Solenergibolaget Soltech, listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -5,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-9,5).

Rörelseresultatet blev -14,7 miljoner kronor (+10,9). Intäkterna uppgick till 52,8 miljoner kronor (56,4). Försäljningstillväxten var därmed -6 procent.

"Intäkterna är lägre än vad vi hoppats på men kvartal 1 är å andra sidan normalt det sämsta kvartalet för solenergi på grund av väderförhållanden", skriver vd Stefan Ölander i delårsrapporten.

Den svenska verksamhetens totala intäkter ökade med 22,4 procent till 37,8 miljoner kronor (30,9).

"Covid-19 har påverkat den svenska verksamheten i begränsad omfattning. Verksamheten påverkas främst genom att projekt skjuts framåt i tiden, vilket drivs av en lägre aktivitet hos beställare", skriver bolaget.

Omsättningstappet hänvisas till bolagets verksamhet i Kina och kan tillskrivas covid-19-pandemin, uppger Stefan Ölander.

 Soltech räknar med en god tillväxt under 2020 i förhållande till helåret 2019, framgår av rapporten för det första kvartalet.

"Jag grundar detta på vår framgångsrika förvärvsstrategi, tillväxt i befintliga bolag och en större installerad bas i Kina som löpande ger intäkter. Vi följer utvecklingen dagligen, planerar för tuffa tider men tror på en bra utveckling", skriver Soltechs vd Stefan Ölander i delårsrapporten.

Förutom i den kinesiska verksamheten så har covid-19-pandemin även påverkat den svenska verksamheten.

"Utöver minskade intäkter märker vi framförallt att kundmöten skjuts upp både på konsument och företagssidan, men vi bedömer inte att kunderna försvinner. Det handlar snarare om att många varken vill eller får ta emot besök", kommenterar vd.

Han pekar på att intäkterna i första kvartalet var lägre än bolagets hoppats på men att första kvartalet å andra sidan normalt är det sämsta kvartalet för solenergi på grund av väderförhållanden.

oltech bedömer att bolagets verksamhet i Kina sammantaget tappade cirka 5,5 miljoner kronor i intäkter under det första kvartalet som en följd av bland annat covid-19-utbrottet.

Kinaverksamheten påverkades av den nedstängning som skedde av det kinesiska samhället efter utbrottet av covid-19 i Wuhan.

Intäkterna påverkades också genom en retroaktiv prissänkning av elpriset om 5 procent från februari till juni, en större del av bolagets försäljning har gått till nätet i stället för kunden eftersom fabrikerna varit stängda, samt en del nedstängd kapacitet på grund av tekniska orsaker hos nätbolagen.

"Dessa effekter bedömer vi vara av tillfällig natur. Kostnadssidan är densamma som vanligt med en mindre del underhållskostnader samt större del räntekostnader och avskrivningar", skriver Stefan Ölander.

Det som dock påverkat Soltech mest är det faktum att aktiviteten på den finansiella marknaden upphörde helt i februari. Detta har inneburit att både dotterbolaget ASAB:s utgivning av gröna obligationer tillsammans med Nordea och DNB samt den planerade särnoteringen av bolaget tillsammans med Carnegie och DNB skjutits på framtiden, vilket bolaget tidigare meddelat.

Securitas redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar, ebita, på 1.086 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Analytikernas prognos var ett rörelseresultat före avskrivningar på 1.074 miljoner, enligt Infronts sammanställning av tolv estimat.

Ebita-marginalen blev 3,8 procent, mot väntade 3,9 procent. Försäljningen uppgick till 28.420 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med en försäljning på 27.455 miljoner kronor.

I slutat av mars bedömde Securitas att försäljningstillväxt skulle påverkas negativt med cirka -1,5 till -2,5 procentenheter i det första kvartalet på grund av covid-19. Effekten på rörelsemarginal förväntades minska med -0,5 till -1,0 procentenheter av samma anledning.

Securitas organiska försäljningstillväxt gick ned i alla affärssegment i det första kvartalet på grund av den extraordinära situationen med coronapandemin som började påverka verksamheten i början av mars, och ökande under månaden.

De affärssegment som påverkats mest är Security Services Europe, främst drivet av en snabb nedgång i aktivitet inom flygplatssäkerhet.

"Vi ser betydande osäkerhet relaterad till coronapandemin framför oss. Vi arbetar med olika scenarier för att säkerställa att vi är förberedda. Vi kommer att fortsätta att implementera proaktiva åtgärder för att motverka effekterna, och kommer att agera som vi anser nödvändigt", skriver bolaget.

Säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet växte med 10 procent i det första kvartalet till att representera 22 procent av koncernens totala försäljning.

"Vi prioriterar för närvarande inte förvärv men vi avser att återgå till vår tidigare förvärvsstrategi när situationen normaliseras", skriver Securitas.

Image Systems, som utvecklar produktionssystem för media, redovisar ett resultat efter skatt på -3,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-3,4). Resultatet per aktie uppgick till -0:04 kronor (-0:04).

Nettoomsättningen uppgick till 44,1 miljoner kronor (44,1). Ebitda-resultatet, blev 2,3 miljoner kronor (0,9). Orderingången uppgick till 38,5 miljoner (73,3).

