Rapportfloden: Blandade resultat
Holmen, Northbaze, Fortnox, Nibe, Nibe, John Mattson, Sivers, Aspire, Minesto, Fasadgruppen, Sedana, Oncopeptides och Calliditas finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.

19 aug. 2021
Holmen, Northbaze, Fortnox, Nibe, Nibe, John Mattson, Sivers, Aspire, Minesto, Fasadgruppen, Sedana, Oncopeptides och Calliditas finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.
19 aug. 2021
Skogsföretaget Holmen redovisar ett rörelseresultat på 898 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 805 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers prognoser.
Rörelsemarginalen uppgick till 18 procent. Väntat var en marginal på 17,4 procent. Försäljningen uppgick till 5.129 miljoner kronor. Här låg Infronts konsensusprognos på 4.624 miljoner kronor.
Holmen upplevde att marknaden för trävaror var fortsatt mycket stark under det andra kvartalet, och priserna steg till nya toppnoteringar.
Efterfrågan på trävaror var fortsatt hög med priser på rekordnivåer, även om flaskhalsar i försörjningskedjan stör den amerikanska husmarknaden, heter det.
Affärsområdet Trävarors rörelseresultat kom in på 518 miljoner kronor (19) för det andra kvartalet, att ställa mot analytikernas förväntningar på 382 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning.
"Vår position på virkesmarknaden är stark och ger oss goda förutsättningar att fortsätta utveckla våra industrier", skriver bolaget.
Holmen flaggar dock för att produktionen kommer begränsas under det tredje kvartalet med cirka 70.000 kubikmeter under semesterperioden.
Marknaden för kartong för konsumentförpackningar har utvecklats väl med god efterfrågan både i Europa och Asien under kvartalet. Försäljningsmixen var fortsatt bra, men till följd av ett större underhållsstopp i Workington blev kvartalets resultat lågt, om 44 miljoner kronor (218), skriver bolaget.
"Turbinen i biopannan i Workington skadades vid uppstarten efter underhållsstoppet i slutet av juni och förväntas vara ur drift till i början av nästa år. Kartongproduktionen påverkas inte men det kommer öka kostnaderna vilket bedöms omfattas av försäkring med en självrisk om 35 miljoner kronor", noterar bolaget i rapporten.
Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat för affärsområdet Kartong på 96,8 miljoner kronor för kvartalet.
Vidare väntas det årliga underhållsstoppet vid Iggesunds Bruk, under det tredje kvartalet, påverka affärsområdets resultat negativt med 130 miljoner kronor.
Pappersområdet överraskade positivt med ett rörelseresultat på 16 miljoner kronor för kvartalet (-60). Väntat här var ett rörelseresultat på negativa 32 miljoner kronor.
"Marknadsbalansen för papper förbättrades under kvartalet till följd av kapacitetsneddragningar. Vi ökade försäljningen/…/Vår i stort sett koldioxidfria pappersproduktion står sig väl i konkurrensen och utgör en bra bas för fortsatt produktutveckling", skriver Holmen.
Det stärkta resultatet sågs till följd av bättre produktmix samt att produktionen åter kunde köras fullt.
Gällande skogen noterar Holmen att efterfrågan på timmer var fortsatt stark under första halvåret med stigande marknadspriser medan efterfrågan på massaved var normal och priserna stabila.
Affärsområdets rörelseresultat kom in på 296 miljoner kronor (370), att ställa mot förväntade 344 miljoner.
Teknikhandelsföretaget Christian Berner redovisar ett resultat efter skatt på 5,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (9,6). Resultatet per aktie backade till 0:28 kronor (0:51).
Ebita-resultatet sjönk till 8,0 miljoner kronor (14).
Nettoomsättningen steg till 186 miljoner kronor (164) med stöd av förvärv. För jämförbara enheter minskade omsättningen med 4,9 procent.
"Den organiska tillväxten och resultatet påverkas negativt av den svaga orderingången under andra halvåret 2020 och första månaderna 2021. Även effekter från råvaru- och komponentbrist påverkar kvartalets resultat negativt", skriver bolaget i delårsrapporten.
Orderingången ökade till 213 miljoner kronor (142).
"Christian Berner Tech Trades andra kvartal präglades av hög aktivitet på marknaden och kraftigt ökad orderingång, vilket ger goda förutsättningar för återhämtning under andra halvåret 2021", skriver bolaget.
Zenzagen, som utvecklar djurfria labbtester och är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat för det första halvåret 2021 på -14,0 miljoner kronor (-12,9).
Omsättningen ökade till 5,0 miljoner kronor (3,8).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -12,9 miljoner kronor (-17,9) under det första halvåret och likvida medel per den 30 juni uppgick till 75,6 miljoner kronor (102).
Vid 9.20-tiden på torsdagen hade Senzagen-aktien sjunkit med 12,2 procent.
Senzagens nye vd Peter Nählstedt, som tillträdde rollen på rapportdagen den 19 augusti, kommenterar i rapporten Senzagens nästa fas där bolaget fortsätter att kommersialisera Gard-plattformen, lägger till fler tester i portföljen samt aktivt fokuserar på förvärvsmöjligheter.
"Det positiva ESAC-utlåtandet om Gard skin banar väg för ett OECD-godkännande och en snabbare försäljningsökning samtidigt som vi skapar möjligheter för nya intäktsströmmar genom ett breddat testutbud. Även om våra intäkter kortsiktigt varit och är påverkade av covid-19 pandemin – och gör det viktigt för oss ha fortsatt god kostnadskontroll - håller vi fast vid vårt finansiella mål att nå lönsamhet under 2022", skriver han i rapporten.
Under hösten expanderar bolaget laboratorieverksamheten inom djurfri hudtoxikologi ytterligare, både genom att införa fler tester och genom att arbeta med kompletterande bolagsförvärv som en viktig del av tillväxtstrategin, skriver vd:n.
NGM-noterade Xavitech, som bland annat investerar i informationsteknologi, hade en nettoomsättning på 30,1 miljoner kronor (0,6) under det andra kvartalet 2021. Rörelseresultatet uppgick till -0,4 miljoner kronor (0,2).
Den främsta anledningen till omsättningsökningen är att Frontwalker Group ingår i koncernen från mitten av december 2020.
"Det första halvåret har gått ungefär som vi själva hade räknat med, generellt så är det andra kvartalet ofta mer utmanande än det första men vi tycker att det håller ihop på ett bra sätt", kommenterar vd Torbjörn Nilsson i rapporten.
Xavitech bedömer att IT-marknaden kommer att återgå till det normaltillstånd som rått i många år, det vill säga att efterfrågan på IT-konsulter är större än utbudet.
Xavitechs huvudsakliga verksamhet sker i de två helägda dotterbolagen Frontwalker och Xavitech Micropumps, där det sistnämnda har sålts till dotterbolagets vd efter rapportperioden.
NGM-noterade Grängesberg Explorations hade intäkter om 4,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (4,7) medan ebitda-resultatet försvagades till -2,2 miljoner kronor (-0,1).
Periodens projektutgifter uppgick till 3,4 miljoner kronor.
"Nu - i rätt tid med den ökande efterfrågan på högkvalitetsjärnmalm - visar scoping-studien att Dannemoragruvan kan producera en världsklassprodukt. Det är faktiskt långt över den förväntan vi hade när vi förvärvade Dannemoragruvan förra året", skriver vd Christer Lindqvist i rapporten.
Den fortsatt mycket höga prisnivån på järnmalm av standardkvalité och de för närvarande mycket höga premier för höganrikade kvalitéer förväntas bestå på medellång sikt, understryker han.
"Därför går vi nu vidare med nästa fas i projektutvecklingen, den så kallade preliminära genomförbarhetsstudien, prefeasibility-studie (PFS) som jag räknar med kan presenteras under fjärde kvartalet. Dannemoraprojektets möjlighet ligger i att genom relativt låga initiala investeringar återstarta järnmalmsproduktionen och denna gång producera en världsklassprodukt med målsättningen att vara koldioxidfri", skriver Christer Lindqvist.
Medicinteknikbolaget Prostalund hade ett nettoresultat om -2,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-3,1).
Omsättningen steg till 3,2 miljoner kronor (1,6).
"Den tredje vågen av Covid-19 har haft fortsatt stor påverkan på planerad vård i Sverige under såväl första som det andra kvartalet. I media har det rapporterats om att Sveriges "operationsberg" nu är gigantiskt. För ProstaLunds del har det fortsatt inneburit att flera av våra kunder hittills i år, ännu inte har utfört några CoreTherm-behandlingar alls. En del andra kunder har varit i gång men med begränsat antal behandling", skriver vd Johan Wennerholm i rapporten och fortsätter:
"Vi förväntar oss dock att samtliga kliniker kommer öppna upp i höst. Covid-19 till trots har vi dubblerat vår omsättning jämfört med förra årets andra kvartal. Totalt under första halvåret uppvisar vi en försäljningstillväxt på nästan 40 procent, i kronor räknat."
Cleantech-bolaget Ecoclime redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -0,9 miljoner kronor (3,4).
De totala intäkterna minskade något till 42,0 miljoner kronor (42,9), varav nettoomsättningen dock steg till 39,8 miljoner kronor (38,8). Omsättningsökningen är hänförlig till organisk tillväxt i verksamheterna, framför allt i slutet av perioden, uppger bolaget.
Ecoclimes ebitda-resultat sjönk till 4,7 miljoner kronor (5,4) medan rörelseresultatet backade till -0,5 miljoner kronor (3,5).
