Så flyttar du din pension

Att flytta sin kollektivavtalade tjänstepension är inte så knepigt som det kan verka, om du väljer något av de bolag valcentralerna har valt ut. Placera.nu visar steg för steg hur du gör.


27 juni 2011

I vår förra artikel om tjänstepensionen visade vi på hur stor betydelse din tjänstepension kan komma att ha i framtiden. Har du av någon anledning upptäckt att du inte är nöjd med din kollektivavtalade tjänstepension, på grund av exempelvis höga avgifter eller för dålig avkastning, så ska du byta försäkringsbolag.

Det kan dessvärre inte alla göra. Därför måste du som ett första steg se efter vad som gäller inom ditt avtalsområde.

Anställda inom kommun och landsting (KAP-KL)  samt de statligt anställda (PA -03) har inte flytträtt reglerat i kollektivavtalet. Därmed är det upp till försäkringsbolagen själva att bestämma om du får flytta din pension. Av uppenbara själ väljer flera försäkringsbolag att låsa in pensionskapitalet.

Är du privatanställd arbetare (SAF-LO) har du däremot flytträtt på ditt tjänstepensionskapital. Dock kan du inte flytta pensionspengar intjänade före 1996, eftersom det var först då som SAF-LO ersatte det tidigare STP (särskild tilläggspension). Flytt av kapital sker via valcentralen Fora.

Privatanställda tjänstemän födda 1979 eller senare har fri flytträtt på hela kapitalet (ITP 1). De som är födda 1978 eller tidigare har så kallad ITP 2, och där är bara en del flyttbar (ITPK). Valcentralen Collectum administrerar all flytt.

Ett första steg är alltså att kolla vad som gäller. Vad är villkoren för flytt inom ditt kollektivavtal? Hur mycket kan du flytta - hela, eller bara delar, av ditt kapital?

Valcentralerna har avtal med en handfull bolag, och du kan bara välja något av dessa bolag inom din kollektivavtalade tjänstepension. Att flytta sin tjänstepension via valcentralerna är dock relativt smidigt. Så här gör du:

Logga in med bank-ID på någon av valcentralerna, vi väljer i detta exempel Collectum.Vill du göra flytten via pappersblankett så finns den att ladda ner till höger på Collectums hemsida.Vill du göra flytten via nätet loggar du in och klickar på Flytt av ITP1, om det är ITP1 du har. Har du ITP2 väljer du Flytt av ITPK.Du kommer till sidan Registrera kapitalflytt - välj bolag. Här ser du i vilka bolag ditt ITP-kapital idag är placerat. Välj här vilka försäkringar du vill flytta och till vilka försäkringar du vill flytta dem i rullgardinsmenyn. Vissa bolag tar ut en avgift för flytten och denna finns redovisad i kolumnen till höger. Notera att du inte kan slå ihop flera gamla försäkringar till en enda ny i det nya försäkringsbolaget.När du registrerat flytt skickas en förfrågan från valcentralen till ditt nuvarande försäkringsbolag om hur mycket pengar som finns att flytta. Försäkringsbolaget har en vecka på sig att återkomma med preliminärt besked.Att flytta kapital från en traditionell försäkring tar längre tid än att flytta från en fondförsäkring. Detta för att det är mer komplicerat att räkna ut det faktiska värdet på en traditionell försäkring. Försäkringsbolaget har upp till inte mindre tre månader på sig att förbereda flytten av kapitalet från din traditionella försäkring till ditt nya försäkringsbolag. Har du en fondförsäkring är motsvarande tid cirka två veckor.När flytten är genomförd får du en bekräftelse från din valcentral.Väljer du flytt till en fondförsäkring så placeras dina pengar först i en så kallad entrélösning hos ditt nya försäkringsbolag.Ditt nya försäkringsbolag skickar ut information till dig om vilka fonder du kan välja mellan i fondförsäkring inom ITP.

Har du tjänstepension från en arbetsgivare som inte ingår i ett kollektivavtal? Se här hur du gör för att flytta den.

Som nämnts kan du alltså endast välja något av de bolag som valcentralerna har avtal med. Valcentralerna Fora och Collectum som administrerar SAF-LO respektive ITP har därmed stor makt på den svenska tjänstepensionsmarknaden.

Men begränsningarna kan komma att ändras. I den pågående flytträttsutredningen finns ett förslag om ett så kallat "fribrev", som skulle innebära att spararen inte endast är hänvisad till de bolag som ingår i kollektivavtalslösningen, utan även till andra pensions- och försäkringsbolag på marknaden, erfar placera.nu.

Det föreslagna fribrevet skulle i så fall gälla tjänstepensionen från en före detta arbetsgivare, som inte längre betalar in något till spararens tjänstepension. Enligt förslaget ska man som sparare kunna ansöka om detta fribrev.

Flytträttsutredningen antas vara klar att läggas fram under början av nästa år. Skulle förslaget om fribrev bli verklighet skulle det sannolikt kunna träda i kraft först 1 januari 2013.

Men tills dess finns ett givet utbud inom den kollektivavtalade tjänstepensionen, och detta tittar vi närmare på i nästa del av vår artikelserie om tjänstepensioner.

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.