"Under perioden har Corona-epidemin påverkat bolagets orderingång negativt men den har haft en marginell effekt på resultatet", skriver vd Johan Friberg som bedömer att effekterna av covid-19 kommer att påverka verksamheten i "högre grad" under kommande kvartal och att bolagets kunder är generellt avvaktande till investeringar.

Bolaget har vidtagit åtgärder i form av kostnadsbesparingar för att kompensera för coronaeffekterna. Bland annat har konsultkostnader samt att ledningen frivilligt sänkt sina löner. En stor andel av bolagets medarbetare inom Remasawco Sverige har även korttidspermitterats.

Friluftsföretaget Fenix Outdoor redovisar ett resultat efter skatt på 4,4 miljoner euro för det första kvartalet 2020 (16,3). Resultatet per aktie uppgick till 0:33 euro (1:21). Ebitda-resultatet uppgick till 17,7 miljoner euro (28,8).

Rörelseintäkterna uppgick till 129,3 miljoner euro (138,2).

Rörelseresultatet blev 6,8 miljoner euro (19,4).

Forskningsbolaget Camurus redovisar ett resultat efter skatt på -61,6 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-67,6). Resultatet per aktie uppgick till -1:19 kronor (-1:62).

Nettoomsättningen uppgick till 49,3 miljoner kronor (18,5). Rörelseresultatet låg på -76,9 miljoner kronor (-84,4).

Kassaflödet för den löpande verksamheten var -65,7 miljoner kronor (-90,5) med likvida medel om 291 miljoner kronor (407) vid rapportperiodens utgång.

Medicinteknikbolaget Prostalund, som är listat på First North, redovisar en nettoomsättning på 4,6 miljoner kronor (3,6) för det första kvartalet 2020.

Resultatet efter skatt uppgick till -1,6 miljoner kronor (-2,9), enligt delårsrapporten.

Likvida medel vid periodens slut uppgick till 9,7 miljoner kronor (3,1).

Kvartalets omsättningstillväxt var därmed 27 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och en ökning med 35 procent jämfört med det fjärde kvartalet 2019.

Bolaget har tidigare meddelat att försäljningen av Core Therm-relaterade produkter fortsatte att utvecklas positivt under januari och februari, och därför höjde bolaget sina estimat för första kvartalet till en omsättningsökning på 20-25 procent jämfört med fjärde kvartalet 2019.

"Med vår fina utveckling under januari och februari i år, ser jag pandemin till trots, fortsatt stora möjligheter till en god tillväxt för 2020 och kan konstatera att Prostalund vinner allt mer mark i Norden", skriver vd Hans Östlund i delårsrapporten.

Fastighetsbolaget Hufvudstaden redovisar ett bruttoresultat för fastighetsförvaltningen om 350 miljoner kronor (343) under första kvartalet 2020. Ökningen förklaras främst av högre hyresintäkter. Det skriver bolaget i sin delårsrapport.

Nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen var 482 miljoner kronor (472).

Periodens resultat efter skatt uppgick till -499 miljoner kronor (500), motsvarande -2:42 kronor per aktie (2:42). Minskningen förklaras av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet.

Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 47,0 miljarder kronor (47,7 vid årsskiftet), vilket ger ett substansvärde om 178 kronor per aktie (185 vid årsskiftet) efter betald utdelning om 3:90 kronor per aktie.

Periodens orealiserade värdeförändring i fastighetsbeståndet var -929 miljoner kronor (332).

Hyresvakansgraden vid periodens slut var 6,3 procent (6,2). Exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick hyresvakansen till 2,7 procent (2,3).

Installationsföretaget Instalco redovisar ett resultat efter skatt på 83 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (66). Resultatet per aktie uppgick till 1:59 kronor (1:32).

Omsättningen uppgick till 1.676 miljoner kronor (1.218). Den organiska tillväxten rensat för valutaeffekter var 11,4 (5,8) procent.

Rörelseresultatet blev 120 miljoner kronor (90).

Justerat ebita blev 131 miljoner kronor (92).

Orderstocken uppgick till 5.215 miljoner kronor (4.391).

Coronapandemin har inte slagit lika hårt mot bygg- och installationsbranschen som mot många andra branscher, skriver vd Per Sjöstrand i rapporten.

"Dock är vi ödmjuka för situationen och vi räknar med att både entreprenader och service kommer att drabbas på något sätt. Vi förbereder vi oss inför olika scenarier och med all säkerhet kommer även vi att märka av effekter, även om vi hittills inte har gjort det i någon större utsträckning", heter det.

Polyplank redovisar ett nettoresultat om -0,4 miljoner kronor (-1,6) för det första kvartalet 2020.

Nettoomsättningen uppgick till 8,7 miljoner kronor (5,5). Bolaget uppger att orderingången fortsatte i "mycket bra takt" och under det pandemipräglade kvartalet.

Periodens kassaflöde uppgick till -1,3 miljoner kronor (-1,4), de likvida medlen vid periodens utgång var 0,1 miljoner kronor. Kassaflödet från den löpande verksamheten under perioden var 0,2 miljoner kronor (-1).

