Rapportfloden: Blandade resultat
IAR, Advenica, Instalco, Asarina, Formpipe, Qleanair, Bure, Qiiwi, Quickbit, Nibe, Kopparbergs, Ica, Catena Media, Tobii och Ambea finns bland bolagean som har rapporterat idag.

19 aug. 2020
IAR, Advenica, Instalco, Asarina, Formpipe, Qleanair, Bure, Qiiwi, Quickbit, Nibe, Kopparbergs, Ica, Catena Media, Tobii och Ambea finns bland bolagean som har rapporterat idag.
19 aug. 2020
Programvarubolaget IAR Systems redovisar ett resultat efter skatt på 17,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (16,7). Resultatet per aktie uppgick till 1:29 kronor (1:23).
Ebitda-resultat uppgick till 36,8 miljoner kronor (32,9), vilket ger en ebitda-marginal om 36,8 procent (33,2).
Rörelseresultatet blev 25 miljoner kronor (23,8).
Nettoomsättningen uppgick till 100 miljoner kronor (99).
Styrelsen har beslutat att med anledning av pågående covid-19-pandemi inte lämna något utdelningsförslag för räkenskapsåret 2019. Som en konsekvens av beslutet kommer styrelsen inte att kalla till en extra bolagsstämma, heter det.
Cybersäkerhetsbolaget Advenica, som är listat på First North, redovisar en omsättning som sjönk till 12,8 miljoner kronor (24,5) för det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet blev -12,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ett positivt rörelseresultat på 0,1 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -11,3 miljoner kronor (-11,8) miljoner kronor.
" Även om siffrorna för kvartalet inte motsvarar andra kvartalet 2019 talar de nya affärernas omfång och karaktär sitt tydliga språk - åtagandena är fortsatt långsiktiga och omfattande. Omsättningen för första halvåret ökade med drygt 13 procent och kostnadsökningarna beror främst på att vi har förstärkt organisation för att kunna leverera vunna affärer", skriver vd Marie Bengtsson i rapporten.
Hon påpekar samtidigt att Advenicas affärer fortfarande är periodiska och uppger att bolaget arbetar på att framöver kunna jämna ut intäktsflödena.
"Att beslut och möten skjutits upp på grund av reserestriktioner och svårighet att använda digitala medel på grund av sekretess är ytterligare faktorer som påverkat vårt resultat under denna speciella vår och sommar", skriver Advenica-vd:n.
Gullberg & Jansson, ett miljöteknikföretag som bland annat verkar inom swimmingpoolbranschen, såg markant ökad efterfrågan på sina produkter under senare delen av kvartalet till följd av den hemestertrend som startade till följd av coronapandemin.
Koncernens nettoomsättning för andra kvartalet steg till 77,4 miljoner kronor (58,8).
Det är affärsområdet Gullberg & Jansson of Sweden som levererar pooltak och poolvärmepumpar i Norden, och där steg nettoomsättningen till 73,2 miljoner kronor (56,7).
Ebita-resultatet för hela koncernen förbättrades till 16,8 miljoner kronor (11,3).
"Trots rådande omständigheter har arbetet över gränserna med våra tillverkare i Europa och Asien fungerat över förväntan. Vi har kunnat upprätthålla en god service gentemot våra återförsäljare då vi tidigt i säsongen valde att säkra våra leveranser och öka upp vårt varulager för att möta den ökade efterfrågan", skriver bolaget.
För affärsområdet Stads & Park Produkter uppgick nettoomsättningen till 2,8 miljoner kronor (2,1).
"Inom vårt affärsområde Stads & Park har vi sedan pandemins start fått begränsa antalet kunddemonstrationer och besök som i vanliga fall är en stor del av bolagets dagliga arbete", kommenterar bolagets vd Peter Bäck.
Arbetet med att utveckla det tredje och nya affärsområde Nordic Relax of Sweden fortskrider enligt plan, med något senarelagd lansering på grund av covid-19.
"Vi har fått hem tilltänkta produkter, utvecklat dessa och gör nu ytterligare utvärderingar", skriver Peter Bäck.
Installationsföretaget Instalco hade en omsättning på 1.725 miljoner kronor (1.406) under det andra kvartalet. Organisk tillväxt var 2,3 procent (2,7).
Justerat ebita-resultat blev 150 miljoner kronor (123), motsvarande en marginal på 8,7 procent (8,8).
Rörelseresultatet uppgick till 154 miljoner kronor (145).
Orderstocken vid utgången av kvartalet uppgick till 6.006 miljoner kronor (4.508).
nstalco har kunnat driva sinn verksamhet i stort sett som vanligt under andra kvartalet, trots coronapandemin.
"Det vi har sett under andra kvartalet är en fungerande bygg- och installationsbransch som inte nämnvärt blivit påverkad av virusutbrottet hittills", skriver vd Per Sjöstrand i delårsrapporten.
Leveranser har också fungerat och kunderna har fortsatt att beställa nya uppdrag. Orderstocken vid utgången av kvartalet hade ökat med 33 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
"De tre månaderna april, maj och juni var relativt lika varandra. Affärsområdet Övriga Norden har dock presterat något sämre än önskvärt", skriver vd.
Asarina Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -20,7 miljoner kronor (-25,8) i det andra kvartalet 2020. Bolaget saknade omsättning under kvartalet i linje med föregående kvartalet för ett år sedan.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -25,3 miljoner kronor (-26,2) med likvida medel på 83,8 miljoner kronor (110) vid utgången av rapportperioden.
Bolagets finansiella medel uppges var tillräckliga för att finansiera fas 2-studierna inom indikationerna menstruell migrän och Tourettes syndrom.
I studien inom menstruell migrän har nu 95 procent av patienterna rekryterats. De övergripande resultaten från studien förväntas kunna rapporteras under det andra kvartalet 2021.
Medicinteknikbolaget Iconovo redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2020 på -6,4 miljoner kronor (-2,6). Resultatet per aktie sjönk till -0:82 kronor (-0:38).
De totala intäkterna minskade till 3,8 miljoner kronor (4,4), varav nettoomsättningen sjönk till 2,4 miljoner kronor (3,0).
Rörelseresultatet minskade till -5,8 miljoner kronor (-2,8) efter bland annat ökade personalkostnader. Genomsnittligt antal heltidsanställda steg till 20,7 (15,2).
Iconovos nya vd Johan Wäborg tillträdde under april medan pandemin med covid-19 tog fart.
"Eftersom vi ej är beroende av några leveranser från andra delar av världen som haft lock-down så kan vårt tekniska och laborativa arbete fortskrida obehindrat. Våra projekt håller tiden. Vi blir däremot indirekt drabbade genom att vi som globalt inriktat bolag har många existerande och potentiella kunder i länder som har lock-down och det gör en del processer och handläggningar långsammare", skriver han i delårsrapporten.
Teknikbolaget TC Tech, som har ett patenterat system för tillverkning med precisionsstyrd induktionsvärme, hade ingen nettoomsättning under andra kvartalet 2020, jämfört med 4,3 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Den främsta anledningen var reserestriktioner och kunders investeringsbegränsningar till följd av covid-19.
Rörelseresultatet uppgick till -5,2 miljoner kronor (-6,8) och förbättring berodde främst på kostnadsbesparingar i konsultarvoden och personalkostnader.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -3,0 miljoner kronor (-9,3).
Programvarubolaget Formpipes nettoomsättning uppgick till 100 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (102).
Mjukvaruintäkterna uppgick till 72,5 miljoner kronor (68,0). De repetitiva intäkterna blev 62,2 miljoner kronor (56,4) och motsvarade 62 procent (56) av nettoomsättningen.
Justerat ebitda var 14,7 miljoner kronor (15,9) och rapporterat ebitda blev 24,2 miljoner kronor (25,0).
EBIT-resultatet landade på 11,8 miljoner kronor (11,5), med en rörelsemarginal på 11,7 procent (11,3).
Resultat efter skatt var 8,9 miljoner kronor motsvarande ett resultat per aktie om 0:17 kronor (0:16)
Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 36,2 miljoner kronor (6,7).
First North-listade assistansbolaget Livihop redovisar en omsättning på 130 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020, en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt minskade ebitda-resultatet med 18,9 procent till 3,1 miljoner kronor.
Det framgår av kvartalsrapporten.
Covid-19 påverkade affärsområdet Hemtjänsts beläggningen negativt med nästan 40 procent under april och maj, för att sen börja återgå till ett normalt läge i juli med en positiv trend för augusti. Inom Personlig assistans har marknaden varit trögrörlig med en låg nivå för nykundsbearbetningen under mars till maj men ett trendbrott i juni när fler söker sig till annan utförare, uppger bolaget.
