarufonderna gå riktigt starkt.

BGF World Energy A2

Senast

233,83

1 dag %

−5,12%

1 dag

1 mån

1 år

BGF World Mining A2

Senast

546,33

1 dag %

−3,80%

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.