"För dotterbolaget Polyfiber märks en markant nedgång i orderingången på grund av hårdare restriktioner i Norge med anledning av Coronaviruset. Vi har dragit ned verksamheten och därmed minimerat kostnaderna, bolaget är 'halvt vilande' och när restriktionerna släpps kan vi aktivera det igen", skriver bolagets vd Cay Strandén.

Spotlight-listade Medicpen redovisar ett nettoresultat om -3,3 miljoner kronor (-2,9) för det första kvartalet 2020.

Nettoomsättningen blev 0,1 miljoner kronor (0). Försäljningen var, enligt bolaget, mycket lägre än förväntat. Enligt bolaget har nio kommuner i Danmark ingått ramavtal med Medicpen, vilket ska ge en kontinuerlig intäkt. Ramavtalet är över två år.

"Vi kommer under den tid då möjligheten till kommersiell aktivitet är lägre att anpassa vår kostnadsnivå och fokusera på aktiviteter som stärker bolaget inför andra halvan av året", skriver bolagets vd Jan Andersson.

Medicinteknikbolaget Bioservos nettoomsättning steg till 3 miljoner kronor i det första kvartalet 2020 (1,7).

Rörelseresultatet, mätt som ebitda, uppgick till -6,6 miljoner kronor (-4,4). Resultatet landade på -7,5 miljoner kronor (-5,4). Bolagets likvida medel uppgick vid periodens utgång till 50,3 miljoner kronor.

Under kvartalets gång lanserade Bioservo en ny version av Ironhand, som är ett muskelstärkande mjukt robotiksystem för professionella användare.

"Den nya versionen av Ironhand har tagits emot väl och Bioservo har under första kvartalet fått in beställningar på mer än 90 Ironhand-system, vilket ska jämföras med 58 system under hela 2019", skriver vd Petter Bäckgren i rapporten, och tillägger att tack vare den "starka" orderingången i början av året utökades produktionskapaciteten markant under februari, genom timanställd personal samt genom ökade volymer hos etablerade leverantörer.

Tradedoubler, som är verksamt inom prestationsbaserad digital marknadsföring, redovisar ett bruttoresultat på 63 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (66).

Ebitda-resultatet blev 14 miljoner kronor (13) och resultatet efter skatt låg på -6 miljoner kronor (-2). Nettoomsättningen summerades till 305 miljoner kronor (306), en minskning med 3 procent justerat för valutakurseffekter.

"Utbrottet av covid-19 har påverkat resultatet i det första kvartalet och i synnerhet på marknader där resesegmentet har utgjort en stor del av intäkterna. Hur påverkan av covid-19 kommer att slå framöver är svårt att förutse eftersom att olika segment har påverkats olika mycket. Tradedoubler kommer att ha negativ påverkan på omsättningen under krisen, vilket till viss del kommer att neutraliseras genom kostnadsreduceringar", skriver bolaget i rapporten.

Imints nettoomsättning uppgick till 8,7 miljoner kronor under det första kvartalet 2020 (7,8). Resultat efter finansnetto blev -2,4 miljoner kronor (-2,9).

"Intäkter som baseras på royalties från smartphoneförsäljning är svagast under första kvartalet. I år adderas mycket tydliga covid-19-effekter ovanpå detta och sammantaget blev därför kvartalet finansiella prestation under förväntan", skriver vd Andreas Lifvendahl.

Imint har reducerat kostnader i kvartalet jämfört med föregående kvartal och i planen ligger ytterligare besparingar för andra kvartalet.

"De negativa effekterna av covid-19 förväntas fortsätta under andra kvartalet och vi följer utvecklingen noga för att vara redo för mer kostnadsanpassningar och hantera resultat och likviditet", heter det.

Kassaflödet efter investeringsverksamheten för kvartalet uppgick till -3,4 miljoner kronor (-6,6). Eget kapital per den 31 mars 2020 uppgick till 53,1 miljoner kronor (61,3). Likvida medel per den 31 mars 2020 uppgick till 29,9 miljoner kronor (33,5).

Det First North-listade bolaget Bimobject hade en fakturering på 28,6 miljoner kronor (29,6) under det första kvartalet 2020. Fakturerad försäljning av web services växte med 22 procent i kvartalet till 20,6 miljoner kronor (16,8).

"En viktig styrka i vår affärsmodell är vår stora bas av årligen återkommande intäkter (ARR), som fortsatte att driva intäktstillväxten i kvartalet med 10 procent. Pandemins påverkan var tydligare på vår fakturering. Medan Platforms (tidigare rapporterat som "Web Services") fortsatte att växa faktureringen med 22 procent, så minskade Services (tidigare "Project") i och med kunderna fördröjde utvecklingsprojekt", skriver vd Carl Silbersky i rapporten.

Rörelseresultatet landade på -25,7 miljoner kronor (-30,3). Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -13,6 miljoner kronor (-24,6).

Fastighetsbolaget John Mattsons hyresintäkter uppgick till 65,2 miljoner kronor i det första kvartalet (62).

Förvaltningsresultatet uppgick till 18,4 miljoner (11,5). Efter skatt blev resultatet 7,7 miljoner kronor (16,3), vilket motsvarade 0:23 kronor per stamaktie (0:48).

Vitvarutillverkaren Electrolux rörelseresultat blev 122 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på -20,3 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen uppgick till 0,5 procent, jämfört med väntade -0,1 procent. Negativa valutaeffekter påverkade resultatet med cirka 600 miljoner kronor.