Qleanair ökade nettoomsättningen med 26 procent under andra kvartalet, till 137 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 24 procent.Ebitda-marginalen ökade till 23,6 procent (23,0), med ett ebitda-resultatet om 32,4 miljoner kronor (25,1).
Kassaflödet ökade till 34,9 miljoner kronor (20,2) i kvartalet. Orderingången påverkades av pandemin och minskade med 29 procent till 62,4 miljoner kronor (87,6).
"Vår ökande andel av återkommande intäkter ger oss en bra motståndskraft i tider av svårare marknadsförutsättningar. Vi levererar ytterligare ett starkt kvartal för Cabin Solutions i Japan och vi fortsätter våra satsningar på Facility Solutions och Room Solutions. Under andra kvartalet lanserade vi en produkt anpassad för livsmedelssektorn", kommenterar vd Andreas Göth i delårsrapporten.
Investmentbolaget Bures substansvärde var 195:80 kronor per aktie vid utgången av andra kvartalet, jämfört med 146:70 kronor vid kvartalets inledning.
"Osäkerheten kring de marknadsmässiga effekterna av covid-19 var nästan som störst just vid kvartalsskiftet mars/april vilket medförde att svängningarna mellan kvartalen var enormt stora. Lika dramatisk som nedgången var i Bures substansvärde per aktie under första kvartalet, -25,4 procent, lika stark var uppgången i andra kvartalet, +33,5 procent. Det motsvarar cirka 3,5 miljarder kronor", kommenterar vd Henrik Blomquist i delårsrapporten.
Den 18 augusti uppgick substansvärdet till 204 kronor per aktie, en ökning med 3,7 procent sedan årsskiftet.
Under andra kvartalet uppgick koncernens intäkter från den operativa och investeringsverksamheten till 3.581 miljoner kronor (-540).
Dotterbolagens nettoomsättning var 51 miljoner kronor (97).
Utdelningar uppgick till 55 miljoner kronor (99) och exitresultatet var 2 miljoner (0).
Verklig värdeförändring uppgick till 3.456 miljoner kronor (-741) varav noterade portföljbolag 3.435 miljoner fördelat på Cavotec 109 miljoner, Medcap -1 miljon, Mentice 105 miljoner, Mycronic 1.492 miljoner, Ovzon 55 miljoner, Vitrolife 1.339 miljoner och Xvivo Perfusion 337 miljoner. Värdeförändring från kortfristiga placeringar var 20 miljoner.
Koncernens rörelseresultat för perioden var 3.486 miljoner kronor (-646).
Koncernens resultat efter finansiella poster var 3.481 miljoner kronor (-646).
Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det andra kvartalet 2020 på 31,4 miljoner kronor (4,2). Rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) steg till 3,9 miljoner kronor (-0,4).
Den ökade omsättningen och rörelsevinsten förklaras av en fortsatt god utveckling för spelet Wordington samt en god start på den globala lanseringen av spelet Hell's Kitchen, skriver Qiiwi i sin delårsrapport.
Antalet genomsnittligt dagliga aktiva spelare (DAU) var under kvartalet 368.722 stycken, en ökning med 27,8 procent jämfört med det första kvartalet 2020. Genomsnittliga månatliga aktiva spelare (MAU) steg till 2.884.64, en ökning med 58,9 procent.
"Vi ser fortsatt en god potential att nyckeltalen DAU och MAU kommer utvecklas positivt framgent med tanke på stundande nya spellanseringarna i form av Coronation Street samt våra två egna Qiiwi IP:n. Alla dessa tre spel är planerade att starta sina mjuklanseringar under det tredje kvartalet 2020", skriver bolaget.
First north-listade medicinteknikbolaget Ossdsigns försäljning under andra kvartalet påverkades av coronapandemin, då sjukhusen tvingades ställa in planerade operationer för att kunna hantera den plötsliga tillströmningen av covid-19-patienter.
"Effekten av detta är lyckligtvis tillfällig då det underliggande behovet av operationer där Ossdsigns produkter används kvarstår. På många marknader har vi redan sett en återgång till en mer normal schemaläggning av neurokirurgiska ingrepp under den senare delen av kvartalet", skriver vd Anders Lundqvist i delårsrapporten.
Under kvartalet steg nettoomsättningen till 3,90 miljoner kronor (3,5), en tillväxt på 13 procent.
"Vi förväntar oss en fortsatt tillväxt för antalet operationer under det andra halvåret 2020 då framflyttade operationer schemaläggs igen", skriver vd.
Resultat efter skatt blev -22,6 miljoner kronor (-18,3).
Spotlightlistade Vadsbo Switch Techs nettoomsättning uppgick till 8,4 miljoner kronor under 2020 års andra kvartal (8,6), en minskning om 2,8 procent.
Ebitda uppgick till 0,7 miljoner kronor (-0,6), med en marginal på 7,8 procent (-7,2). Rörelseresultatet förbättrades till i princip noll, upp från fjolårets andrakvartalsförlust om -1,3 miljoner kronor.
"Nettoomsättningen för kvartalet låg i nivå med föregående år samtidigt som lönsamheten förstärktes. Coronakrisen skapade en stor osäkerhet på marknaden för perioden vilket gör att utfallet känns stärkande för Vadsbo", konstaterar vd Henrik Lönner.
En ny försäljningsstrategi mot projektmarknaden utvecklas "enligt plan" och hjälper till att förstärka marginalen för perioden, kommenterar vd vidare.
"Vår offertstock för större projekt har ökat markant under perioden. Även med en mer avvaktande projektmarknad under hösten bedömer vi en fortsatt stark tillväxt inom detta segment", säger han.
En minskad aktivitet hos kunderna har noterats, framförallt de som arbetar mot bostadsmarknaden. Samtidigt har det nya affärsområdet för större projekt "ökat stadigt".
Miljöteknikbolaget Triboron, som utvecklar förbränningssystem, redovisar en nettoomsättning på 0,1 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020 (0,2).
Aktiverat arbete för egen räkning har uppgått till 0,1 miljoner kronor och övriga rörelseintäkter till 0,2 miljoner kronor.
Rörelseresultatet uppgick till -3,2 miljoner kronor (-4,4) och resultatet efter skatt uppgick till -3,2 miljoner kronor (-4,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1,4 miljoner kronor (-6) och de likvida medlen vid periodens utgång uppgick till 6,6 miljoner.
"Våra marknader fortsätter att präglas av den pågående pandemin, men glädjande nog ser vi tecken på lättnader. I Nederländerna, som också haft betydande restriktioner, har vår distributör Future 2 Green börjat lägga beställningar igen under kvartalet. Dessutom har vi en del intäkter från den webbshop vi startade i april", säger vd Pär Krossling i en kommentar.
Den pågående pandemin kan konstateras bromsa utvecklingen, men Pär Krossling menar att Triboron ändå flyttar fram positionerna bland potentiella kunder inom framför allt distributions- och transportsektorn.
"Antalet kontaktytor ökar, vilket också ökar sannolikheten för fler nya kunder på sikt", säger vd:n.
Obstecare, som listat på Spotlight och som är verksamt inom lösningar för förlossningsvården, redovisar ett rörelseresultat på -8,3 miljoner kronor (-2,1).
Bolagets intäkter uppgick till 2,2 miljoner kronor, inklusive nästan 2,1 miljoner kronor för aktiverat arbete för egen räkning.
"Covid-19:s påverkan har varit omfattande på de marknader där vi har distributörer kontrakterade - både karantän och kraftfull nedstängning har under det andra kvartalet haft en påverkan på vår försäljning", skriver bolagets vd Carina Lindqvist i rapporten för det andra kvartalet.
"Pandemins utveckling kommer att påverka oss även framöver och vi arbetar aktivt med att identifiera nya kontaktvägar och säljkanaler", skriver hon vidare.
Bolagets aktie föll med 28 procent på tisdagen efter att bolaget meddelat att det beslutat att för tillfället dra tillbaka sin ansökan om marknadsgodkännande av AFL-metoden i USA. Orsaken uppgavs vara den pågående pandemin, covid-19, och därmed den bristande tillgången till sjukhus i USA och osäkerheten på den amerikanska marknaden.
Fintechbolaget Quickbit redovisar en nettoomsättning på 871 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020, upp från jämförbar period året innan då kvartalet landade på 815 miljoner kronor.
Rörelseresultatet uppgick till 14,9 miljoner kronor (28,4) och resultatet per aktie före utspädning uppgick till 0:19 kronor (0:36).
"Coronvirusets spridning påverkade efterfrågan negativt under fjärde kvartalet. Trots den dämpade efterfrågan uppvisade Quickbit en god lönsamhet under kvartalet, vilket har möjliggjort en ökad investeringstakt som i sin tur skapar en stark plattform för framtiden", skriver Quickbit.