"Vi kan nu redovisa ett andra kvartal med många ljuspunkter efter ett tufft första kvartal som följd av pandemin. Vi är bland annat tillbaka på våra tidigare ebitda-nivåer om 12 procent (14)", skriver vd Lennart Olofsson i delårsrapporten.
"Att kassaflödet och ebit-resultatet är lägre har främst påverkats av de ökade satsningarna på förvärv, etablering på fler marknader och en kraftig förstärkning av försäljningsorganisation", fortsätter Ecoclime-chefen.
Ecoclimes aktie är noterad på handelsplattformen Nasdaq First North Premier.
Forskningsbolaget Annexin Pharmaceuticals resultat efter skatt blev -9,0 miljoner kronor (-11,6) i det andra kvartalet 2021. Bolaget saknade omsättning för kvartalet i likhet med motsvarande period föregående år. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -12,0 miljoner kronor (-12,1).
Annexins vd Anders Haegerstrand skriver i vd-ordet att bolagets fas 1-studie med ANXV fortsatte enligt plan under andra kvartalet. Bolaget nådde en dos-nivå som det bedömer kan ge behandlings-effekt i patienter med retinal ven-ocklusion (RVO).
"Då rekryteringstakten varit något långsammare än önskat på grund av covid-19-pandemin, är inte alla doser färdigutvärderade eller, men vi kan konstatera att vi kunnat ge ANXV till friska studiedeltagare utan att hittills se några begränsande bieffekter. Vi räknar med att kunna ha fullständiga studiedata från fas 1 inom 2 månader", skriver Anders Haegerstrand.
Resultaten från denna studie ska i nästa steg ligga till grund för en ansökan om en fas 2-studie i patienter med RVO med möjlig start i år, uppger bolaget.
I maj gjorde bolaget en riktad emission på 15 miljoner kronor till några av de större ägarna. Medlen från emissionen har också möjliggjort ett intensivt planeringsarbete för fas 2-studien i RVO.
"Innan en sådan studie kan starta behöver bolaget dock stärka sin finansiering, något vi avser att återkomma till under hösten", skriver Annexin-vd:n.
RVO innebär en blodpropp i ögats blodkärl som obehandlad kan leda till blindhet.
Forskningsbolaget Cantargia redovisar ett resultat efter skatt på -85,9 miljoner kronor (-37,1) för det andra kvartalet 2021. Bolaget saknade omsättning för kvartalet i likhet med motsvarande period för ett år sedan.
"Cantargia nådde ett flertal milstolpar under kvartalet. Vi har presenterat nya prekliniska och kliniska resultat som stödjer kommande utvecklingssteg för våra projekt och en breddning av det kliniska programmet runt nadunolimab pågår. Vi har också en stark kassa vilket är en mycket viktig grundbult för att vi ska kunna fortsätta utvecklingen på ett effektivt sätt", skriver vd Göran Forsberg.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -82,1 miljoner kronor (-38,3) med likvida medel om 94,7 miljoner kronor. Utöver likvida medel disponerade bolaget över kortfristiga placeringar hos banker och i räntefonder på totalt 666 miljoner kronor. Totalt tillgängliga medel, tillgodohavanden hos banker samt kortfristiga placeringar, uppgick till 761 miljoner (458).
TC Tech, som har utvecklat ett patenterat system för tillverkning med precisionsstyrd induktionsvärme, hade ett rörelseresultat uppgående till -2,5 miljoner kronor (-5,2) under det andra kvartalet 2021.
Resultatförbättringen berodde främst på kostnadsbesparingar, skriver bolaget i delårsrapporten.
Bolaget hade ingen materiell nettoomsättning under andra kvartalet
Hörlursbolaget Northbaze, noterat på First North, redovisar intäkter på 24 miljoner kronor (27) för det andra kvartalet 2021.
"Omsättningsminskningen kommer i huvudsak från en förskjutning av försäljningen i den thailändska verksamheten (Adiantes)", skriver bolaget i rapporten.
Omsättningsfördelning mellan affärsområdena är Audio & Sound uppnår en omsättning om 10 miljoner kronor (6), Adiantes uppgår till 8 miljoner kronor (12) och Smart Mobility uppgår till 6 miljoner kronor (9).
Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (ebitda) var 0,2 miljoner kronor (0). Ebitda-resultatet påverkas positivt om 1,5 miljoner kronor till följd av en återföring av tidigare bokförd tilläggsköpeskilling kopplad till förvärvet av Kavaj, uppger bolaget.
Northbaze vd Henrik Andersson skriver i rapporten att andra kvartalet lägger grunden för ett mycket starkt sista halvår under 2021.
Han lyfter fram att affärsområdet Audio & Sound levererar en stabil tillväxt gentemot föregående år. Tillväxten på 60 procent är framför allt driven av affärsutveckling med nya försäljningskanaler, skriver han.
Avseende Adiantes har fabriken opererat med nedsatt kapacitet under kvartalet.
"Ordersituationen är god för Adiantes för kommande hårdvarulanseringar vilket borgar för en stark avslutning på verksamhetsåret och vidare in i 2022", skriver Henrik Andersson.
Everysport Medias nettoomsättning steg till 58,1 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (17,8). I kvartalets utfall ingår förvärvad omsättning genom Trav og Galoppnyt med 5 miljoner och Every Padel med 27,5 miljoner.
Det framgår av delårsrapporten.
Bolagets ebitda-resultat steg i kvartalet till 16,4 miljoner kronor (-0,8) och rörelseresultat efter avskrivningar (ebit) blev 7,5 miljoner (-1,7).
"Den största delen av ökningen av ebitda kommer från den förvärvade verksamheten Every Padel och uppgår till 15,2 miljoner", uppger bolaget.
Inom Everysport Media växte både B2B- och B2C-intäkterna jämfört med samma kvartal föregående år. Eliteprospects positiva utveckling fortsätter där antalet betalande prenumeranter i slutet av juni passerade 10.300 stycken.
"När vi nu går in i det andra halvåret gör vi det stärkta av en växande B2C-affär och en padelverksamhet som fortsätter leverera fin tillväxt och marginal. Pandemin har fört med sig restriktioner som fortsätter drabba idrottsvärlden, men vi ser nu successivt lättnader som påverkar både utövare och fans positivt", skriver bolaget.
Rolling Optics, som utvecklar produkter inom visuell autentisering, hade en nettoomsättning på 8,9 miljoner kronor (3,0) och ett nettoresultat om -3,6 miljoner kronor (-24,0) under det andra kvartalet 2021.
"Under året har mycket fokus lagts på den nya produktionslina som för närvarande är under byggnation. Den nya produktionslinan förväntas levereras till Solna under vintern för att sedan driftsättas under första halvåret 2022. Med den nya linan i drift flerdubblas vår produktionskapacitet vilket vi hoppas ska leda till nya kunder och större affärer framöver", skriver vd Hans-Petter Andersson.
Rolling Optics ökar nu takten i sina försäljningsinsatser.
"Problemet med förfalskningar kvarstår i världen och har om något förvärrats under pandemin. Vi ser därför att våra säkerhetslösningar kommer att vara än mer relevanta under åren som kommer. Vi vill dock poängtera att kundernas orderläggning mellan kvartalen fortsatt förväntas variera och därmed kunna skapa ojämna intäktsflöden under den närmsta tiden. Vår målsättning är att stabilisera intäktsströmmarna över tid i takt med att bolaget växer", skriver vd:n.
Konsultbolaget Capacent hade en omsättning på 59,3 miljoner kronor (45,8) och ett rörelseresultat på 1,6 miljoner kronor (-30,8) under det andra kvartalet 2021.
Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande kostnader av engångskaraktär uppgick till 7,9 miljoner kronor (-2,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten för perioden uppgick till -0,4 miljoner kronor (20,7).
"Efterfrågan på tjänster inom alla våra verksamhetsområden ökade i andra kvartalet. Det är ett resultat av en mera aktivitet i ekonomin, fokuserad marknadsbearbetning och av starka kundleveranser till befintliga kunder", skriver vd Edvard Björkenheim i rapporten.
"Lönsamhet kommer vara vår ledstjärna även framåt, men vi vill nu kombinera det i större utsträckning med tillväxt", skriver han.
Spelutvecklaren Jumpgate redovisar ett rörelseresultat på -4,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-1,3). Nettoomsättningen uppgick till 3,5 miljoner kronor (4,5).
Det framgår av delårsrapporten.
"När vi ser på årets andra kvartal kan vi konstatera att omsättningen inte motsvarar föregående år, där vi fick draghjälp av positiva pandemi-effekter och Tivola levererade sitt bästa kvartal någonsin, trots att det andra kvartalet historiskt är det svagaste för Tivola. Samtidigt var kostnaderna högre, främst till följd av transaktionskostnader hänförliga till den andra Tivola-transaktionen samt att kostnader för det tidigare gameXcite-förvärvet spillt över i andra kvartalet", skriver bolaget.
Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det andra kvartalet 2021 på 15,3 miljoner kronor (31,4) och ett ebitda-resultat på -1,5 miljoner kronor (3,9).
Det framgår av bolagets rapport.
Bolagets vd Erik Dale Rundberg skriver i rapporten att Apples förändring kring IDFA (att flera appar numera frågar om användaren tillåter apparna att spåra) som Apple infört på iOS-enheter har medfört utmaningar under kvartalet.