De negativa effekterna på rörelseresultatet relaterade till coronaviruset var cirka 400 miljoner kronor, enligt rapporten.

Försäljningen uppgick till 26.578 miljoner kronor för perioden. Här låg förväntningen på 25.976 miljoner kronor.

Electrolux förväntar sig en betydande förlust för det andra kvartalet 2020. I april minskade försäljningen med cirka 30 procent men bolaget förväntar sig en gradvis återhämtning framöver.

"Så som tidigare kommunicerats bedömer vi att situationen med coronaviruset kommer att ha en väsentlig finansiell påverkan under 2020", heter det i delårsrapporten.

Electrolux bedömer att valutaeffekten till-1,7 miljarder kronor för helåret. Den tidigare uppskattningen låg på -150 miljoner kronor.

Samtidigt bedömer bolaget att påverkan från råmaterialkostnad och handelstariffer blir positiv med cirka 0,3-0,6 miljarder kronor för helåret 2020 jämfört med året innan. I den tidigare prognosen som lämnades i samband med rapporten för det fjärde kvartalet bedömde bolaget att påverkan skulle vara positiv i spannet 0-0,5 miljarder kronor.

Effekten från volym, pris och mix väntas bli "ofördelaktig", jämför med tidigare uppskattning "fördelaktig".

 Electrolux har omprioriterat investeringar till följd av minskad efterfrågan, vilket bland annat medför att spisfabriken i Springfield kommer att försenas med upp till ett halvår.

Det skriver vd Jonas Samuelsson i kvartalsrapporten.

"Mot bakgrund av den branta nedgången i efterfrågan har vi infört omfattande motåtgärder", skriver vd:n och tillägger att "vissa investeringar inom investeringsprogrammet påverkas".

Beträffande flytten av kylskåpsfabriken i Anderson är denna till stora delar redan genomförd, medan spisfabriken i spisfabriken i Springfield alltså kommer att försenas med upp till ett halvår.

Mot slutet av kvartalet noterade bolaget den första större effekten av coronavirus-situationen på försäljningen.

"På vissa marknader där fysiska butiker stängts har vi sett en betydande ökning av onlineförsäljningen, men inte i tillräckligt stor utsträckning för att kompensera för minskad försäljning via butiker", skriver Jonas Samuelsson, och bolaget bedömer att den direkta effekten på rörelseresultatet var -400 miljoner kronor i kvartalet.

Effekterna från det inledande utbrottet i Kina där bolaget köper in stora mängder färdiga produkter och komponenter, bedöms ha varit begränsad under kvartalet tack vare "omfattande åtgärder".

Vidare skriver vd:n att processer för att hantera rörelsekapitalet har förstärkts. Bland annat har tagit upp nya lån och en ytterligare kreditfacilitet för att stärka likviditetsbufferten.

"Med utgångspunkt från vår kassaposition i slutet av mars och ytterligare lån i april samt befintliga kreditfaciliteter, har vi sammantaget mer än 30 miljarder kronor i tillgänglig likviditet och outnyttjade kreditfaciliteter", skriver Jonas Samuelsson.

Kommunikationskonsulten Icta, som förut hette Intellecta, redovisar ett resultat efter skatt på 17,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (3,5). Resultatet per aktie uppgick till 1:19 kronor (0:22). Resultatet efter skatt var 17,3 miljoner (3,5).

Nettoomsättningen uppgick till 0 miljoner kronor (86,9). Detta har att göra med att Icta efter avyttringarna av FFW och River under hösten 2019 inte haft någon rörelsedrivande verksamhet. Efter kvartalets slut annonserades avsikten att genom apportemission förvärva Rolling Optics.

Rörelseresultatet, exklusive engångsposter, blev 13,7 miljoner kronor (5,7).

Inhalation Sciences, som utvecklar avancerade laboratoriesystem, hade en nettoomsättning under det första kvartalet 2020 på 5,7 miljoner kronor (0,7) - i enlighet med det preliminära försäljningsbesked bolaget gav den 1 april. Rörelseresultatet förbättrades till 1,1 miljoner kronor (-2,9).

Omsättningen under det första kvartalet var den högsta hittills, skriver bolagets vd Manoush Masarrat.

First North-listade Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller, hade intäkter om 7,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (2,5). Rörelseresultatet blev -11,5 miljoner kronor (-9,2).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -12,8 miljoner kronor (-10,1). På bokslutsdagen uppgick koncernens likvida medel till 2,7 miljoner kronor (3,6).

Cell Impact har under kvartalet producerat i linje med den plan som gällde vid tiden innan coronaviruset började spridas i världen, men med en något lägre nivå på utleveranser än planerat.

"Även om inga befintliga order har annullerats i nuläget har vi nyligen erhållit information från en av våra nyckelkunder som innebär att en större produktionsorder för 2020 kommer att fördelas över helåret istället för att koncentreras till första halvåret", skriver bolaget.

Andra projekt och produktionsorders fortskrider i nuläget, men kan komma att reduceras mot bakgrund av förseningar i kundernas egna marknadsaktiviteter, uppger Cell Impact. Den allomfattande nedstängningen i Italien kan potentiellt försena leverans av beställd produktionsutrustning.