För hela räkenskapsåret 2019/2020, som löpte från 1 juli 2019 till 30 juni 2020 redovisas nettoomsättningen 4,6 miljarder kronor (2,4) samt rörelseresultatet 95,2 miljoner kronor (48,2). Resultat per aktie före utspädning uppgick till 1:29 kronor (0:66).
Arctic Paper meddelar konsoliderade försäljningsintäkter för 616 miljon polska zloty (763), motsvarande 140 miljoner euro, för det andra kvartalet 2020. Ebitda uppgick till 48,0 miljoner zloty miljoner (90,5).
"Medan totala försäljningen påverkades negativt av pandemin lyckades papperssegmentet bättre med en nedgång på 25 procent - mindre än marknaden för grafiskt papper i allmänhet", skriver Arctic Paper.
"Tack vare våra omfattande insatser har pandemins påverkan på intäkterna kunnat begränsas, även om vi inte har lyckats kompensera för nedgången fullt ut", skriver bolagets vd Michal Jarczynski.
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det andra kvartalet 2020 på 648 miljoner kronor. Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 533 miljoner kronor.
Omsättningen uppgick till 6.227 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 6.080 miljoner kronor. Den organiska försäljningstillväxten var -7,6 procent, jämfört med snittprognosen om -9,4 procent.
Rörelseresultatet blev 682 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 588 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 11,0 procent, jämfört med snittestimatet på 9,7 procent.
Förvärvs- och avyttringskostnaderna uppgick till 7 miljoner kronor, jämfört med ett snittestimat på 0,8 miljoner kronor.
Det justerade rörelseresultatet var således 689 miljoner kronor, jämfört med förväntade 589 miljoner kronor.
Nibes omsättning uppvisade under andra kvartalet, tack vare förvärv, en tillväxt på 2,2 procent men den rent organiska omsättningen hade en tillbakagång med 7,6 procent.
Nibes verksamheter har påverkats av pandemin men med ganska stora variationer, enligt bolaget. Ett mindre antal enheter har temporärt fått stänga helt eller delvis men det stora flertalet har kunnat fortsätta sina verksamheter under relativt normala förhållanden. Genomgående har de lokala ledningarna varit framgångsrika med att parera effekterna av den varierande efterfrågan, enligt Nibes vd Gerteric Lindquist.
"Medan vi under första kvartalet påverkats i relativt liten omfattning av utbrottet har vi under kvartal två visserligen påverkats i större omfattning men situationen har ändå varit hanterbar. Vi antar att de flesta länder under andra halvåret kommer att försöka återgå till ett något mer normalt tillstånd. Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss, trots alla osäkerhetsfaktorer, försiktigt positiva till vår utveckling under andra halvåret", skriver Gerteric Lindquist.
För affärsområdet Nibe Climate Solutions ägde visserligen en smärre organisk tillbakagång i omsättningen rum under andra kvartalet men utan att påverka rörelseresultatet negativt, enligt vd:n. De totalt sett relativt goda marknadsförutsättningarna, den goda geografiska närvaron samt ett heltäckande och avancerat produktsortiment är de huvudsakliga förklaringarna till att en stabil utveckling av omsättning och rörelseresultat kunnat upprätthållas. Den förbättrade rörelsemarginalen förklaras framför allt av förbättrad produktivitet, strikt kostnadskontroll och fortsatt omsättningstillväxt, uppger Gerteric Lindquist.
Affärsområdet Nibe Element är fortsatt det affärsområde som har upplevt de största variationerna mellan olika marknadssegment och affärsområdet.
First North-listade Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, redovisar ett nettoresultat på -2,2 miljoner kronor (1,3) för det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet försämrades till -2,0 miljoner kronor (1,7) och nettoomsättningen sjönk 24 procent till 47,4 miljoner kronor (62,7).
"Omsättning och lönsamhet påverkades negativt av de nedstängningar och reserestriktioner som varit rådande sedan mars månad. Detta ledde till att många leveranser försenades och att vi inte har haft möjlighet att utföra service och sälja reservdelar hos våra kunder så som planerat. Svackan inom oljeindustrin har också lett till att försäljningen av komponenter, främst flamdetektorer, har minskat avsevärt", skriver vd Lennart Jansson i rapporten.
Fireflys orderingången steg däremot 16 procent till 79,5 miljoner kronor (68,6) och orderstocken ökade under kvartalet till 83,4 miljoner kronor (51,3).
"Årets andra kvartal resulterade för Fireflys del i rekordhög orderingång för systemförsäljningen inom affärsområdet Industriapplikationer. Det långsiktiga arbetet med att lansera nya produkter och att kontinuerligt bygga ut vår försäljningsorganisation bidrar till fortsatt tillväxt", skriver Lennart Jansson.
Han sammanfattar med att läget för Firefly i nuläget "känns stabilt".
"Den välfyllda orderboken ger oss en trygghet i verksamheten på medellång sikt. Efterfrågeläget mätt som förfrågningar från våra kunder är fortsatt på en bra nivå. Vi börjar succesivt se en bättre balans mellan orderingång och leverans", skriver han.
IT-företaget Dist IT redovisar ett resultat efter skatt på 3,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-6,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:26 kronor (-0:66). Rörelseresultatet blev 11,7 miljoner kronor (-3,1).
Nettoomsättningen uppgick till 505 miljoner kronor (533).
Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, redovisar en omsättning på 18,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (33,5). Rörelseresultatet blev 0,9 miljoner kronor (12,9)
Kassaflöde från verksamheten uppgick till 11,9 miljoner kronor (7,2), på grund av minskade rörelsefordringar.
Serieproduktionen under kvartalet ökade från lägsta 1,0 miljoner motorekvivalenter i april till 2,2 miljoner i juni.
Samtliga av de största Sintercast-gjuterierna återupptog produktion före kvartalets slut.
Under andra kvartalet uppgick serieproduktionen till 1,6 miljoner motorekvivalenter i årstakt, vilket motsvarar 47 procent av de 3,4 miljoner motorekvivalenter som serieproduktionstakten uppgick till under andra kvartalet 2019.
"Medan den initiala återhämtningen fortskrider väl förblir visibiliteten från våra gjuterikunder och OEM-slutanvändare på kort sikt fortfarande låg", skriver bolaget i rapporten.
Sintercasts ökning i serieproduktion är ett resultat av både lageruppbyggnad och marknadsefterfrågan.
"Produktionsökningen är hoppfull och vi kvarstår vid ambitionen att dela det goda finansiella resultatet från 2019 med våra aktieägare på en extra bolagsstämma som kommer att sammankallas senast den 20 november", skriver vd Steve Dawson i rapporten.
Utsikterna för installationerna för helåret är fortsatt positiva.
"Möjligheten för SinterCast att offentliggöra ett andra år i rad med rekordhöga installationsintäkter, överträffande de 11,9 miljoner kronor som sattes 2019, kvarstår", skriver vd.
"Inberäknat de positiva utsikterna för installationsintäkter motsvarar produktionstakten på 1,6 miljoner motorekvivalenter under andra kvartalet i stort sett den takt som krävs för att uppnå ett nollresultat", heter det.
First North-bolaget Raketech, verksamt inom affiliate-tjänster inom sportspelsmarknaden, redovisar totala intäkter om 7,0 miljoner euro för det andra kvartalet (5,7). Den organiska tillväxten var -1,2 procent under perioden.
Ebitda-resultatet blev 2,8 miljoner euro (2,9). Att resultatet sjönk beror enligt bolaget på satsningar på produktutveckling och kostnader för geografisk expansion.
Bolaget meddelar även att intäkterna för juli uppgick till 2,4 miljoner euro. Bolaget ger i rapporten ingen jämförelsesiffra för månadsutfallet.
Bryggeriet Kopparbergs, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 112 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (102). Resultatet per aktie uppgick till 5:42 kronor (4:95).
Nettoomsättningen uppgick till 776 miljoner kronor (614).
Rörelseresultatet blev 180 miljoner kronor (122), medan resultatet före skatt uppgick till 160 miljoner kronor (134).
Affilialtebolaget Catena Media redovisar ett justerat ebitda-resultat på 14,8 miljoner euro för det andra kvartalet 2020 (9,5), motsvarande en marginal om 53 procent (40)
I ett förhandsbesked som bolaget lämnade den 20 juli var ett justerat ebitda-resultat inom spannet 14,5-14,8 miljoner euro att vänta.
Resultatet före skatt landade på -7,4 miljoner euro (7,1), tyngt av ett negativt finansnetto. Nettoresultatet blev -7,8 miljoner euro (6,7).