"Då vår intäktsmix till majoriteten beror av intäkter skapade via annonser har denna förändring lett till en svagare ARPDAU från iOS-enheter och kortsiktigt gett oss minskade möjligheter att genomföra UA-investeringar mot iOS-plattformen", skriver han.
Investmentbolaget Bure redovisar ett resultat efter skatt på 3.938 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (3.486). Resultatet per aktie uppgick till 53:05 kronor (50:01).
Substansvärdet var vid periodens utgång 287,0 kronor jämfört med 236,1 kronor vid kvartalets början, en ökning med 21,6 procent.
"Bures substansvärde per aktie ökade med hela 21,6 procent under kvartalet. Kraftiga uppgångar i Mycronic och Vitrolife (26,0 respektive 38,7 procent) var i huvudsak den underliggande orsaken till den starka substansvärdeutvecklingen", skriver Bures vd Henrik Blomquist i delårsrapporten.
Totalavkastningen är 26,6 procent sedan årsskiftet. Under samma period har SIX Return Index stigit med 22,4 procent.
Clemondo, som tillverkar och säljer rengörningsprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på 2,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (12,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (0:09).
"Kvartalet präglades av stark tillväxt inom hållbar rengöring och ett genombrott för Greenium, men också av lägre efterfrågan på pandemirelaterade hygienprodukter. Under perioden matchade tillväxten inom grön rengöring inte nedgången för desinfektion, där jämförelseperioden i fjol var extrem, men vi ser samtidigt att det nya Clemondo står på stabilare och mer lönsam grund", skriver vd Jesper Svensson.
Affärssystemsbolaget Fortnox, noterat på NGM Nordic SME, redovisar ett resultat efter skatt om 54,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (48,2).
Rörelseresultatet var 70,2 miljoner kronor (62,5) och rörelsemarginalen var 30,5 procent (36,8).
Nettoomsättningen uppgick till 230 miljoner kronor (170).
"Bolaget har liksom tidigare kvartal en coronarelaterad effekt framför allt på de transaktionsbaserade och lånebaserade tjänsterna. Det påverkar också rörelseresultatet och omsättning per kund. I slutet av kvartalet märks en uppgång för de tjänsterna, och bolaget bedömer att läget är på väg tillbaka till mer normala nivåer", skriver Fortnox.
Kentimas nettoomsättning uppgick till 15,0 miljoner kronor (9,7) och ebitda-resultatet till 2,0 miljoner kronor (0,4) under det fjärde kvartalet, april-juni, i det brutna räkenskapsåret 2020/2021.
"Under kvartalet hade bolaget en hög efterfrågan och stark försäljningstillväxt, både inom Automation & Säkerhet och inom Kundanpassade Styrsystem", skriver Kentima som har förlängt sitt räkenskapsår till 18 månader i samband med att man förändrat sitt räkenskapsår från brutet till kalenderår.
Tillväxten för Kentimas Egenutvecklade Produkter accelererar och under fjärde kvartalet nådde försäljningen av Egenutvecklade Produkter den hittills högsta nivån under ett kvartal och uppgick till 6,2 miljoner kronor (4,3), skriver Kentima.
Läkemedelsföretaget Abliva, som förut hette Neurovive, redovisar ett resultat före skatt på -30,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-20,3).
Resultatet per aktie uppgick till -0,08 kronor (-0,09).
Specialistläkemedelsbolaget Medivir redovisar ett ebitda-resultat för det andra kvartalet 2021 på -17,1 miljoner kronor (-12,4). Nettoomsättningen uppgick till 0,9 miljoner kronor (4,0).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -21,9 miljoner kronor (-23,3) och de likvida medlen var vid periodens utgång 248 miljoner kronor (94,9).
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det andra kvartalet 2021 på 1.171 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 877 miljoner kronor enligt ett genomsnitt av tio prognoser som Infront sammanställt inför rapporten.
I resultatet ingår förvärvsrelaterade omvärderingar på +37 miljoner kronor. I analytikerestimaten ingick inga engångsposter.
Omsättningen uppgick till 7.790 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 7.000 miljoner kronor.
Rörelseresultatet blev 1.222 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 923 miljoner kronor. Justerat för förvärvsrelaterade omvärderingar blev rörelseresultatet 1.185 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen blev 15,7 procent, jämfört med snittestimatet på 13,2 procent. Den justerade rörelsemarginalen landade på 15,2 procent, jämfört med snittestimatet på 13,2 procent.
ibe har upplevt ovanligt god total efterfrågan under det första halvåret.
Det uppger vd Gerteric Lindquist i delårsrapporten.
"Produkter med anknytning till hållbarhet har fortsatt haft en stark utveckling. På motsvarande sätt har det varit en mycket bra efterfrågan på produkter avsedda för renovering av det egna hemmet, vilket i sin tur har varit en följd av pandemin", skriver Nibe-chefen som samtidigt framhåller att den goda efterfrågan dock bör dock ses i ljuset av att efterfrågan under första halvåret i fjol var relativt svag till följd av pandemin.
Återhämtningen i världsekonomin har under första halvåret i år varit både överraskande snabb och stark, enligt Gerteric Lindquist.
"Detta oväntade förlopp har emellertid inneburit att leveranstiderna från flera av våra underleverantörer kraftigt förlängts samtidigt som de också genomfört avsevärda prishöjningar. För vissa komponenter har även rena bristsituationer uppstått", skriver Nibe-chefen.
"Vi har genom stora ansträngningar relativt väl kunnat parera detta men vår planerade lageruppbyggnad har exempelvis inte kunnat genomföras i den omfattning som var planerat och inte heller produktivitetsutvecklingen har nått upp till avsedd nivå. På grund av de kraftiga prisökningar som vi drabbats av har även våra priser fått justeras, dock med en viss eftersläpning", uppger han.
Sannolikt kommer den besvärliga situationen med komponentförsörjning och förlängda leveranstider att råda under resterande del av året, bedömer Gerteric Lindquist.
"Vi fortsätter därför kontinuerligt med att anpassa oss till dessa förhållanden genom att hålla högre komponentlager, arbeta ännu mer fokuserat med flexibilitet i produktionen, hitta nya pålitliga leverantörer samt genomföra nödvändiga successiva prishöjningar", skriver han.
Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma redovisar ett nettoresultat på -33,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-31,4). Rörelseresultatet blev -32,3 miljoner kronor (-28,6).
"Den ökade förlusten avspeglar den generellt högre nivån av FoU-aktiviteter samt tillverkningsförberedelser under andra kvartalet 2021", uppger bolaget i rapporten.
Ingen omsättning redovisades för det andra kvartalet. Ascelia Pharma förväntar sig inte att redovisa några intäkter förrän produkterna har lanserats på marknaden, skriver bolaget i rapporten.
Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -30,6 miljoner kronor andra kvartalet (-20,7). Vid periodens utgång uppgick bolagets likvida medel, inklusive kortfristiga placeringar, till 319 miljoner kronor (145).
Diagnostikbolaget Acarix sålde under det andra kvartalet 2021 totalt 14 Cadscor-system (12) och 1.530 engångsplåster, eller "patchers" (660).
Intäkterna steg till 0,9 miljoner kronor (0,3).
Bolagets bruttoresultat hamnade på 0,6 miljoner kronor (0,2), motsvarande en bruttomarginal om 72,4 procent (75).
Resultatet före skatt var -13,1 miljoner kronor (-10,4).
"Det andra kvartalet fortsatte med samma positiva dynamik som under inledningen av året. När vi blickar tillbaka på det första halvåret 2021 kan vi konstatera att försäljningen av våra patcher mer än tredubblats. Dessutom sålde vi 28 nya Cadscor-system under samma period. Samtidigt stärks vår position ytterligare på viktiga marknader som Tyskland, Storbritannien och USA genom positiva signaler från både marknaden och myndigheter", noterar vd Per Persson i delårsrapporten.
Forskningsbolaget Oasmia redovisar ett resultat efter skatt på -57,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-80,1).
Nettoomsättningen uppgick till 4,6 miljoner kronor (0,3). Rörelseresultatet blev -56,2 miljoner kronor (-78,3).
"Efter flera nödvändiga förändringar sedan jag tillträdde i mars förra året är jag övertygad om att Oasmia nu är väl positionerat med visionen att bli ett av de ledande biopharma-bolagen inom cancer med en innovativ onkologipipeline med fokus på svårbehandlade cancerformer i sen fas", skriver bolagets vd Francois Martelet i rapporten.
Fastighetsbolaget John Mattsons hyresintäkter uppgick till 82,3 miljoner kronor i det andra kvartalet 2021 (73,5).
Driftöverskottet blev 54,9 miljoner kronor (49,9) och förvaltningsresultatet uppgick till 29,5 miljoner (25,2). Värdeförändringar fastigheter summerade till 237 miljoner kronor (46,5).
Efter skatt blev resultatet 215 miljoner kronor (51,6).
Teknikbolaget Sivers Semiconductors redovisar ett resultat efter skatt på -28,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-22,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:19 kronor (-0:16).
Rörelseresultatet, ebit, blev -28,0 miljoner kronor (-16,6). Nettoomsättningen uppgick till 26,9 miljoner kronor (21,4), motsvarande en tillväxt om 25 procent.
Karolinska Development redovisar ett resultat efter skatt på 216 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (2,1). Resultatet per aktie uppgick till 1:23 kronor (0:01). Förändring i verkligt värde av andelar i portföljbolag under andra kvartalet uppgick till 228 miljoner kronor.