"Om utrustningen blir allvarligt försenad finns risk för att vi inte kan öka produktionskapaciteten på det vis som är planerat", heter det i rapporten.

I händelse av en situation med markant lägre produktionsvolymer kan det finnas behov av ytterligare kostnadsanpassningar.

Irisity redovisar ett nettoresultat för det första kvartalet på -4,2 miljoner kronor (-4,5). Omsättningen uppgick till 9,8 miljoner kronor (8,4). Ebitda-resultatet blev -0,8 miljoner kronor (-1,5).

Irisitys vd Marcus Bäcklund skriver i rapporten att bolaget har vidtagit omedelbara åtgärder för att minska risken för att företagets utveckling och expansion påverkas negativt av pandemin covid-19.

Åtgärderna inkluderar enligt vd implementering av korttidspermittering och andra kostnadsbesparingar.

"Genom dessa åtgärder räknar vi med att upprätthålla vår solida finansiella ställning och stå redo för de möjligheter som skapas då länder och företag öppnar igen", skriver Marcus Bäcklund.

IT-konsultbolaget B3 Consulting redovisar ett resultat efter skatt på 13,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (10,6). Resultatet per aktie uppgick till 1:34 kronor (1:07).

Rörelseresultatet blev 19,4 miljoner kronor (15,3) och rörelsemarginalen var 7,8 procent (7,1). Nettoomsättningen uppgick till 248 miljoner kronor (217). Försäljningstillväxten var 14,3 procent.

B3 Consultings vd Sven Uthorn uppger att de åtgärder som vidtagits med fokus på operationell effektivitet har börjat få effekt efter fjolårets resultatsvacka.

Corona-krisens utbrott har haft en måttlig påverkan på kvartalets intäkter och resultat, men det innebär en större osäkerhet framåt, uppger B3 Consulting.

"Sammanfattningsvis går vi in i en period av större osäkerhet och vi räknar med att vi har några tuffa kvartal framför oss", skriver Sven Uthorn i rapporten.

Odörkontrollbolaget Polygiene redovisar ett resultat efter skatt om 0,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-0,9). Resultat per aktie blev 0:01 kronor (-0:04). Rörelseresultat uppgick till 0,2 miljoner kronor (-1,1) och intäkterna till 17,4 miljoner (16,7).

Polygienes vd Ulrika Björk skriver att hela bolagets tillverkning i Kina, som är Polygienes största produktionsmarknad, försköts med ytterligare fyra veckor efter det kinesiska nyåret på grund av covid-19.

"Min kortsiktiga bedömning är att det kommer ske eftersläpningar ett par månader till, beroende på hur situationen utvecklar sig i världen. Vi har tyvärr även sett en del logistikproblem med leveranssvårigheter och fördyrade transporter som följd", skriver Polygiene-vd:n.

Simris Alg, som odlar alger och som tillverkar kosttillskott och som är listat på First North, redovisar ett rörelseresultat om -6,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-5,0).

Nettoomsättningen under perioden var knappt 0,3 miljoner kronor (1,2). Aktien i Simris Alg har stigit med 157 procent de tre senaste dagarna från låga nivåer.

Simris Alg hade 1,6 miljoner kronor i likvida medel i slutet av första kvartalet. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -6 miljoner kronor under årets tre första månader.

"Ledningen verkar fortsatt för att finansiera bolaget till så förmånliga villkor som möjligt, tills egen intjäningsförmåga uppnåtts, i syfte att gynna aktieägarnas långsiktiga intressen", heter det i rapporten.

Av rapporten framgår att likviditeten stärkts genom cirka 1,6 miljoner kronor i form av bidrag och lån genom regeringens krispaket. Bolaget skriver även att de löpande rörelsekostnaderna har minskat till cirka hälften.

Simris Alg tillfördes cirka 28,2 miljoner kronor före emissionskostnader i den emission som genomfördes i höstas.

Bolagets totala skulder uppgår till 16,5 miljoner kronor där nästan 13,4 miljoner kronor är kortfristiga.

Maxfastigheters driftnetto kom in på 32,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (21,3). Förvaltningsresultatet ökade till 15 miljoner kronor (9), medan resultatet per aktie blev 3:19 kronor (3:13).

Under kvartalets gång har Maxfastigheter inte påverkats av pandemin gällande hyresintäkterna. För det andra kvartalet i år avser bolaget införa hyresreduktioner med cirka 0,5 miljoner kronor, framgår det av rapporten.

"Justerat för de hyresgäster som betalar månadsvis, uppgick Maxfastigheters erhållna och bedömda säkra hyresinbetalningar till och med april till totalt 98 procent av de fakturerade hyrorna avseende det andra kvartalet", skriver bolaget vidare.

Uthyrningsgraden uppgick till 96,3 procent.

Probiotikabolaget Biogaia redovisar ett resultat efter skatt på 41,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (35,6). Resultatet per aktie uppgick till 2,41 kronor (2,06).

Nettoomsättningen uppgick till 182,8 miljoner kronor (171,3).

Rörelseresultatet blev 55,6 miljoner kronor (46,4), medan resultatet före skatt uppgick till 55,4 miljoner kronor (46,3).