Intäkterna uppgick till 27,8 miljoner euro (23,7). Enligt det preliminära beskedet var intäkter om 27,7 miljoner euro väntat.
Catena Medias intäkter i juli var 7 procent högre jämfört med samma månad föregående år.
Kasino väntas säsongmässigt bli svagare under det tredje kvartalet medan vd Per Hellberg tror på fortsatt ökning inom sportsegmentet i takt med att allt fler ligor öppnar upp efter corona-nedstängningar.
"Vi är dock medvetna att det kan komma ytterligare påverkan från pandemin och vi följer situationen noga", skriver Per Hellberg i rapporten.
Han menar också att vissa intäkter i det tredje kvartalet kan komma att skjutas till det fjärde givet oregelbundenheten i den amerikanska sportsäsongen.
Catena Medias sportsegment började lyfta i maj samtidigt som de pandemirelaterade uppgångarna inom kasino började återvända till mer normala nivåer.
Det skriver vd Per Hellberg i rapporten för det andra kvartalet 2020.
Enligt vd:n var kasino den stora drivaren av tillväxt och utgjorde under kvartalet 76 procent av intäkterna. Som en jämförelse utgjorde kasinosegmentet 61 procent under årets första kvartal.
Verksamheten i USA hade de högsta intäkterna någonsin sedan Catena Media gick in på marknaden under 2019. Mycket till följd av stängda kasinon. Per Hellberg tror dock att det kommer att finnas kvar en långsiktig effekt från detta vad gäller onlinekasinos marknadsandel.
I takt med att landbaserade kasinon i USA började öppna igen sågs en tillbakagång för kasinosegmentet till mer normala nivåer för sommarperioden, och juni var också den svagaste månaden i kvartalet.
Ögonsensorföretaget Tobii redovisar ett rörelseresultat för kvarvarande verksamheter på -45,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-47,5). Nettoomsättningen uppgick till 332 miljoner kronor (346). Organiskt minskade intäkterna med 6 procent.
Periodens resultat landade på -73,5 miljoner kronor (-58,6) och motsvarade ett resultat per aktie om -0:75 kronor (-59).
Tobiis vd Henrik Eskilsson uppger att bolaget är rustat för fortsatt osäkerhet och rätt positionerat för att återgå till tillväxt snabbt efter att nedstängningen av viktiga samhällsfunktioner upphör.
"Vår ambition är att nå lönsamhet kort därefter", skriver han i vd-ordet i halvårsrapporten.
På grund av covid-19 har andra kvartalet 2020 varit ett av de mest utmanande kvartalen i Tobiis historia, skriver han och uppger att aktiviteten i organisation har varit hög med kreativa säljaktiviteter, flera viktiga produktlanseringar, framsteg med Tobii Aware till Lenovo och viktiga milstolpar i stora projekt inom VR.
Under kvartalet initierade Tobii ett covid-19 relaterat besparingsprogram i koncernen och strukturåtgärder i Tobii Tech specifikt.
"Jag är mycket nöjd med utfallet då vi i kvartalet uppnått kostnadsbesparingar på 20 procent, vilket är i linje med vår målsättning. Tack vare dessa kostnadsbesparingar, och den starka utvecklingen av nya I-serien och tillväxten i Tobii Tech förbättrades rörelseresultatet något under kvartalet", skriver Henrik Eskilsson.
Omsorgsbolaget Ambea redovisar ett resultat efter skatt på 53 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (12). Resultatet per aktie ökade till 0:56 kronor (0:16).
Nettoomsättningen sjönk till 2.776 miljoner kronor (2.877). Förvärvad tillväxt uppgick till 2 procent, valutakurseffekt påverkade tillväxten med -3 procent och den organiska tillväxten uppgick till -3 procent.
Ebita-resultatet blev 165 miljoner kronor (118) motsvarande en marginal på 5,9 procent (4,1).
Ambea bedömer att nettoomsättning och ebita påverkats negativt med omkring 80 miljoner kronor respektive 25 miljoner kronor under kvartalet till följd av coronasituationen.
"Den negativa påverkan inkluderar såväl lägre inflyttningstakt inom framförallt äldreomsorg, som högre kostnader för skyddsmaterial och sjukfrånvaro, samt mottagna statliga stödmedel", skriver Ambea.
Jämfört med omsorgsbolagets tidigare estimat blev den negativa resultatpåverkan 15 miljoner kronor lägre till följd av tillkommande stödåtgärder i Norge.
"Påverkan på vår verksamhet i Danmark och Norge har varit marginella och i Sverige är det framförallt Vardaga som drabbats", uppger avgående vd Fredrik Gren.
Justerad ebita, vilket exkluderar jämförelsestörande poster, uppgick till 174 miljoner kronor (175) och justerad ebita-marginal uppgick till 6,3 procent (6,1).
Jämförelsestörande poster i kvartalet uppgick till -9 miljoner kronor (-57), där kvartalets poster är hänförligt till kostnader för pågående omstruktureringsprogram i Stendi.
Rörelseresultatet (ebit) blev 136 miljoner kronor (83) och rörelsemarginalen var 4,9 procent (2,9).
Coronapandemin bedöms ha en fortsatt negativ påverkan på Ambea, uppger omsorgsbolaget.
"Under det tredje kvartalet bedöms den negativa påverkan uppgå till 70-80 miljoner kronor på omsättningen samt 50-60 miljoner kronor på ebita", skriver Ambea i rapporten.
Dagligvarubolaget Ica redovisar ett ebit-resultat på 1.454 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020.
Genomsnittet av åtta analytikers estimat, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 1.442 miljoner kronor.
Det justerade rörelseresultatet uppgick till 1.452 miljoner kronor. Här var snittestimatet 1.442 miljoner.
Intäkterna uppgick till 31.924 miljoner kronor, mot ett snittestimat på 32.090 miljoner.
Covid-19 bedöms ha påverkat Ica-koncernens försäljningstillväxt i det andra kvartalet kvartalet med +0,3 procent och koncernens rörelseresultat med i storleksordningen -60 miljoner kronor.
"Den pågående pandemin fortsätter att kraftigt påverka marknad, kundbeteenden och därmed alla delar av vår verksamhet. Det slår dock lite olika och medan ICA Sverige gynnas av situationen, med ökad försäljning och resultat, har framförallt Apotek Hjärtat och Rimi Baltic haft ett betydligt tuffare kvartal", skriver Icas vd Per Strömberg i rapporten.
Icas Apotek Hjärta påverkades negativt av covid 19-effekter under andra kvartalet och rörelsemarginalen sjönk till 1,8 procent, från 3,8 procent i fjol, vilket var lägre än Infronts snittestimat som låg på 3,2 procent.
"Covid-19 har under andra kvartalet, till skillnad från föregående kvartal, haft en negativ påverkan på apoteksmarknaden. Omvänd bunkringseffekt, mindre gränshandel, färre vårdbesök samt minskade kundflöden i apotekslägen i shoppingcentra och vid sjukhus har sammantaget inneburit en mycket kraftigare påverkan än förväntat", skriver Ica i delårsrapporten.
"Dessa allmänna covid-19-effekter förväntas fortsätta under andra halvåret men i avtagande grad", skriver Ica i delårsrapporten.
Nettoomsättningen för Apotek Hjärta uppgick under andra kvartalet till 3.638 miljoner kronor, en minskning med 3,7 procent. Högre genomsnittspriser på receptbelagda läkemedel och produktmix innebar att priseffekterna var positiva.
Volymutvecklingen var däremot kraftigt negativ på grund av covid-19-effekter som bedöms ha påverkat försäljningen med -11 procentenheter, skriver Ica.
Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster minskade med 76 miljoner kronor till 66 miljoner. Snittestimatet från Infront låg på 118 miljoner kronor.
"Resultatutvecklingen kan i allt väsentligt hänföras till negativa covid-19-relaterade volymeffekter, samt i någon mån högre kostnader för svinn. För att möta utvecklingen har flera åtgärder genomförts för att säkra en effektiv e-handel samt lägre kostnader i kontor, apotek och lager", skriver Ica.
Covid-19 bedöms ha påverkat kvartalets rörelseresultat med cirka -105 miljoner kronor.
IAR, Advenica, Instalco, Asarina, Formpipe, Qleanair, Bure, Qiiwi, Quickbit, Nibe, Kopparbergs, Ica, Catena Media, Tobii och Ambea finns bland bolagean som har rapporterat idag.
19 aug. 2020
Programvarubolaget IAR Systems redovisar ett resultat efter skatt på 17,6 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (16,7). Resultatet per aktie uppgick till 1:29 kronor (1:23).