Verkligt värde på de portföljbolag som ägs direkt av Karolinska Development ökade med netto 29,1 miljoner kronor under det andra kvartalet. Huvudorsakerna till ökningen var investeringarna i Ossdsign, Anacardio och Svenska Vaccinfabriken Produktion.
Det verkliga värdet av portföljbolagen som ägs indirekt av Kdev Investments ökade med 437 miljoner kronor under det andra kvartalet. Huvudorsakerna till det var den positiva förändringen i verkligt värde hänförlig till en extern värdering av Dilafor, vilken ökade det verkliga värdet av innehavet med 450 miljoner kronor.
Forskningsbolaget Egetis Therapeutics, som förut hette Pledpharma, redovisar ett resultat efter skatt på -34,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-36,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:20 kronor (-0:70).
Rörelseresultatet blev -33,9 miljoner kronor (-33,8).
Nettoomsättningen uppgick till 25 miljoner kronor (21,7).
Aspire Global, som är en B2B-tjänsteleverantör på onlinespelmarknaden, redovisar ett ebitda-resultat på 9,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2021 (7,1). Ebitda-marginalen blev 17,7 procent (16,1).
Resultat efter skatt uppgick till 6,9 miljoner euro (4,5) och resultatet per aktie var 0:14 euro (0:09).
Nettoomsättningen uppgick till 55,8 miljoner euro (43,7), en tillväxt på 27,7 procent.
Spotlight-noterade Mandel Design, som driver en e-handelsplattform inom detaljhandel, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -2,2 miljoner kronor (-1,1).
De totala intäkterna ökade en aning till 0,5 miljoner kronor (0,5), varav nettoomsättningen dock sjönk med 23 procent till drygt 0,3 miljoner kronor.
Rörelseresultatet minskade till -1,3 miljoner kronor (-1,0).
"Omsättningen och resultatet har blivit fortsatt lidande under perioden beroende av Mandels omstrukturering men vi ser en tydlig förbättring jämfört med föregående period", skriver Mandel Designs vd Alexander Winqvist i en jämförelse med årets första kvartal.
Det förvärvade dotterbolaget SSC Design Studio ingår i räkenskaperna från den 1 maj. Mandels förvärvade tillgångar MIGO och Electronordic kommer att ingå i Mandels räkenskaper från den 1 juli.
Minesto, som utvecklar teknologi för planerbar produktion av förnybar el ur havet, redovisar intäkter på 21,2 miljoner kronor för det första halvåret 2021 (23,6). Intäkterna utgjordes i huvudsak av aktiverat arbete för egen räkning. Rörelseresultatet var -9,1 miljoner kronor (-6,3).
Resultat efter finansiella poster var -8,0 miljoner kronor (-8,7). Enligt Minesto är det negativa resultatet till stor del hänförligt till affärsutveckling och administration kring teknikutvecklingen och inkluderar bland annat personalkostnader och konsulter.
"Återinförda karantänsregler i Storbritannien föranledde en kortare paus i verksamheten på Färöarna, men vi är nu tillbaka i Vestmannasund och planerar att fortsätta producera el där inom kort. I övrigt har coronapandemin liksom tidigare kommunicerats hittills inte medfört någon kritisk påverkan på Minestos verksamhet", skriver vd Martin Edlund.
Spermosens, som utvecklar medicintekniska produkter mot manlig infertilitet, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -2,2 miljoner kronor (-0,2).
De totala intäkterna steg till 3,3 miljoner kronor (0,4) och utgjordes nästan uteslutande av aktiverat arbete för egen räkning. Nettoomsättningen var fortsatt mer eller mindre noll.
Bolaget har utvecklats precis i enlighet med plan, uppger vd John Lempert i delårsrapporten.
Spermosens aktie noterades på handelsplattformen Spotlight Stock Market i början av maj. Bolaget grundades 2018.
Fasadbolaget Fasadgruppen redovisar ett resultat efter skatt på 45,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (16,9). Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till 1:00 kronor (0:54).
Ebita-resultatet blev 68,0 miljoner kronor (22,4) och ebita-marginalen var 10,0 procent (6,9).
Jämförelsestörande poster påverkade resultatet med -6,8 miljoner kronor (-7,9). Justerat ebita (exklusive jämförelsestörande poster) ökade till 74,7 miljoner kronor (30,2).
Nettoomsättningen uppgick till 677 miljoner kronor (326), motsvarande en försäljningstillväxt på 107 procent. Den organiska tillväxten var 9,6 procent.
Ellwee, som utvecklar och säljer fyrhjuliga flerfunktionsfordon, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -8,0 miljoner kronor (-4,5).
Nettoomsättningen steg till 3,3 miljoner kronor (0,0). Rörelseresultatet sjönk till -7,2 miljoner kronor (-4,5).
"Andra kvartalet har påverkats negativt av att covid-19-pandemin tagit ny fart på vissa marknader såsom Kanada, södra Europa och västra USA, vilket har begränsat den kortsiktiga efterfrågan", skriver Ellwee i delårsrapporten.
Vd Håkan Kjellqvist bekräftar dock att målsättningen för helåret 2021 är att leverera cirka 500 fordon, vilket motsvarar 21-25 miljoner kronor beroende på produktmix och geografiskt område.
Vidare noterar Ellwee-chefen att det finns en fortsatt osäkerhet för såväl förlängda leveranstider, ökade fraktkostnader som ökade komponentpriser på grund av de omvärldsfaktorer kring Covid-19 samt brist på containrar.
"Ellwee har ett relativt stort lager för att bemöta en del av denna problematik och vi ser inte att vi ska få begränsningar i vår produktion på grund av brist på komponenter", skriver Håkan Kjellqvist.
Railcare, som arbetar med järnvägsunderhåll, redovisar ett resultat efter skatt på -3,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (9,9). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (0:41).
Rörelseresultatet blev -2,5 miljoner kronor (14,3). Nettoomsättningen uppgick till 91,1 miljoner kronor (105). Försäljningstillväxten var -13 procent.
Sedana Medical redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -17 miljoner kronor (-4). Resultatet per aktie var -0:19 kronor (-0:04). Nettoomsättningen sjönk något till 40 miljoner kronor (41).
"I maj och juni 2021 har vi inom Europa noterat ett avtagande av pandemins tredje våg samtidigt som den ökar i Latinamerika och andra regioner inom våra distributörsmarknader. Detta i jämförelse med april och maj 2020 som präglades av en explosionsartad försäljningsökning inom Europa i pandemins början", skriver Sedana Medical i delårsrapporten.
Rörelseresultatet föll till -16 miljoner kronor (-2).
"I Tyskland, vår största marknad, såg vi ett fortsatt starkt momentum med ökad försäljning jämfört med föregående år och nästan i linje jämfört med kvartal 1, trots ett kraftigt minskande antal intensivvårdsbehandlade Covid-19-patienter under maj-juni. Detta är ett positivt tecken på att klinikerna fortsätter att bredda användningen till andra än Covid-19 patienter. Övrig direktförsäljning i Europa minskade jämfört med föregående år som ett resultat av pandemins avtagande tredje våg", skriver bolagets tillförordade vd Jens Lindberg i delårsrapporten.
I slutet av juli fick Sedana Medical godkännande för läkemedlet Sedaconda (isofluran) och tillika behandlingen inhalationssedering. Bolaget söker nu nationella godkännanden för att lansera inhalationssedering i 15 länder i Europa.
"Dessa nationella processer förväntas ta cirka 1–3 månader", uppger Jens Lindberg.
Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett rörelseresultat på -345 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (399). Förväntat var ett rörelseresultat på -336 miljoner kronor, enligt en sammanställning av Infront.
Resultatet efter skatt blev -24,1 miljoner kronor (-401). Förväntat här var enligt Infronts sammanställning ett nettoresultat på -337 miljoner kronor.
Resultatet per aktie uppgick till -0:32 kronor, medan förväntningarna var -4:47 kronor. Nettoomsättningen uppgick till 66,4 miljoner kronor (0). Förväntad omsättning var enligt Infront 93,3 miljoner kronor.
Oncopeptides intäkter under det andra kvartalet, 66,4 miljoner kronor, har enligt bolaget delvis hämmats av minskad lagerhållning hos distributörer.
"Kundlagren är nu på en förväntad nivå, med lagerhållning för 1-2 veckors förbrukning", kommenterar Oncopeptides vd Marty J Duvall i bolagets delårsrapport.
Med anledning av amerikanska FDA:s meddelande från den 28 juli om säkerheten vid användning av Pepaxto är det enligt Marty J Duvall svårt att förutsäga försäljningstrenden på kort sikt.
"OCEAN-studien ger jämförande data som gör det enklare att identifiera vilka patienter som har störst nytta av Pepaxto. På så sätt förbättras nytta/risk-profilen för relevanta patienter", skriver Oncopeptides-vd:n.
Oncopeptides skriver vidare i rapporten att företaget under andra kvartalet gjorde "betydande framsteg" inom femte behandlingslinjen och senare för RRMM. Sedan första kvartalet har antalet unika kunder nästan fördubblats.
Specialistläkemedelsbolaget Calliditas redovisar ett resultat efter skatt på -163 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-66,6). Resultatet per aktie uppgick till -3:20 kronor (-1:50).
Rörelseresultatet blev -159 miljoner kronor (-66,6). Bolaget hade ingen nettoomsättning i perioden.
Holmen, Northbaze, Fortnox, Nibe, Nibe, John Mattson, Sivers, Aspire, Minesto, Fasadgruppen, Sedana, Oncopeptides och Calliditas finns bland bolagen som har lämnat sina kvartalsrapporter.