Omsorgsbolaget Humana redovisar ett resultat efter skatt på 53 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (44). Resultatet per aktie uppgick till 1:00 kronor (0:83).

Rörelseresultatet blev 98 miljoner kronor (77) och rörelsemarginalen var 5,1 procent (4,5).

Nettoomsättningen uppgick till 1.932 miljoner kronor (1.708).

 Humana uppger att coronapandemin kommer fortsatt ta mycket av bolagets fokus, under innevarande kvartal och resten av året.

"Vi räknar med högre kostnader kopplat till covid-19 även i andra kvartalet samtidigt som även intäkterna förväntas påverkas", kommenterar vd Rasmus Nerman.

Under första kvartalet ökade Humanas rörelseintäkter med 13 procent, som dels förklaras av förra årets förvärv i Finland, dels av en organisk tillväxt på 4 procent. Rörelseresultatet förbättrades till 98 miljoner kronor (77) och rörelsemarginalen till 5,1 procent.

"Den pågående pandemin gav de sista veckorna i kvartalet en viss negativ effekt på såväl intäkter som kostnader. På intäktssidan såg vi en marginell minskning av antalet genomförda assistanstimmar samt färre besök inom öppenvården. På kostnadssidan handlade det främst om högre sjukfrånvaro än normalt samt inköp och förbrukning av skyddsutrustning", skriver Humana.

För affärsområdet Äldreomsorg växte intäkterna enligt plan, med 9 procent, men resultatet sjönk, skriver vd.

"Köp och förbrukning av skyddsutrustning medförde extra kostnader i kvartalet, liksom en högre sjukfrånvaro de sista veckorna i mars. Utöver det belastade även (planenligt) uppstarten av vårt nya boende i Kungsängen rörelseresultatet", skriver han.

Affärsområdet Personlig Assistans hade intäktstillväxt om 5 procent, varav 2,9 procentenheter organiskt, på en fortsatt krympande marknad.

"Antalet utförda assistanstimmar ökade, trots att vi även hade en negativ påverkan av avbokade timmar till följd av pandemin", skriver Humana.

För affärsområdet Individ & Familj växte intäkterna för första gången på ett par år organiskt i kvartalet, om än marginellt.

"Vi har dock fortfarande utmaningar med beläggningen, speciellt i segmentet barn och unga", skriver vd.

I Finland ökade intäkterna med 96 procent, en tillväxt som till största del var förvärvsdriven. Färre genomförda besök inom öppenvården i mars som en följd av pandemin minskade intäktstillväxten.

I Norge uppgick den organiska tillväxten till 4,6 procent och rörelsemarginalen blev 6,7 procent.

Klädföretaget Odd Molly redovisar ett resultat efter skatt på -7,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-19,2).

Nettoomsättningen uppgick till 67 miljoner kronor (86,2). Bruttomarginalen uppgick till 52,3 procent (49,3). Rörelseresultatet blev -5,9 miljoner kronor (-17,6).

Den underliggande driftskostnadsmassan minskade under kvartalet med 12 miljoner kronor i linje med åtgärdsplanen att successivt generera besparingar om cirka 75 miljoner på helårsbasis med full effekt 2020. Ackumulerade besparingar hittills uppgår till cirka 57 miljoner kronor.

"Ett arbete med att identifiera ytterligare åtgärder för att minska effekterna på lönsamhet och likviditet till följd av coronapandemin pågår inom bolaget", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Forskningsbolaget Irlab Therapeutics, som handlas på First North, redovisar ett rörelseresultat på -19,1 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-17,7). Periodens nettoresultat blev -19,1 miljoner kronor (-17,7) motsvarande -0:42 kronor per aktie (-0:44).

Likvida medel per den 31 mars uppgick till 222 miljoner kronor (117). Under det första kvartalet slutfördes en fullt garanterad företrädesemission, det andra steget i bolagets kapitalanskaffning som inleddes med en riktad nyemission i december 2019. Totalt inbringade nyemissionerna cirka 215 miljoner kronor till Irlab.

Coronapandemin har inte haft några väsentliga direkta effekter på Irlabs operativa verksamhet, resultat eller finansiella ställning, skriver bolaget i delårsrapporten.

"Bolagets projektarbete följer fastlagd plan. Vi har just nu inga pågående studier med patienter som kan påverkas. Vårt arbete i laboratoriet fortsätter utan påverkan och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och planerar arbetet i enlighet med myndighetens riktlinjer", kommenterar Irlab och pekar på att eventuella konsekvenser på längre sikt i dag är för tidigt att uttala sig om.

Irlab planerar för att Fas 2Ib/3-studien av mesdopetam och Fas 2b-studien av IRL752 ska påbörjas enligt plan och för en introduktion av aktien på Nasdaq Stockholms huvudlista under året.

Recipharm, kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, hade en nettoomsättning på 2.593 miljoner kronor under det första kvartalet 2020, en ökning med 43 procent. Det ska noteras att Consort Medical konsoliderades från februari och bidrog med 37 procentenheter. Den organiska tillväxten var 4 procent.

Ebitda uppgick till 431 miljoner kronor (291), motsvarande en ebitda-marginal på 16,6 procent (16,1). Ebita blev 267 miljoner kronor (171), motsvarande en ebita-marginal på 10,3 procent (9,4).