Ebitda-resultat uppgick till 36,8 miljoner kronor (32,9), vilket ger en ebitda-marginal om 36,8 procent (33,2).
Rörelseresultatet blev 25 miljoner kronor (23,8).
Nettoomsättningen uppgick till 100 miljoner kronor (99).
Styrelsen har beslutat att med anledning av pågående covid-19-pandemi inte lämna något utdelningsförslag för räkenskapsåret 2019. Som en konsekvens av beslutet kommer styrelsen inte att kalla till en extra bolagsstämma, heter det.
Cybersäkerhetsbolaget Advenica, som är listat på First North, redovisar en omsättning som sjönk till 12,8 miljoner kronor (24,5) för det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet blev -12,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ett positivt rörelseresultat på 0,1 miljoner kronor motsvarande kvartal i fjol.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -11,3 miljoner kronor (-11,8) miljoner kronor.
" Även om siffrorna för kvartalet inte motsvarar andra kvartalet 2019 talar de nya affärernas omfång och karaktär sitt tydliga språk - åtagandena är fortsatt långsiktiga och omfattande. Omsättningen för första halvåret ökade med drygt 13 procent och kostnadsökningarna beror främst på att vi har förstärkt organisation för att kunna leverera vunna affärer", skriver vd Marie Bengtsson i rapporten.
Hon påpekar samtidigt att Advenicas affärer fortfarande är periodiska och uppger att bolaget arbetar på att framöver kunna jämna ut intäktsflödena.
"Att beslut och möten skjutits upp på grund av reserestriktioner och svårighet att använda digitala medel på grund av sekretess är ytterligare faktorer som påverkat vårt resultat under denna speciella vår och sommar", skriver Advenica-vd:n.
Gullberg & Jansson, ett miljöteknikföretag som bland annat verkar inom swimmingpoolbranschen, såg markant ökad efterfrågan på sina produkter under senare delen av kvartalet till följd av den hemestertrend som startade till följd av coronapandemin.
Koncernens nettoomsättning för andra kvartalet steg till 77,4 miljoner kronor (58,8).
Det är affärsområdet Gullberg & Jansson of Sweden som levererar pooltak och poolvärmepumpar i Norden, och där steg nettoomsättningen till 73,2 miljoner kronor (56,7).
Ebita-resultatet för hela koncernen förbättrades till 16,8 miljoner kronor (11,3).
"Trots rådande omständigheter har arbetet över gränserna med våra tillverkare i Europa och Asien fungerat över förväntan. Vi har kunnat upprätthålla en god service gentemot våra återförsäljare då vi tidigt i säsongen valde att säkra våra leveranser och öka upp vårt varulager för att möta den ökade efterfrågan", skriver bolaget.
För affärsområdet Stads & Park Produkter uppgick nettoomsättningen till 2,8 miljoner kronor (2,1).
"Inom vårt affärsområde Stads & Park har vi sedan pandemins start fått begränsa antalet kunddemonstrationer och besök som i vanliga fall är en stor del av bolagets dagliga arbete", kommenterar bolagets vd Peter Bäck.
Arbetet med att utveckla det tredje och nya affärsområde Nordic Relax of Sweden fortskrider enligt plan, med något senarelagd lansering på grund av covid-19.
"Vi har fått hem tilltänkta produkter, utvecklat dessa och gör nu ytterligare utvärderingar", skriver Peter Bäck.
Installationsföretaget Instalco hade en omsättning på 1.725 miljoner kronor (1.406) under det andra kvartalet. Organisk tillväxt var 2,3 procent (2,7).
Justerat ebita-resultat blev 150 miljoner kronor (123), motsvarande en marginal på 8,7 procent (8,8).
Rörelseresultatet uppgick till 154 miljoner kronor (145).
Orderstocken vid utgången av kvartalet uppgick till 6.006 miljoner kronor (4.508).
nstalco har kunnat driva sinn verksamhet i stort sett som vanligt under andra kvartalet, trots coronapandemin.
"Det vi har sett under andra kvartalet är en fungerande bygg- och installationsbransch som inte nämnvärt blivit påverkad av virusutbrottet hittills", skriver vd Per Sjöstrand i delårsrapporten.
Leveranser har också fungerat och kunderna har fortsatt att beställa nya uppdrag. Orderstocken vid utgången av kvartalet hade ökat med 33 procent jämfört med motsvarande period i fjol.
"De tre månaderna april, maj och juni var relativt lika varandra. Affärsområdet Övriga Norden har dock presterat något sämre än önskvärt", skriver vd.
Asarina Pharma redovisar ett resultat efter skatt på -20,7 miljoner kronor (-25,8) i det andra kvartalet 2020. Bolaget saknade omsättning under kvartalet i linje med föregående kvartalet för ett år sedan.
Kassaflödet från den löpande verksamheten var -25,3 miljoner kronor (-26,2) med likvida medel på 83,8 miljoner kronor (110) vid utgången av rapportperioden.
Bolagets finansiella medel uppges var tillräckliga för att finansiera fas 2-studierna inom indikationerna menstruell migrän och Tourettes syndrom.
I studien inom menstruell migrän har nu 95 procent av patienterna rekryterats. De övergripande resultaten från studien förväntas kunna rapporteras under det andra kvartalet 2021.
Medicinteknikbolaget Iconovo redovisar ett nettoresultat för det andra kvartalet 2020 på -6,4 miljoner kronor (-2,6). Resultatet per aktie sjönk till -0:82 kronor (-0:38).
De totala intäkterna minskade till 3,8 miljoner kronor (4,4), varav nettoomsättningen sjönk till 2,4 miljoner kronor (3,0).
Rörelseresultatet minskade till -5,8 miljoner kronor (-2,8) efter bland annat ökade personalkostnader. Genomsnittligt antal heltidsanställda steg till 20,7 (15,2).
Iconovos nya vd Johan Wäborg tillträdde under april medan pandemin med covid-19 tog fart.
"Eftersom vi ej är beroende av några leveranser från andra delar av världen som haft lock-down så kan vårt tekniska och laborativa arbete fortskrida obehindrat. Våra projekt håller tiden. Vi blir däremot indirekt drabbade genom att vi som globalt inriktat bolag har många existerande och potentiella kunder i länder som har lock-down och det gör en del processer och handläggningar långsammare", skriver han i delårsrapporten.
Teknikbolaget TC Tech, som har ett patenterat system för tillverkning med precisionsstyrd induktionsvärme, hade ingen nettoomsättning under andra kvartalet 2020, jämfört med 4,3 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Den främsta anledningen var reserestriktioner och kunders investeringsbegränsningar till följd av covid-19.
Rörelseresultatet uppgick till -5,2 miljoner kronor (-6,8) och förbättring berodde främst på kostnadsbesparingar i konsultarvoden och personalkostnader.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -3,0 miljoner kronor (-9,3).
Programvarubolaget Formpipes nettoomsättning uppgick till 100 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020 (102).
Mjukvaruintäkterna uppgick till 72,5 miljoner kronor (68,0). De repetitiva intäkterna blev 62,2 miljoner kronor (56,4) och motsvarade 62 procent (56) av nettoomsättningen.
Justerat ebitda var 14,7 miljoner kronor (15,9) och rapporterat ebitda blev 24,2 miljoner kronor (25,0).
EBIT-resultatet landade på 11,8 miljoner kronor (11,5), med en rörelsemarginal på 11,7 procent (11,3).
Resultat efter skatt var 8,9 miljoner kronor motsvarande ett resultat per aktie om 0:17 kronor (0:16)
Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 36,2 miljoner kronor (6,7).
First North-listade assistansbolaget Livihop redovisar en omsättning på 130 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020, en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt minskade ebitda-resultatet med 18,9 procent till 3,1 miljoner kronor.
Det framgår av kvartalsrapporten.
Covid-19 påverkade affärsområdet Hemtjänsts beläggningen negativt med nästan 40 procent under april och maj, för att sen börja återgå till ett normalt läge i juli med en positiv trend för augusti. Inom Personlig assistans har marknaden varit trögrörlig med en låg nivå för nykundsbearbetningen under mars till maj men ett trendbrott i juni när fler söker sig till annan utförare, uppger bolaget.
Qleanair ökade nettoomsättningen med 26 procent under andra kvartalet, till 137 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 24 procent.Ebitda-marginalen ökade till 23,6 procent (23,0), med ett ebitda-resultatet om 32,4 miljoner kronor (25,1).
Kassaflödet ökade till 34,9 miljoner kronor (20,2) i kvartalet. Orderingången påverkades av pandemin och minskade med 29 procent till 62,4 miljoner kronor (87,6).