19 aug. 2021
Skogsföretaget Holmen redovisar ett rörelseresultat på 898 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 805 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av sex analytikers prognoser.
Rörelsemarginalen uppgick till 18 procent. Väntat var en marginal på 17,4 procent. Försäljningen uppgick till 5.129 miljoner kronor. Här låg Infronts konsensusprognos på 4.624 miljoner kronor.
Holmen upplevde att marknaden för trävaror var fortsatt mycket stark under det andra kvartalet, och priserna steg till nya toppnoteringar.
Efterfrågan på trävaror var fortsatt hög med priser på rekordnivåer, även om flaskhalsar i försörjningskedjan stör den amerikanska husmarknaden, heter det.
Affärsområdet Trävarors rörelseresultat kom in på 518 miljoner kronor (19) för det andra kvartalet, att ställa mot analytikernas förväntningar på 382 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning.
"Vår position på virkesmarknaden är stark och ger oss goda förutsättningar att fortsätta utveckla våra industrier", skriver bolaget.
Holmen flaggar dock för att produktionen kommer begränsas under det tredje kvartalet med cirka 70.000 kubikmeter under semesterperioden.
Marknaden för kartong för konsumentförpackningar har utvecklats väl med god efterfrågan både i Europa och Asien under kvartalet. Försäljningsmixen var fortsatt bra, men till följd av ett större underhållsstopp i Workington blev kvartalets resultat lågt, om 44 miljoner kronor (218), skriver bolaget.
"Turbinen i biopannan i Workington skadades vid uppstarten efter underhållsstoppet i slutet av juni och förväntas vara ur drift till i början av nästa år. Kartongproduktionen påverkas inte men det kommer öka kostnaderna vilket bedöms omfattas av försäkring med en självrisk om 35 miljoner kronor", noterar bolaget i rapporten.
Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat för affärsområdet Kartong på 96,8 miljoner kronor för kvartalet.
Vidare väntas det årliga underhållsstoppet vid Iggesunds Bruk, under det tredje kvartalet, påverka affärsområdets resultat negativt med 130 miljoner kronor.
Pappersområdet överraskade positivt med ett rörelseresultat på 16 miljoner kronor för kvartalet (-60). Väntat här var ett rörelseresultat på negativa 32 miljoner kronor.
"Marknadsbalansen för papper förbättrades under kvartalet till följd av kapacitetsneddragningar. Vi ökade försäljningen/…/Vår i stort sett koldioxidfria pappersproduktion står sig väl i konkurrensen och utgör en bra bas för fortsatt produktutveckling", skriver Holmen.
Det stärkta resultatet sågs till följd av bättre produktmix samt att produktionen åter kunde köras fullt.
Gällande skogen noterar Holmen att efterfrågan på timmer var fortsatt stark under första halvåret med stigande marknadspriser medan efterfrågan på massaved var normal och priserna stabila.
Affärsområdets rörelseresultat kom in på 296 miljoner kronor (370), att ställa mot förväntade 344 miljoner.
Teknikhandelsföretaget Christian Berner redovisar ett resultat efter skatt på 5,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (9,6). Resultatet per aktie backade till 0:28 kronor (0:51).
Ebita-resultatet sjönk till 8,0 miljoner kronor (14).
Nettoomsättningen steg till 186 miljoner kronor (164) med stöd av förvärv. För jämförbara enheter minskade omsättningen med 4,9 procent.
"Den organiska tillväxten och resultatet påverkas negativt av den svaga orderingången under andra halvåret 2020 och första månaderna 2021. Även effekter från råvaru- och komponentbrist påverkar kvartalets resultat negativt", skriver bolaget i delårsrapporten.
Orderingången ökade till 213 miljoner kronor (142).
"Christian Berner Tech Trades andra kvartal präglades av hög aktivitet på marknaden och kraftigt ökad orderingång, vilket ger goda förutsättningar för återhämtning under andra halvåret 2021", skriver bolaget.
Zenzagen, som utvecklar djurfria labbtester och är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat för det första halvåret 2021 på -14,0 miljoner kronor (-12,9).
Omsättningen ökade till 5,0 miljoner kronor (3,8).
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -12,9 miljoner kronor (-17,9) under det första halvåret och likvida medel per den 30 juni uppgick till 75,6 miljoner kronor (102).
Vid 9.20-tiden på torsdagen hade Senzagen-aktien sjunkit med 12,2 procent.
Senzagens nye vd Peter Nählstedt, som tillträdde rollen på rapportdagen den 19 augusti, kommenterar i rapporten Senzagens nästa fas där bolaget fortsätter att kommersialisera Gard-plattformen, lägger till fler tester i portföljen samt aktivt fokuserar på förvärvsmöjligheter.
"Det positiva ESAC-utlåtandet om Gard skin banar väg för ett OECD-godkännande och en snabbare försäljningsökning samtidigt som vi skapar möjligheter för nya intäktsströmmar genom ett breddat testutbud. Även om våra intäkter kortsiktigt varit och är påverkade av covid-19 pandemin – och gör det viktigt för oss ha fortsatt god kostnadskontroll - håller vi fast vid vårt finansiella mål att nå lönsamhet under 2022", skriver han i rapporten.
Under hösten expanderar bolaget laboratorieverksamheten inom djurfri hudtoxikologi ytterligare, både genom att införa fler tester och genom att arbeta med kompletterande bolagsförvärv som en viktig del av tillväxtstrategin, skriver vd:n.
NGM-noterade Xavitech, som bland annat investerar i informationsteknologi, hade en nettoomsättning på 30,1 miljoner kronor (0,6) under det andra kvartalet 2021. Rörelseresultatet uppgick till -0,4 miljoner kronor (0,2).
Den främsta anledningen till omsättningsökningen är att Frontwalker Group ingår i koncernen från mitten av december 2020.
"Det första halvåret har gått ungefär som vi själva hade räknat med, generellt så är det andra kvartalet ofta mer utmanande än det första men vi tycker att det håller ihop på ett bra sätt", kommenterar vd Torbjörn Nilsson i rapporten.
Xavitech bedömer att IT-marknaden kommer att återgå till det normaltillstånd som rått i många år, det vill säga att efterfrågan på IT-konsulter är större än utbudet.
Xavitechs huvudsakliga verksamhet sker i de två helägda dotterbolagen Frontwalker och Xavitech Micropumps, där det sistnämnda har sålts till dotterbolagets vd efter rapportperioden.
NGM-noterade Grängesberg Explorations hade intäkter om 4,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (4,7) medan ebitda-resultatet försvagades till -2,2 miljoner kronor (-0,1).
Periodens projektutgifter uppgick till 3,4 miljoner kronor.
"Nu - i rätt tid med den ökande efterfrågan på högkvalitetsjärnmalm - visar scoping-studien att Dannemoragruvan kan producera en världsklassprodukt. Det är faktiskt långt över den förväntan vi hade när vi förvärvade Dannemoragruvan förra året", skriver vd Christer Lindqvist i rapporten.
Den fortsatt mycket höga prisnivån på järnmalm av standardkvalité och de för närvarande mycket höga premier för höganrikade kvalitéer förväntas bestå på medellång sikt, understryker han.
"Därför går vi nu vidare med nästa fas i projektutvecklingen, den så kallade preliminära genomförbarhetsstudien, prefeasibility-studie (PFS) som jag räknar med kan presenteras under fjärde kvartalet. Dannemoraprojektets möjlighet ligger i att genom relativt låga initiala investeringar återstarta järnmalmsproduktionen och denna gång producera en världsklassprodukt med målsättningen att vara koldioxidfri", skriver Christer Lindqvist.
Medicinteknikbolaget Prostalund hade ett nettoresultat om -2,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-3,1).
Omsättningen steg till 3,2 miljoner kronor (1,6).
"Den tredje vågen av Covid-19 har haft fortsatt stor påverkan på planerad vård i Sverige under såväl första som det andra kvartalet. I media har det rapporterats om att Sveriges "operationsberg" nu är gigantiskt. För ProstaLunds del har det fortsatt inneburit att flera av våra kunder hittills i år, ännu inte har utfört några CoreTherm-behandlingar alls. En del andra kunder har varit i gång men med begränsat antal behandling", skriver vd Johan Wennerholm i rapporten och fortsätter:
"Vi förväntar oss dock att samtliga kliniker kommer öppna upp i höst. Covid-19 till trots har vi dubblerat vår omsättning jämfört med förra årets andra kvartal. Totalt under första halvåret uppvisar vi en försäljningstillväxt på nästan 40 procent, i kronor räknat."
Cleantech-bolaget Ecoclime redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -0,9 miljoner kronor (3,4).
De totala intäkterna minskade något till 42,0 miljoner kronor (42,9), varav nettoomsättningen dock steg till 39,8 miljoner kronor (38,8). Omsättningsökningen är hänförlig till organisk tillväxt i verksamheterna, framför allt i slutet av perioden, uppger bolaget.
Ecoclimes ebitda-resultat sjönk till 4,7 miljoner kronor (5,4) medan rörelseresultatet backade till -0,5 miljoner kronor (3,5).
"Vi kan nu redovisa ett andra kvartal med många ljuspunkter efter ett tufft första kvartal som följd av pandemin. Vi är bland annat tillbaka på våra tidigare ebitda-nivåer om 12 procent (14)", skriver vd Lennart Olofsson i delårsrapporten.