Rörelseresultat uppgick till -29 miljoner kronor (111) och justerat rörelseresultat uppgick till 164 miljoner kronor (111).

Resultat efter skatt blev -230 miljoner kronor (79) motsvarande -3:40 kronor per aktie (1:17). Engångsposter har belastat rörelseresultatet med -194 miljoner kronor (0) och resultat efter skatt med -211 miljoner kronor (0).

IT-säkerhetsföretaget Verisec, som handlas på First North, hade en nettoomsättning på 18,7 miljoner kronor (28,1) under det första kvartalet, framgår av delårsrapporten.

Det motsvarar en minskning med 33 procent, eller 9,4 miljoner kronor, varav 6,4 miljoner kronor avser den del som koncernen planerar att avyttra.

Koncernens rörelseresultat, ebit, uppgick i kvartalet till -9,6 miljoner kronor (-5,7).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 1,7 miljoner kronor (-2,5) och per den 31 mars 2020 uppgick likvida medel till 6,0 miljoner kronor (27,3).

Verisec har i april i år meddelat att det omorganiserar verksamheten och renodlar kring Freja eID. Mindre strategiska verksamhetsdelar har avyttrats för 48 miljoner kronor och i kombination med de aviserade effektiviseringarna har styrelsen bedömt att Verisec kommer att ha förutsättningar att nå lönsamhet utan att något nytt kapitaltillskott kommer att krävas.

Medicinteknikbolaget Q-linea redovisar ett resultat efter skatt på -56 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-36,3). Resultatet per aktie uppgick till -2:44 kronor (-1:59).

Rörelseresultatet blev -55,9 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 0,2 miljoner kronor (0,4).

"Coronapandemin har naturligtvis präglat stämningen även på Q-linea, men hittills är vi tack och lov förskonade från de flesta direkta såväl som indirekta effekterna av pandemin", skriver vd Jonas Jarvius.

Bolaget har implementerat åtgärder för att skydda sina medarbetare och för att minimera eventuell negativ påverkan på verksamheten.

"Naturligtvis kan situationen förändras framöver men vi känner oss försiktigt positiva i dagsläget", skriver vd.

Det norska vätgasbolaget NEL redovisar intäkter om 127 miljoner norska kronor för det första kvartalet 2020 (122). Ebitda-resultatet landade på -64,6 miljoner norska kronor (-34,8) samtidigt som det rapporterade rörelseresultatet landade på -86,9 miljoner (-52,0).

Bolagets orderbok uppgick till 592 miljoner norska kronor vid kvartalets slut, en uppgång med 46 procent från motsvarande tidpunkt 2019 och 16 procent högre än vid utgången av det fjärde kvartalet 2019.

Bolaget upprepar tidigare uttalanden om att verksamheten har påverkats, och kommer att påverkas, negativt av störningar i värdekedjan, reserestriktioner och den makroekonomiska nedgången som en följd av covid-19-utbrottet. Strategin för bolaget har dock inte ändrats.

NEL skriver också att pågående tillväxtinitiativ och uppbyggnadskostnader kommer att ha en negativ påverkan på ebitda-resultatet under 2020.

First North-listade hälsovårdsbolaget Sedana Medicals redovisar ett resultat efter skatt på 1,7 miljoner kronor (-3,0) i det första kvartalet 2020.

Omsättningen, grovt sett, fördubblades 33,8 miljoner kronor (17,8). Rörelseresultatet låg på 0,1 miljoner kronor (-3,7).

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -8,5 miljoner kronor (+0,8) med likvida medel på 443 miljoner kronor (150) vid utgången av rapportperioden.

Sedana Medical har efter kvartalets utgång, under april, sett en fortsatt positiv försäljningsutveckling i linje med utvecklingen i mars till följd av covid-19 pandemin. Sedana Medical kan inte göra en bedömning av försäljningsutvecklingen för helåret 2020 på grund av osäkerheten som följer av covid-19 pandemin.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Energys nettoresultat uppgick till -2,0 miljoner dollar i det första kvartalet 2020 (-2,3). Några intäkter rapporteras inte.

Prospekteringsprogrammet vid Block 11B/12B utanför Sydafrika väntas inledas vid Luiperd-brunnen i det tredje kvartalet, uppger bolaget. Det tidigare beskedet var att borrningar planerades att inledas i juni.

"Vår robusta finansiella position - 26 miljoner dollar kontant, ingen skuld och låga overheadkostnader - möjliggör för oss att ta oss igenom det nuvarande ekonomiska klimat som uppstått till följd av coronaviruset", kommenterar vd Garrett Soden.

Fokus ligger på kostnadskontroll och att driva arbetet med prospekteringsborrningar vid Block 11B/12B och Block 2B.

Oddfjell Drilling modifierar för närvarande borriggen Deepsea Stavanger, som ska användas vid Block 11B/12B. Africa Energy upprepar att till följd av covid-19 är situationen "flytande" (fluid) och att marknaden kommer att uppdateras när ett borrningsschema fastslagits.

Africa Energy har tidigare farmat ut sitt innehav i Block 2B och väntar nu på myndigheternas godkännande för affären. "Vissa förseningar" väntas till följd av cornoavirusnedstängningen i Sydafrika.