"Vår ökande andel av återkommande intäkter ger oss en bra motståndskraft i tider av svårare marknadsförutsättningar. Vi levererar ytterligare ett starkt kvartal för Cabin Solutions i Japan och vi fortsätter våra satsningar på Facility Solutions och Room Solutions. Under andra kvartalet lanserade vi en produkt anpassad för livsmedelssektorn", kommenterar vd Andreas Göth i delårsrapporten.
Investmentbolaget Bures substansvärde var 195:80 kronor per aktie vid utgången av andra kvartalet, jämfört med 146:70 kronor vid kvartalets inledning.
"Osäkerheten kring de marknadsmässiga effekterna av covid-19 var nästan som störst just vid kvartalsskiftet mars/april vilket medförde att svängningarna mellan kvartalen var enormt stora. Lika dramatisk som nedgången var i Bures substansvärde per aktie under första kvartalet, -25,4 procent, lika stark var uppgången i andra kvartalet, +33,5 procent. Det motsvarar cirka 3,5 miljarder kronor", kommenterar vd Henrik Blomquist i delårsrapporten.
Den 18 augusti uppgick substansvärdet till 204 kronor per aktie, en ökning med 3,7 procent sedan årsskiftet.
Under andra kvartalet uppgick koncernens intäkter från den operativa och investeringsverksamheten till 3.581 miljoner kronor (-540).
Dotterbolagens nettoomsättning var 51 miljoner kronor (97).
Utdelningar uppgick till 55 miljoner kronor (99) och exitresultatet var 2 miljoner (0).
Verklig värdeförändring uppgick till 3.456 miljoner kronor (-741) varav noterade portföljbolag 3.435 miljoner fördelat på Cavotec 109 miljoner, Medcap -1 miljon, Mentice 105 miljoner, Mycronic 1.492 miljoner, Ovzon 55 miljoner, Vitrolife 1.339 miljoner och Xvivo Perfusion 337 miljoner. Värdeförändring från kortfristiga placeringar var 20 miljoner.
Koncernens rörelseresultat för perioden var 3.486 miljoner kronor (-646).
Koncernens resultat efter finansiella poster var 3.481 miljoner kronor (-646).
Gamingbolaget Qiiwi redovisar en omsättning för det andra kvartalet 2020 på 31,4 miljoner kronor (4,2). Rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) steg till 3,9 miljoner kronor (-0,4).
Den ökade omsättningen och rörelsevinsten förklaras av en fortsatt god utveckling för spelet Wordington samt en god start på den globala lanseringen av spelet Hell's Kitchen, skriver Qiiwi i sin delårsrapport.
Antalet genomsnittligt dagliga aktiva spelare (DAU) var under kvartalet 368.722 stycken, en ökning med 27,8 procent jämfört med det första kvartalet 2020. Genomsnittliga månatliga aktiva spelare (MAU) steg till 2.884.64, en ökning med 58,9 procent.
"Vi ser fortsatt en god potential att nyckeltalen DAU och MAU kommer utvecklas positivt framgent med tanke på stundande nya spellanseringarna i form av Coronation Street samt våra två egna Qiiwi IP:n. Alla dessa tre spel är planerade att starta sina mjuklanseringar under det tredje kvartalet 2020", skriver bolaget.
First north-listade medicinteknikbolaget Ossdsigns försäljning under andra kvartalet påverkades av coronapandemin, då sjukhusen tvingades ställa in planerade operationer för att kunna hantera den plötsliga tillströmningen av covid-19-patienter.
"Effekten av detta är lyckligtvis tillfällig då det underliggande behovet av operationer där Ossdsigns produkter används kvarstår. På många marknader har vi redan sett en återgång till en mer normal schemaläggning av neurokirurgiska ingrepp under den senare delen av kvartalet", skriver vd Anders Lundqvist i delårsrapporten.
Under kvartalet steg nettoomsättningen till 3,90 miljoner kronor (3,5), en tillväxt på 13 procent.
"Vi förväntar oss en fortsatt tillväxt för antalet operationer under det andra halvåret 2020 då framflyttade operationer schemaläggs igen", skriver vd.
Resultat efter skatt blev -22,6 miljoner kronor (-18,3).
Spotlightlistade Vadsbo Switch Techs nettoomsättning uppgick till 8,4 miljoner kronor under 2020 års andra kvartal (8,6), en minskning om 2,8 procent.
Ebitda uppgick till 0,7 miljoner kronor (-0,6), med en marginal på 7,8 procent (-7,2). Rörelseresultatet förbättrades till i princip noll, upp från fjolårets andrakvartalsförlust om -1,3 miljoner kronor.
"Nettoomsättningen för kvartalet låg i nivå med föregående år samtidigt som lönsamheten förstärktes. Coronakrisen skapade en stor osäkerhet på marknaden för perioden vilket gör att utfallet känns stärkande för Vadsbo", konstaterar vd Henrik Lönner.
En ny försäljningsstrategi mot projektmarknaden utvecklas "enligt plan" och hjälper till att förstärka marginalen för perioden, kommenterar vd vidare.
"Vår offertstock för större projekt har ökat markant under perioden. Även med en mer avvaktande projektmarknad under hösten bedömer vi en fortsatt stark tillväxt inom detta segment", säger han.
En minskad aktivitet hos kunderna har noterats, framförallt de som arbetar mot bostadsmarknaden. Samtidigt har det nya affärsområdet för större projekt "ökat stadigt".
Miljöteknikbolaget Triboron, som utvecklar förbränningssystem, redovisar en nettoomsättning på 0,1 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020 (0,2).
Aktiverat arbete för egen räkning har uppgått till 0,1 miljoner kronor och övriga rörelseintäkter till 0,2 miljoner kronor.
Rörelseresultatet uppgick till -3,2 miljoner kronor (-4,4) och resultatet efter skatt uppgick till -3,2 miljoner kronor (-4,4).
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1,4 miljoner kronor (-6) och de likvida medlen vid periodens utgång uppgick till 6,6 miljoner.
"Våra marknader fortsätter att präglas av den pågående pandemin, men glädjande nog ser vi tecken på lättnader. I Nederländerna, som också haft betydande restriktioner, har vår distributör Future 2 Green börjat lägga beställningar igen under kvartalet. Dessutom har vi en del intäkter från den webbshop vi startade i april", säger vd Pär Krossling i en kommentar.
Den pågående pandemin kan konstateras bromsa utvecklingen, men Pär Krossling menar att Triboron ändå flyttar fram positionerna bland potentiella kunder inom framför allt distributions- och transportsektorn.
"Antalet kontaktytor ökar, vilket också ökar sannolikheten för fler nya kunder på sikt", säger vd:n.
Obstecare, som listat på Spotlight och som är verksamt inom lösningar för förlossningsvården, redovisar ett rörelseresultat på -8,3 miljoner kronor (-2,1).
Bolagets intäkter uppgick till 2,2 miljoner kronor, inklusive nästan 2,1 miljoner kronor för aktiverat arbete för egen räkning.
"Covid-19:s påverkan har varit omfattande på de marknader där vi har distributörer kontrakterade - både karantän och kraftfull nedstängning har under det andra kvartalet haft en påverkan på vår försäljning", skriver bolagets vd Carina Lindqvist i rapporten för det andra kvartalet.
"Pandemins utveckling kommer att påverka oss även framöver och vi arbetar aktivt med att identifiera nya kontaktvägar och säljkanaler", skriver hon vidare.
Bolagets aktie föll med 28 procent på tisdagen efter att bolaget meddelat att det beslutat att för tillfället dra tillbaka sin ansökan om marknadsgodkännande av AFL-metoden i USA. Orsaken uppgavs vara den pågående pandemin, covid-19, och därmed den bristande tillgången till sjukhus i USA och osäkerheten på den amerikanska marknaden.
Fintechbolaget Quickbit redovisar en nettoomsättning på 871 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020, upp från jämförbar period året innan då kvartalet landade på 815 miljoner kronor.
Rörelseresultatet uppgick till 14,9 miljoner kronor (28,4) och resultatet per aktie före utspädning uppgick till 0:19 kronor (0:36).
"Coronvirusets spridning påverkade efterfrågan negativt under fjärde kvartalet. Trots den dämpade efterfrågan uppvisade Quickbit en god lönsamhet under kvartalet, vilket har möjliggjort en ökad investeringstakt som i sin tur skapar en stark plattform för framtiden", skriver Quickbit.
För hela räkenskapsåret 2019/2020, som löpte från 1 juli 2019 till 30 juni 2020 redovisas nettoomsättningen 4,6 miljarder kronor (2,4) samt rörelseresultatet 95,2 miljoner kronor (48,2). Resultat per aktie före utspädning uppgick till 1:29 kronor (0:66).