"Att kassaflödet och ebit-resultatet är lägre har främst påverkats av de ökade satsningarna på förvärv, etablering på fler marknader och en kraftig förstärkning av försäljningsorganisation", fortsätter Ecoclime-chefen.
Ecoclimes aktie är noterad på handelsplattformen Nasdaq First North Premier.
Forskningsbolaget Annexin Pharmaceuticals resultat efter skatt blev -9,0 miljoner kronor (-11,6) i det andra kvartalet 2021. Bolaget saknade omsättning för kvartalet i likhet med motsvarande period föregående år. Kassaflödet från den löpande verksamheten var -12,0 miljoner kronor (-12,1).
Annexins vd Anders Haegerstrand skriver i vd-ordet att bolagets fas 1-studie med ANXV fortsatte enligt plan under andra kvartalet. Bolaget nådde en dos-nivå som det bedömer kan ge behandlings-effekt i patienter med retinal ven-ocklusion (RVO).
"Då rekryteringstakten varit något långsammare än önskat på grund av covid-19-pandemin, är inte alla doser färdigutvärderade eller, men vi kan konstatera att vi kunnat ge ANXV till friska studiedeltagare utan att hittills se några begränsande bieffekter. Vi räknar med att kunna ha fullständiga studiedata från fas 1 inom 2 månader", skriver Anders Haegerstrand.
Resultaten från denna studie ska i nästa steg ligga till grund för en ansökan om en fas 2-studie i patienter med RVO med möjlig start i år, uppger bolaget.
I maj gjorde bolaget en riktad emission på 15 miljoner kronor till några av de större ägarna. Medlen från emissionen har också möjliggjort ett intensivt planeringsarbete för fas 2-studien i RVO.
"Innan en sådan studie kan starta behöver bolaget dock stärka sin finansiering, något vi avser att återkomma till under hösten", skriver Annexin-vd:n.
RVO innebär en blodpropp i ögats blodkärl som obehandlad kan leda till blindhet.
Forskningsbolaget Cantargia redovisar ett resultat efter skatt på -85,9 miljoner kronor (-37,1) för det andra kvartalet 2021. Bolaget saknade omsättning för kvartalet i likhet med motsvarande period för ett år sedan.
"Cantargia nådde ett flertal milstolpar under kvartalet. Vi har presenterat nya prekliniska och kliniska resultat som stödjer kommande utvecklingssteg för våra projekt och en breddning av det kliniska programmet runt nadunolimab pågår. Vi har också en stark kassa vilket är en mycket viktig grundbult för att vi ska kunna fortsätta utvecklingen på ett effektivt sätt", skriver vd Göran Forsberg.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -82,1 miljoner kronor (-38,3) med likvida medel om 94,7 miljoner kronor. Utöver likvida medel disponerade bolaget över kortfristiga placeringar hos banker och i räntefonder på totalt 666 miljoner kronor. Totalt tillgängliga medel, tillgodohavanden hos banker samt kortfristiga placeringar, uppgick till 761 miljoner (458).
TC Tech, som har utvecklat ett patenterat system för tillverkning med precisionsstyrd induktionsvärme, hade ett rörelseresultat uppgående till -2,5 miljoner kronor (-5,2) under det andra kvartalet 2021.
Resultatförbättringen berodde främst på kostnadsbesparingar, skriver bolaget i delårsrapporten.
Bolaget hade ingen materiell nettoomsättning under andra kvartalet
Hörlursbolaget Northbaze, noterat på First North, redovisar intäkter på 24 miljoner kronor (27) för det andra kvartalet 2021.
"Omsättningsminskningen kommer i huvudsak från en förskjutning av försäljningen i den thailändska verksamheten (Adiantes)", skriver bolaget i rapporten.
Omsättningsfördelning mellan affärsområdena är Audio & Sound uppnår en omsättning om 10 miljoner kronor (6), Adiantes uppgår till 8 miljoner kronor (12) och Smart Mobility uppgår till 6 miljoner kronor (9).
Rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (ebitda) var 0,2 miljoner kronor (0). Ebitda-resultatet påverkas positivt om 1,5 miljoner kronor till följd av en återföring av tidigare bokförd tilläggsköpeskilling kopplad till förvärvet av Kavaj, uppger bolaget.
Northbaze vd Henrik Andersson skriver i rapporten att andra kvartalet lägger grunden för ett mycket starkt sista halvår under 2021.
Han lyfter fram att affärsområdet Audio & Sound levererar en stabil tillväxt gentemot föregående år. Tillväxten på 60 procent är framför allt driven av affärsutveckling med nya försäljningskanaler, skriver han.
Avseende Adiantes har fabriken opererat med nedsatt kapacitet under kvartalet.
"Ordersituationen är god för Adiantes för kommande hårdvarulanseringar vilket borgar för en stark avslutning på verksamhetsåret och vidare in i 2022", skriver Henrik Andersson.
Everysport Medias nettoomsättning steg till 58,1 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021 (17,8). I kvartalets utfall ingår förvärvad omsättning genom Trav og Galoppnyt med 5 miljoner och Every Padel med 27,5 miljoner.
Det framgår av delårsrapporten.
Bolagets ebitda-resultat steg i kvartalet till 16,4 miljoner kronor (-0,8) och rörelseresultat efter avskrivningar (ebit) blev 7,5 miljoner (-1,7).
"Den största delen av ökningen av ebitda kommer från den förvärvade verksamheten Every Padel och uppgår till 15,2 miljoner", uppger bolaget.
Inom Everysport Media växte både B2B- och B2C-intäkterna jämfört med samma kvartal föregående år. Eliteprospects positiva utveckling fortsätter där antalet betalande prenumeranter i slutet av juni passerade 10.300 stycken.
"När vi nu går in i det andra halvåret gör vi det stärkta av en växande B2C-affär och en padelverksamhet som fortsätter leverera fin tillväxt och marginal. Pandemin har fört med sig restriktioner som fortsätter drabba idrottsvärlden, men vi ser nu successivt lättnader som påverkar både utövare och fans positivt", skriver bolaget.
Rolling Optics, som utvecklar produkter inom visuell autentisering, hade en nettoomsättning på 8,9 miljoner kronor (3,0) och ett nettoresultat om -3,6 miljoner kronor (-24,0) under det andra kvartalet 2021.
"Under året har mycket fokus lagts på den nya produktionslina som för närvarande är under byggnation. Den nya produktionslinan förväntas levereras till Solna under vintern för att sedan driftsättas under första halvåret 2022. Med den nya linan i drift flerdubblas vår produktionskapacitet vilket vi hoppas ska leda till nya kunder och större affärer framöver", skriver vd Hans-Petter Andersson.
Rolling Optics ökar nu takten i sina försäljningsinsatser.
"Problemet med förfalskningar kvarstår i världen och har om något förvärrats under pandemin. Vi ser därför att våra säkerhetslösningar kommer att vara än mer relevanta under åren som kommer. Vi vill dock poängtera att kundernas orderläggning mellan kvartalen fortsatt förväntas variera och därmed kunna skapa ojämna intäktsflöden under den närmsta tiden. Vår målsättning är att stabilisera intäktsströmmarna över tid i takt med att bolaget växer", skriver vd:n.
Konsultbolaget Capacent hade en omsättning på 59,3 miljoner kronor (45,8) och ett rörelseresultat på 1,6 miljoner kronor (-30,8) under det andra kvartalet 2021.
Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande kostnader av engångskaraktär uppgick till 7,9 miljoner kronor (-2,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten för perioden uppgick till -0,4 miljoner kronor (20,7).
"Efterfrågan på tjänster inom alla våra verksamhetsområden ökade i andra kvartalet. Det är ett resultat av en mera aktivitet i ekonomin, fokuserad marknadsbearbetning och av starka kundleveranser till befintliga kunder", skriver vd Edvard Björkenheim i rapporten.
"Lönsamhet kommer vara vår ledstjärna även framåt, men vi vill nu kombinera det i större utsträckning med tillväxt", skriver han.
Spelutvecklaren Jumpgate redovisar ett rörelseresultat på -4,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-1,3). Nettoomsättningen uppgick till 3,5 miljoner kronor (4,5).
Det framgår av delårsrapporten.
"När vi ser på årets andra kvartal kan vi konstatera att omsättningen inte motsvarar föregående år, där vi fick draghjälp av positiva pandemi-effekter och Tivola levererade sitt bästa kvartal någonsin, trots att det andra kvartalet historiskt är det svagaste för Tivola. Samtidigt var kostnaderna högre, främst till följd av transaktionskostnader hänförliga till den andra Tivola-transaktionen samt att kostnader för det tidigare gameXcite-förvärvet spillt över i andra kvartalet", skriver bolaget.
Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det andra kvartalet 2021 på 15,3 miljoner kronor (31,4) och ett ebitda-resultat på -1,5 miljoner kronor (3,9).
Det framgår av bolagets rapport.
Bolagets vd Erik Dale Rundberg skriver i rapporten att Apples förändring kring IDFA (att flera appar numera frågar om användaren tillåter apparna att spåra) som Apple infört på iOS-enheter har medfört utmaningar under kvartalet.
"Då vår intäktsmix till majoriteten beror av intäkter skapade via annonser har denna förändring lett till en svagare ARPDAU från iOS-enheter och kortsiktigt gett oss minskade möjligheter att genomföra UA-investeringar mot iOS-plattformen", skriver han.
Investmentbolaget Bure redovisar ett resultat efter skatt på 3.938 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (3.486). Resultatet per aktie uppgick till 53:05 kronor (50:01).