Arctic Paper meddelar konsoliderade försäljningsintäkter för 616 miljon polska zloty (763), motsvarande 140 miljoner euro, för det andra kvartalet 2020. Ebitda uppgick till 48,0 miljoner zloty miljoner (90,5).
"Medan totala försäljningen påverkades negativt av pandemin lyckades papperssegmentet bättre med en nedgång på 25 procent - mindre än marknaden för grafiskt papper i allmänhet", skriver Arctic Paper.
"Tack vare våra omfattande insatser har pandemins påverkan på intäkterna kunnat begränsas, även om vi inte har lyckats kompensera för nedgången fullt ut", skriver bolagets vd Michal Jarczynski.
Värmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det andra kvartalet 2020 på 648 miljoner kronor. Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat före skatt på 533 miljoner kronor.
Omsättningen uppgick till 6.227 miljoner kronor. Här låg analytikersnittestimatet på 6.080 miljoner kronor. Den organiska försäljningstillväxten var -7,6 procent, jämfört med snittprognosen om -9,4 procent.
Rörelseresultatet blev 682 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 588 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 11,0 procent, jämfört med snittestimatet på 9,7 procent.
Förvärvs- och avyttringskostnaderna uppgick till 7 miljoner kronor, jämfört med ett snittestimat på 0,8 miljoner kronor.
Det justerade rörelseresultatet var således 689 miljoner kronor, jämfört med förväntade 589 miljoner kronor.
Nibes omsättning uppvisade under andra kvartalet, tack vare förvärv, en tillväxt på 2,2 procent men den rent organiska omsättningen hade en tillbakagång med 7,6 procent.
Nibes verksamheter har påverkats av pandemin men med ganska stora variationer, enligt bolaget. Ett mindre antal enheter har temporärt fått stänga helt eller delvis men det stora flertalet har kunnat fortsätta sina verksamheter under relativt normala förhållanden. Genomgående har de lokala ledningarna varit framgångsrika med att parera effekterna av den varierande efterfrågan, enligt Nibes vd Gerteric Lindquist.
"Medan vi under första kvartalet påverkats i relativt liten omfattning av utbrottet har vi under kvartal två visserligen påverkats i större omfattning men situationen har ändå varit hanterbar. Vi antar att de flesta länder under andra halvåret kommer att försöka återgå till ett något mer normalt tillstånd. Detta tillsammans med att våra produkter i stor utsträckning är av såväl nödvändighets- som hållbarhetskaraktär gör oss, trots alla osäkerhetsfaktorer, försiktigt positiva till vår utveckling under andra halvåret", skriver Gerteric Lindquist.
För affärsområdet Nibe Climate Solutions ägde visserligen en smärre organisk tillbakagång i omsättningen rum under andra kvartalet men utan att påverka rörelseresultatet negativt, enligt vd:n. De totalt sett relativt goda marknadsförutsättningarna, den goda geografiska närvaron samt ett heltäckande och avancerat produktsortiment är de huvudsakliga förklaringarna till att en stabil utveckling av omsättning och rörelseresultat kunnat upprätthållas. Den förbättrade rörelsemarginalen förklaras framför allt av förbättrad produktivitet, strikt kostnadskontroll och fortsatt omsättningstillväxt, uppger Gerteric Lindquist.
Affärsområdet Nibe Element är fortsatt det affärsområde som har upplevt de största variationerna mellan olika marknadssegment och affärsområdet.
First North-listade Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, redovisar ett nettoresultat på -2,2 miljoner kronor (1,3) för det andra kvartalet 2020.
Rörelseresultatet försämrades till -2,0 miljoner kronor (1,7) och nettoomsättningen sjönk 24 procent till 47,4 miljoner kronor (62,7).
"Omsättning och lönsamhet påverkades negativt av de nedstängningar och reserestriktioner som varit rådande sedan mars månad. Detta ledde till att många leveranser försenades och att vi inte har haft möjlighet att utföra service och sälja reservdelar hos våra kunder så som planerat. Svackan inom oljeindustrin har också lett till att försäljningen av komponenter, främst flamdetektorer, har minskat avsevärt", skriver vd Lennart Jansson i rapporten.
Fireflys orderingången steg däremot 16 procent till 79,5 miljoner kronor (68,6) och orderstocken ökade under kvartalet till 83,4 miljoner kronor (51,3).
"Årets andra kvartal resulterade för Fireflys del i rekordhög orderingång för systemförsäljningen inom affärsområdet Industriapplikationer. Det långsiktiga arbetet med att lansera nya produkter och att kontinuerligt bygga ut vår försäljningsorganisation bidrar till fortsatt tillväxt", skriver Lennart Jansson.
Han sammanfattar med att läget för Firefly i nuläget "känns stabilt".
"Den välfyllda orderboken ger oss en trygghet i verksamheten på medellång sikt. Efterfrågeläget mätt som förfrågningar från våra kunder är fortsatt på en bra nivå. Vi börjar succesivt se en bättre balans mellan orderingång och leverans", skriver han.
IT-företaget Dist IT redovisar ett resultat efter skatt på 3,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-6,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:26 kronor (-0:66). Rörelseresultatet blev 11,7 miljoner kronor (-3,1).
Nettoomsättningen uppgick till 505 miljoner kronor (533).
Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, redovisar en omsättning på 18,7 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (33,5). Rörelseresultatet blev 0,9 miljoner kronor (12,9)
Kassaflöde från verksamheten uppgick till 11,9 miljoner kronor (7,2), på grund av minskade rörelsefordringar.
Serieproduktionen under kvartalet ökade från lägsta 1,0 miljoner motorekvivalenter i april till 2,2 miljoner i juni.
Samtliga av de största Sintercast-gjuterierna återupptog produktion före kvartalets slut.
Under andra kvartalet uppgick serieproduktionen till 1,6 miljoner motorekvivalenter i årstakt, vilket motsvarar 47 procent av de 3,4 miljoner motorekvivalenter som serieproduktionstakten uppgick till under andra kvartalet 2019.
"Medan den initiala återhämtningen fortskrider väl förblir visibiliteten från våra gjuterikunder och OEM-slutanvändare på kort sikt fortfarande låg", skriver bolaget i rapporten.
Sintercasts ökning i serieproduktion är ett resultat av både lageruppbyggnad och marknadsefterfrågan.
"Produktionsökningen är hoppfull och vi kvarstår vid ambitionen att dela det goda finansiella resultatet från 2019 med våra aktieägare på en extra bolagsstämma som kommer att sammankallas senast den 20 november", skriver vd Steve Dawson i rapporten.
Utsikterna för installationerna för helåret är fortsatt positiva.
"Möjligheten för SinterCast att offentliggöra ett andra år i rad med rekordhöga installationsintäkter, överträffande de 11,9 miljoner kronor som sattes 2019, kvarstår", skriver vd.
"Inberäknat de positiva utsikterna för installationsintäkter motsvarar produktionstakten på 1,6 miljoner motorekvivalenter under andra kvartalet i stort sett den takt som krävs för att uppnå ett nollresultat", heter det.
First North-bolaget Raketech, verksamt inom affiliate-tjänster inom sportspelsmarknaden, redovisar totala intäkter om 7,0 miljoner euro för det andra kvartalet (5,7). Den organiska tillväxten var -1,2 procent under perioden.
Ebitda-resultatet blev 2,8 miljoner euro (2,9). Att resultatet sjönk beror enligt bolaget på satsningar på produktutveckling och kostnader för geografisk expansion.
Bolaget meddelar även att intäkterna för juli uppgick till 2,4 miljoner euro. Bolaget ger i rapporten ingen jämförelsesiffra för månadsutfallet.
Bryggeriet Kopparbergs, listat på NGM MTF, redovisar ett resultat efter skatt på 112 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (102). Resultatet per aktie uppgick till 5:42 kronor (4:95).
Nettoomsättningen uppgick till 776 miljoner kronor (614).
Rörelseresultatet blev 180 miljoner kronor (122), medan resultatet före skatt uppgick till 160 miljoner kronor (134).
Affilialtebolaget Catena Media redovisar ett justerat ebitda-resultat på 14,8 miljoner euro för det andra kvartalet 2020 (9,5), motsvarande en marginal om 53 procent (40)
I ett förhandsbesked som bolaget lämnade den 20 juli var ett justerat ebitda-resultat inom spannet 14,5-14,8 miljoner euro att vänta.
Resultatet före skatt landade på -7,4 miljoner euro (7,1), tyngt av ett negativt finansnetto. Nettoresultatet blev -7,8 miljoner euro (6,7).