Substansvärdet var vid periodens utgång 287,0 kronor jämfört med 236,1 kronor vid kvartalets början, en ökning med 21,6 procent.
"Bures substansvärde per aktie ökade med hela 21,6 procent under kvartalet. Kraftiga uppgångar i Mycronic och Vitrolife (26,0 respektive 38,7 procent) var i huvudsak den underliggande orsaken till den starka substansvärdeutvecklingen", skriver Bures vd Henrik Blomquist i delårsrapporten.
Totalavkastningen är 26,6 procent sedan årsskiftet. Under samma period har SIX Return Index stigit med 22,4 procent.
Clemondo, som tillverkar och säljer rengörningsprodukter, redovisar ett resultat efter skatt på 2,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (12,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (0:09).
"Kvartalet präglades av stark tillväxt inom hållbar rengöring och ett genombrott för Greenium, men också av lägre efterfrågan på pandemirelaterade hygienprodukter. Under perioden matchade tillväxten inom grön rengöring inte nedgången för desinfektion, där jämförelseperioden i fjol var extrem, men vi ser samtidigt att det nya Clemondo står på stabilare och mer lönsam grund", skriver vd Jesper Svensson.
Affärssystemsbolaget Fortnox, noterat på NGM Nordic SME, redovisar ett resultat efter skatt om 54,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (48,2).
Rörelseresultatet var 70,2 miljoner kronor (62,5) och rörelsemarginalen var 30,5 procent (36,8).
Nettoomsättningen uppgick till 230 miljoner kronor (170).
"Bolaget har liksom tidigare kvartal en coronarelaterad effekt framför allt på de transaktionsbaserade och lånebaserade tjänsterna. Det påverkar också rörelseresultatet och omsättning per kund. I slutet av kvartalet märks en uppgång för de tjänsterna, och bolaget bedömer att läget är på väg tillbaka till mer normala nivåer", skriver Fortnox.
Kentimas nettoomsättning uppgick till 15,0 miljoner kronor (9,7) och ebitda-resultatet till 2,0 miljoner kronor (0,4) under det fjärde kvartalet, april-juni, i det brutna räkenskapsåret 2020/2021.
"Under kvartalet hade bolaget en hög efterfrågan och stark försäljningstillväxt, både inom Automation & Säkerhet och inom Kundanpassade Styrsystem", skriver Kentima som har förlängt sitt räkenskapsår till 18 månader i samband med att man förändrat sitt räkenskapsår från brutet till kalenderår.
Tillväxten för Kentimas Egenutvecklade Produkter accelererar och under fjärde kvartalet nådde försäljningen av Egenutvecklade Produkter den hittills högsta nivån under ett kvartal och uppgick till 6,2 miljoner kronor (4,3), skriver Kentima.
Läkemedelsföretaget Abliva, som förut hette Neurovive, redovisar ett resultat före skatt på -30,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-20,3).
Resultatet per aktie uppgick till -0,08 kronor (-0,09).
Specialistläkemedelsbolaget Medivir redovisar ett ebitda-resultat för det andra kvartalet 2021 på -17,1 miljoner kronor (-12,4). Nettoomsättningen uppgick till 0,9 miljoner kronor (4,0).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -21,9 miljoner kronor (-23,3) och de likvida medlen var vid periodens utgång 248 miljoner kronor (94,9).
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det andra kvartalet 2021 på 1.171 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 877 miljoner kronor enligt ett genomsnitt av tio prognoser som Infront sammanställt inför rapporten.
I resultatet ingår förvärvsrelaterade omvärderingar på +37 miljoner kronor. I analytikerestimaten ingick inga engångsposter.
Omsättningen uppgick till 7.790 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 7.000 miljoner kronor.
Rörelseresultatet blev 1.222 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 923 miljoner kronor. Justerat för förvärvsrelaterade omvärderingar blev rörelseresultatet 1.185 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen blev 15,7 procent, jämfört med snittestimatet på 13,2 procent. Den justerade rörelsemarginalen landade på 15,2 procent, jämfört med snittestimatet på 13,2 procent.
ibe har upplevt ovanligt god total efterfrågan under det första halvåret.
Det uppger vd Gerteric Lindquist i delårsrapporten.
"Produkter med anknytning till hållbarhet har fortsatt haft en stark utveckling. På motsvarande sätt har det varit en mycket bra efterfrågan på produkter avsedda för renovering av det egna hemmet, vilket i sin tur har varit en följd av pandemin", skriver Nibe-chefen som samtidigt framhåller att den goda efterfrågan dock bör dock ses i ljuset av att efterfrågan under första halvåret i fjol var relativt svag till följd av pandemin.
Återhämtningen i världsekonomin har under första halvåret i år varit både överraskande snabb och stark, enligt Gerteric Lindquist.
"Detta oväntade förlopp har emellertid inneburit att leveranstiderna från flera av våra underleverantörer kraftigt förlängts samtidigt som de också genomfört avsevärda prishöjningar. För vissa komponenter har även rena bristsituationer uppstått", skriver Nibe-chefen.
"Vi har genom stora ansträngningar relativt väl kunnat parera detta men vår planerade lageruppbyggnad har exempelvis inte kunnat genomföras i den omfattning som var planerat och inte heller produktivitetsutvecklingen har nått upp till avsedd nivå. På grund av de kraftiga prisökningar som vi drabbats av har även våra priser fått justeras, dock med en viss eftersläpning", uppger han.
Sannolikt kommer den besvärliga situationen med komponentförsörjning och förlängda leveranstider att råda under resterande del av året, bedömer Gerteric Lindquist.
"Vi fortsätter därför kontinuerligt med att anpassa oss till dessa förhållanden genom att hålla högre komponentlager, arbeta ännu mer fokuserat med flexibilitet i produktionen, hitta nya pålitliga leverantörer samt genomföra nödvändiga successiva prishöjningar", skriver han.
Läkemedelsföretaget Ascelia Pharma redovisar ett nettoresultat på -33,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-31,4). Rörelseresultatet blev -32,3 miljoner kronor (-28,6).
"Den ökade förlusten avspeglar den generellt högre nivån av FoU-aktiviteter samt tillverkningsförberedelser under andra kvartalet 2021", uppger bolaget i rapporten.
Ingen omsättning redovisades för det andra kvartalet. Ascelia Pharma förväntar sig inte att redovisa några intäkter förrän produkterna har lanserats på marknaden, skriver bolaget i rapporten.
Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till -30,6 miljoner kronor andra kvartalet (-20,7). Vid periodens utgång uppgick bolagets likvida medel, inklusive kortfristiga placeringar, till 319 miljoner kronor (145).
Diagnostikbolaget Acarix sålde under det andra kvartalet 2021 totalt 14 Cadscor-system (12) och 1.530 engångsplåster, eller "patchers" (660).
Intäkterna steg till 0,9 miljoner kronor (0,3).
Bolagets bruttoresultat hamnade på 0,6 miljoner kronor (0,2), motsvarande en bruttomarginal om 72,4 procent (75).
Resultatet före skatt var -13,1 miljoner kronor (-10,4).
"Det andra kvartalet fortsatte med samma positiva dynamik som under inledningen av året. När vi blickar tillbaka på det första halvåret 2021 kan vi konstatera att försäljningen av våra patcher mer än tredubblats. Dessutom sålde vi 28 nya Cadscor-system under samma period. Samtidigt stärks vår position ytterligare på viktiga marknader som Tyskland, Storbritannien och USA genom positiva signaler från både marknaden och myndigheter", noterar vd Per Persson i delårsrapporten.
Forskningsbolaget Oasmia redovisar ett resultat efter skatt på -57,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-80,1).
Nettoomsättningen uppgick till 4,6 miljoner kronor (0,3). Rörelseresultatet blev -56,2 miljoner kronor (-78,3).
"Efter flera nödvändiga förändringar sedan jag tillträdde i mars förra året är jag övertygad om att Oasmia nu är väl positionerat med visionen att bli ett av de ledande biopharma-bolagen inom cancer med en innovativ onkologipipeline med fokus på svårbehandlade cancerformer i sen fas", skriver bolagets vd Francois Martelet i rapporten.
Fastighetsbolaget John Mattsons hyresintäkter uppgick till 82,3 miljoner kronor i det andra kvartalet 2021 (73,5).
Driftöverskottet blev 54,9 miljoner kronor (49,9) och förvaltningsresultatet uppgick till 29,5 miljoner (25,2). Värdeförändringar fastigheter summerade till 237 miljoner kronor (46,5).
Efter skatt blev resultatet 215 miljoner kronor (51,6).
Teknikbolaget Sivers Semiconductors redovisar ett resultat efter skatt på -28,9 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-22,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:19 kronor (-0:16).
Rörelseresultatet, ebit, blev -28,0 miljoner kronor (-16,6). Nettoomsättningen uppgick till 26,9 miljoner kronor (21,4), motsvarande en tillväxt om 25 procent.
Karolinska Development redovisar ett resultat efter skatt på 216 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (2,1). Resultatet per aktie uppgick till 1:23 kronor (0:01). Förändring i verkligt värde av andelar i portföljbolag under andra kvartalet uppgick till 228 miljoner kronor.
Verkligt värde på de portföljbolag som ägs direkt av Karolinska Development ökade med netto 29,1 miljoner kronor under det andra kvartalet. Huvudorsakerna till ökningen var investeringarna i Ossdsign, Anacardio och Svenska Vaccinfabriken Produktion.
Det verkliga värdet av portföljbolagen som ägs indirekt av Kdev Investments ökade med 437 miljoner kronor under det andra kvartalet. Huvudorsakerna till det var den positiva förändringen i verkligt värde hänförlig till en extern värdering av Dilafor, vilken ökade det verkliga värdet av innehavet med 450 miljoner kronor.
Forskningsbolaget Egetis Therapeutics, som förut hette Pledpharma, redovisar ett resultat efter skatt på -34,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-36,2). Resultatet per aktie uppgick till -0:20 kronor (-0:70).
Rörelseresultatet blev -33,9 miljoner kronor (-33,8).
Nettoomsättningen uppgick till 25 miljoner kronor (21,7).
Aspire Global, som är en B2B-tjänsteleverantör på onlinespelmarknaden, redovisar ett ebitda-resultat på 9,9 miljoner euro för det andra kvartalet 2021 (7,1). Ebitda-marginalen blev 17,7 procent (16,1).
Resultat efter skatt uppgick till 6,9 miljoner euro (4,5) och resultatet per aktie var 0:14 euro (0:09).
Nettoomsättningen uppgick till 55,8 miljoner euro (43,7), en tillväxt på 27,7 procent.
Spotlight-noterade Mandel Design, som driver en e-handelsplattform inom detaljhandel, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -2,2 miljoner kronor (-1,1).
De totala intäkterna ökade en aning till 0,5 miljoner kronor (0,5), varav nettoomsättningen dock sjönk med 23 procent till drygt 0,3 miljoner kronor.
Rörelseresultatet minskade till -1,3 miljoner kronor (-1,0).
"Omsättningen och resultatet har blivit fortsatt lidande under perioden beroende av Mandels omstrukturering men vi ser en tydlig förbättring jämfört med föregående period", skriver Mandel Designs vd Alexander Winqvist i en jämförelse med årets första kvartal.
Det förvärvade dotterbolaget SSC Design Studio ingår i räkenskaperna från den 1 maj. Mandels förvärvade tillgångar MIGO och Electronordic kommer att ingå i Mandels räkenskaper från den 1 juli.
Minesto, som utvecklar teknologi för planerbar produktion av förnybar el ur havet, redovisar intäkter på 21,2 miljoner kronor för det första halvåret 2021 (23,6). Intäkterna utgjordes i huvudsak av aktiverat arbete för egen räkning. Rörelseresultatet var -9,1 miljoner kronor (-6,3).
Resultat efter finansiella poster var -8,0 miljoner kronor (-8,7). Enligt Minesto är det negativa resultatet till stor del hänförligt till affärsutveckling och administration kring teknikutvecklingen och inkluderar bland annat personalkostnader och konsulter.
"Återinförda karantänsregler i Storbritannien föranledde en kortare paus i verksamheten på Färöarna, men vi är nu tillbaka i Vestmannasund och planerar att fortsätta producera el där inom kort. I övrigt har coronapandemin liksom tidigare kommunicerats hittills inte medfört någon kritisk påverkan på Minestos verksamhet", skriver vd Martin Edlund.
Spermosens, som utvecklar medicintekniska produkter mot manlig infertilitet, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -2,2 miljoner kronor (-0,2).
De totala intäkterna steg till 3,3 miljoner kronor (0,4) och utgjordes nästan uteslutande av aktiverat arbete för egen räkning. Nettoomsättningen var fortsatt mer eller mindre noll.
Bolaget har utvecklats precis i enlighet med plan, uppger vd John Lempert i delårsrapporten.
Spermosens aktie noterades på handelsplattformen Spotlight Stock Market i början av maj. Bolaget grundades 2018.
Fasadbolaget Fasadgruppen redovisar ett resultat efter skatt på 45,2 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (16,9). Resultatet per aktie efter utspädning uppgick till 1:00 kronor (0:54).
Ebita-resultatet blev 68,0 miljoner kronor (22,4) och ebita-marginalen var 10,0 procent (6,9).
Jämförelsestörande poster påverkade resultatet med -6,8 miljoner kronor (-7,9). Justerat ebita (exklusive jämförelsestörande poster) ökade till 74,7 miljoner kronor (30,2).
Nettoomsättningen uppgick till 677 miljoner kronor (326), motsvarande en försäljningstillväxt på 107 procent. Den organiska tillväxten var 9,6 procent.
Ellwee, som utvecklar och säljer fyrhjuliga flerfunktionsfordon, redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -8,0 miljoner kronor (-4,5).
Nettoomsättningen steg till 3,3 miljoner kronor (0,0). Rörelseresultatet sjönk till -7,2 miljoner kronor (-4,5).
"Andra kvartalet har påverkats negativt av att covid-19-pandemin tagit ny fart på vissa marknader såsom Kanada, södra Europa och västra USA, vilket har begränsat den kortsiktiga efterfrågan", skriver Ellwee i delårsrapporten.
Vd Håkan Kjellqvist bekräftar dock att målsättningen för helåret 2021 är att leverera cirka 500 fordon, vilket motsvarar 21-25 miljoner kronor beroende på produktmix och geografiskt område.
Vidare noterar Ellwee-chefen att det finns en fortsatt osäkerhet för såväl förlängda leveranstider, ökade fraktkostnader som ökade komponentpriser på grund av de omvärldsfaktorer kring Covid-19 samt brist på containrar.
"Ellwee har ett relativt stort lager för att bemöta en del av denna problematik och vi ser inte att vi ska få begränsningar i vår produktion på grund av brist på komponenter", skriver Håkan Kjellqvist.
Railcare, som arbetar med järnvägsunderhåll, redovisar ett resultat efter skatt på -3,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (9,9). Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (0:41).
Rörelseresultatet blev -2,5 miljoner kronor (14,3). Nettoomsättningen uppgick till 91,1 miljoner kronor (105). Försäljningstillväxten var -13 procent.
Sedana Medical redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2021 på -17 miljoner kronor (-4). Resultatet per aktie var -0:19 kronor (-0:04). Nettoomsättningen sjönk något till 40 miljoner kronor (41).
"I maj och juni 2021 har vi inom Europa noterat ett avtagande av pandemins tredje våg samtidigt som den ökar i Latinamerika och andra regioner inom våra distributörsmarknader. Detta i jämförelse med april och maj 2020 som präglades av en explosionsartad försäljningsökning inom Europa i pandemins början", skriver Sedana Medical i delårsrapporten.
Rörelseresultatet föll till -16 miljoner kronor (-2).
"I Tyskland, vår största marknad, såg vi ett fortsatt starkt momentum med ökad försäljning jämfört med föregående år och nästan i linje jämfört med kvartal 1, trots ett kraftigt minskande antal intensivvårdsbehandlade Covid-19-patienter under maj-juni. Detta är ett positivt tecken på att klinikerna fortsätter att bredda användningen till andra än Covid-19 patienter. Övrig direktförsäljning i Europa minskade jämfört med föregående år som ett resultat av pandemins avtagande tredje våg", skriver bolagets tillförordade vd Jens Lindberg i delårsrapporten.
I slutet av juli fick Sedana Medical godkännande för läkemedlet Sedaconda (isofluran) och tillika behandlingen inhalationssedering. Bolaget söker nu nationella godkännanden för att lansera inhalationssedering i 15 länder i Europa.
"Dessa nationella processer förväntas ta cirka 1–3 månader", uppger Jens Lindberg.
Bioteknikbolaget Oncopeptides redovisar ett rörelseresultat på -345 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (399). Förväntat var ett rörelseresultat på -336 miljoner kronor, enligt en sammanställning av Infront.
Resultatet efter skatt blev -24,1 miljoner kronor (-401). Förväntat här var enligt Infronts sammanställning ett nettoresultat på -337 miljoner kronor.
Resultatet per aktie uppgick till -0:32 kronor, medan förväntningarna var -4:47 kronor. Nettoomsättningen uppgick till 66,4 miljoner kronor (0). Förväntad omsättning var enligt Infront 93,3 miljoner kronor.
Oncopeptides intäkter under det andra kvartalet, 66,4 miljoner kronor, har enligt bolaget delvis hämmats av minskad lagerhållning hos distributörer.
"Kundlagren är nu på en förväntad nivå, med lagerhållning för 1-2 veckors förbrukning", kommenterar Oncopeptides vd Marty J Duvall i bolagets delårsrapport.
Med anledning av amerikanska FDA:s meddelande från den 28 juli om säkerheten vid användning av Pepaxto är det enligt Marty J Duvall svårt att förutsäga försäljningstrenden på kort sikt.
"OCEAN-studien ger jämförande data som gör det enklare att identifiera vilka patienter som har störst nytta av Pepaxto. På så sätt förbättras nytta/risk-profilen för relevanta patienter", skriver Oncopeptides-vd:n.
Oncopeptides skriver vidare i rapporten att företaget under andra kvartalet gjorde "betydande framsteg" inom femte behandlingslinjen och senare för RRMM. Sedan första kvartalet har antalet unika kunder nästan fördubblats.
Specialistläkemedelsbolaget Calliditas redovisar ett resultat efter skatt på -163 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021 (-66,6). Resultatet per aktie uppgick till -3:20 kronor (-1:50).
Rörelseresultatet blev -159 miljoner kronor (-66,6). Bolaget hade ingen nettoomsättning i perioden.
Börsåret 2025
Tullarna
Fortnox-budet
Guldpriset
1 dag
1 mån
1 år
Börsåret 2025
Tullarna
Fortnox-budet
Guldpriset
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 509,78