Intäkterna uppgick till 27,8 miljoner euro (23,7). Enligt det preliminära beskedet var intäkter om 27,7 miljoner euro väntat.
Catena Medias intäkter i juli var 7 procent högre jämfört med samma månad föregående år.
Kasino väntas säsongmässigt bli svagare under det tredje kvartalet medan vd Per Hellberg tror på fortsatt ökning inom sportsegmentet i takt med att allt fler ligor öppnar upp efter corona-nedstängningar.
"Vi är dock medvetna att det kan komma ytterligare påverkan från pandemin och vi följer situationen noga", skriver Per Hellberg i rapporten.
Han menar också att vissa intäkter i det tredje kvartalet kan komma att skjutas till det fjärde givet oregelbundenheten i den amerikanska sportsäsongen.
Catena Medias sportsegment började lyfta i maj samtidigt som de pandemirelaterade uppgångarna inom kasino började återvända till mer normala nivåer.
Det skriver vd Per Hellberg i rapporten för det andra kvartalet 2020.
Enligt vd:n var kasino den stora drivaren av tillväxt och utgjorde under kvartalet 76 procent av intäkterna. Som en jämförelse utgjorde kasinosegmentet 61 procent under årets första kvartal.
Verksamheten i USA hade de högsta intäkterna någonsin sedan Catena Media gick in på marknaden under 2019. Mycket till följd av stängda kasinon. Per Hellberg tror dock att det kommer att finnas kvar en långsiktig effekt från detta vad gäller onlinekasinos marknadsandel.
I takt med att landbaserade kasinon i USA började öppna igen sågs en tillbakagång för kasinosegmentet till mer normala nivåer för sommarperioden, och juni var också den svagaste månaden i kvartalet.
Ögonsensorföretaget Tobii redovisar ett rörelseresultat för kvarvarande verksamheter på -45,4 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020 (-47,5). Nettoomsättningen uppgick till 332 miljoner kronor (346). Organiskt minskade intäkterna med 6 procent.
Periodens resultat landade på -73,5 miljoner kronor (-58,6) och motsvarade ett resultat per aktie om -0:75 kronor (-59).
Tobiis vd Henrik Eskilsson uppger att bolaget är rustat för fortsatt osäkerhet och rätt positionerat för att återgå till tillväxt snabbt efter att nedstängningen av viktiga samhällsfunktioner upphör.
"Vår ambition är att nå lönsamhet kort därefter", skriver han i vd-ordet i halvårsrapporten.
På grund av covid-19 har andra kvartalet 2020 varit ett av de mest utmanande kvartalen i Tobiis historia, skriver han och uppger att aktiviteten i organisation har varit hög med kreativa säljaktiviteter, flera viktiga produktlanseringar, framsteg med Tobii Aware till Lenovo och viktiga milstolpar i stora projekt inom VR.
Under kvartalet initierade Tobii ett covid-19 relaterat besparingsprogram i koncernen och strukturåtgärder i Tobii Tech specifikt.
"Jag är mycket nöjd med utfallet då vi i kvartalet uppnått kostnadsbesparingar på 20 procent, vilket är i linje med vår målsättning. Tack vare dessa kostnadsbesparingar, och den starka utvecklingen av nya I-serien och tillväxten i Tobii Tech förbättrades rörelseresultatet något under kvartalet", skriver Henrik Eskilsson.
Omsorgsbolaget Ambea redovisar ett resultat efter skatt på 53 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (12). Resultatet per aktie ökade till 0:56 kronor (0:16).
Nettoomsättningen sjönk till 2.776 miljoner kronor (2.877). Förvärvad tillväxt uppgick till 2 procent, valutakurseffekt påverkade tillväxten med -3 procent och den organiska tillväxten uppgick till -3 procent.
Ebita-resultatet blev 165 miljoner kronor (118) motsvarande en marginal på 5,9 procent (4,1).
Ambea bedömer att nettoomsättning och ebita påverkats negativt med omkring 80 miljoner kronor respektive 25 miljoner kronor under kvartalet till följd av coronasituationen.
"Den negativa påverkan inkluderar såväl lägre inflyttningstakt inom framförallt äldreomsorg, som högre kostnader för skyddsmaterial och sjukfrånvaro, samt mottagna statliga stödmedel", skriver Ambea.
Jämfört med omsorgsbolagets tidigare estimat blev den negativa resultatpåverkan 15 miljoner kronor lägre till följd av tillkommande stödåtgärder i Norge.
"Påverkan på vår verksamhet i Danmark och Norge har varit marginella och i Sverige är det framförallt Vardaga som drabbats", uppger avgående vd Fredrik Gren.
Justerad ebita, vilket exkluderar jämförelsestörande poster, uppgick till 174 miljoner kronor (175) och justerad ebita-marginal uppgick till 6,3 procent (6,1).
Jämförelsestörande poster i kvartalet uppgick till -9 miljoner kronor (-57), där kvartalets poster är hänförligt till kostnader för pågående omstruktureringsprogram i Stendi.
Rörelseresultatet (ebit) blev 136 miljoner kronor (83) och rörelsemarginalen var 4,9 procent (2,9).
Coronapandemin bedöms ha en fortsatt negativ påverkan på Ambea, uppger omsorgsbolaget.
"Under det tredje kvartalet bedöms den negativa påverkan uppgå till 70-80 miljoner kronor på omsättningen samt 50-60 miljoner kronor på ebita", skriver Ambea i rapporten.
Dagligvarubolaget Ica redovisar ett ebit-resultat på 1.454 miljoner kronor för det andra kvartalet 2020.
Genomsnittet av åtta analytikers estimat, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 1.442 miljoner kronor.
Det justerade rörelseresultatet uppgick till 1.452 miljoner kronor. Här var snittestimatet 1.442 miljoner.
Intäkterna uppgick till 31.924 miljoner kronor, mot ett snittestimat på 32.090 miljoner.
Covid-19 bedöms ha påverkat Ica-koncernens försäljningstillväxt i det andra kvartalet kvartalet med +0,3 procent och koncernens rörelseresultat med i storleksordningen -60 miljoner kronor.
"Den pågående pandemin fortsätter att kraftigt påverka marknad, kundbeteenden och därmed alla delar av vår verksamhet. Det slår dock lite olika och medan ICA Sverige gynnas av situationen, med ökad försäljning och resultat, har framförallt Apotek Hjärtat och Rimi Baltic haft ett betydligt tuffare kvartal", skriver Icas vd Per Strömberg i rapporten.
Icas Apotek Hjärta påverkades negativt av covid 19-effekter under andra kvartalet och rörelsemarginalen sjönk till 1,8 procent, från 3,8 procent i fjol, vilket var lägre än Infronts snittestimat som låg på 3,2 procent.
"Covid-19 har under andra kvartalet, till skillnad från föregående kvartal, haft en negativ påverkan på apoteksmarknaden. Omvänd bunkringseffekt, mindre gränshandel, färre vårdbesök samt minskade kundflöden i apotekslägen i shoppingcentra och vid sjukhus har sammantaget inneburit en mycket kraftigare påverkan än förväntat", skriver Ica i delårsrapporten.
"Dessa allmänna covid-19-effekter förväntas fortsätta under andra halvåret men i avtagande grad", skriver Ica i delårsrapporten.
Nettoomsättningen för Apotek Hjärta uppgick under andra kvartalet till 3.638 miljoner kronor, en minskning med 3,7 procent. Högre genomsnittspriser på receptbelagda läkemedel och produktmix innebar att priseffekterna var positiva.
Volymutvecklingen var däremot kraftigt negativ på grund av covid-19-effekter som bedöms ha påverkat försäljningen med -11 procentenheter, skriver Ica.
Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster minskade med 76 miljoner kronor till 66 miljoner. Snittestimatet från Infront låg på 118 miljoner kronor.
"Resultatutvecklingen kan i allt väsentligt hänföras till negativa covid-19-relaterade volymeffekter, samt i någon mån högre kostnader för svinn. För att möta utvecklingen har flera åtgärder genomförts för att säkra en effektiv e-handel samt lägre kostnader i kontor, apotek och lager", skriver Ica.
Covid-19 bedöms ha påverkat kvartalets rörelseresultat med cirka -105 miljoner kronor.
Handelskriget
Swedbank Robur
Swedbank Robur
Nordic Asia Investment Group 1987
Igår, 17:54
Förvaltarna tror på kinesiskt svar på USA:s tullchock: "Kanske ädelmetaller"
privatekonomi
Igår, 14:49
Så blir nya riktåldern för pensionen: "Kommer påverka alla generationer framöver"
Saab
Igår, 12:10
Saab får order värd 880 miljoner kronor
OMX Stockholm 30
1 DAG %
Senast
2 385,16