Africa Energy kontrollerar 4,9 procent av prospekteringsrättigheterna för block 11B/12B i Brulpadda-fältet utanför Sydafrika, där ett "signifikant" fynd av gaskoncentrat gjordes i början av februari 2019.

Stendörren redovisar ett resultat efter skatt på 88 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (34). Resultatet per aktie uppgick till 3:13 kronor (1:21). Driftsöverskottet var 118 miljoner kronor (99).

Förvaltningsresultatet blev 62 miljoner kronor (36).

Värdeförändringar i fastigheter påverkade resultatet med 49 miljoner kronor (6) och värdeförändringar i finansiella instrument påverkade resultatet med -7 miljoner kronor (-2).

Hyresintäkterna uppgick till 158 miljoner kronor (149). De hyresavtal som omförhandlades under perioden ledde till en ökning av hyresvärdena om 28 procent i genomsnitt.

Av bolagets hyresintäkter är en relativt liten andel hänförliga till hyresgäster inom de sektorer som är mer direkt drabbade av coronapandemin, skriver Stendörren i delårsrapporten men pekar på att coronaviruset indirekt påverkar många andra sektorer, varför även övriga hyresgäster kan komma att påverkas negativt.

"Därför har Stendörren stärkt den finansiella beredskapen genom att stärka upp likviditeten samt genomfört en större refinansiering av banklån, innebärande att inga obligations- eller banklåneförfall inträffar före utgången av första kvartalet 2021. Bolaget har därutöver vidtagit åtgärder för att mildra störningar i verksamheten och följer myndigheternas rekommendationer noggrant", kommenterar vd Erik Ranje.

Stendörrens fastighetsbestånd bestod per 31 mars av 125 fastigheter. Samtliga fastigheter ligger i Stockholmsregionen och Mälardalen och med ett sammanlagt marknadsvärde om 9.323 miljoner kronor.

Den Kinnevikdelägda nätmodehandlaren Zalando omsatte 1.524 miljoner euro under årets första kvartal, motsvarande en försäljningstillväxt på 10,6 procent.

I mitten av april släppte Zalando preliminära siffror där omsättningen i kvartalet uppgick till 1,52-1,54 miljarder euro.

Snittestimatet av åtta analytikers prognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, låg på en omsättning på 1.526 miljoner euro och en försäljningstillväxt på 10,7 procent.

Zalandos justerade rörelseresultat uppgick till -98,6 miljoner euro. Här var det preliminära utfallet -90 till -110 miljoner euro. Analytikernas snittestimat var ett justerat rörelseresultat på -97,3 miljoner euro.

Zalando spår att GMV-försäljningen ("gross merchandise value") helåret 2020 ska öka med 10-20 procent och att även intäktstillväxten ska bli 10-20 procent.

Snittestimatet enligt Infronts sammanställning av åtta analytikers estimat låg inför rapporten på en intäktstillväxt på 4,5 procent. I samband med bokslutet var prognoserna en ökning av GMV-försäljningen på 20-25 procent och en intäktstillväxt på 15-20 procent.

Zalando spår vidare att det justerade rörelseresultatet helåret 2020 ska landa inom intervallet 100-200 miljoner euro. Här låg förväntningarna i snitt på 101 miljoner euro. Bolagets tidigare prognos var ett justerat rörelseresultat helåret 2020 inom intervallet 225-275 miljoner euro.

Kinnevik äger 32 procent av aktierna i Zalando.

Double Bond Pharmaceutical redovisar ett rörelseresultat om -4,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2020 (-2,0).

Nettoomsättningen uppgick till 0,4 miljon kronor (0,1).

Det norska oljebolaget Equinor redovisar ett justerat rörelseresultat på 2.047 miljoner dollar för det första kvartalet 2020. Analytikernas förväntningar var ett justerat rörelseresultat på 1.978 miljoner dollar, enligt Infronts prognossammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 15.130 miljoner dollar, mot väntade 12.697 miljoner.

Equinor upprepar sin prognos om investeringar, capex, om cirka 8,5 miljarder dollar under 2020, en bedömning som kommunicerades i slutet av mars efter bolaget gjort neddragningar.

För 2021 spår bolaget nu investeringar om 10 miljarder dollar och bedömer att snittet under 2022-2023 kommer att ligga kring 12 miljarder dollar.

Equinor upprepar att prospekteringsaktiviteterna kommer att summeras till cirka 1 miljard dollar 2020. I mars meddelade bolaget att prospekteringsaktiviteten skulle dras ned från 1,4 miljarder dollar under året till 1,0 miljarder.

Den isländska banken Arion Banki rapporterar ett nettoresultat på -2,2 miljarder isländska kronor för det första kvartalet 2020 (1,0). Det framgår av bankens delårsrapport.

Covid-19 hade en betydande effekt på den isländska ekonomin och Arion Bank under den sista månaden av det första kvartalet 2020, skriver banken.

Double Bond Pharmaceutical B

Senast

0,29

1 dag %

−2,40%

1 dag

1 mån

1 år

Stendörren Fastigheter B

Senast

199,40

1 dag %

3,85%

Zalando SE

Senast

33,59

1 dag %

0,51%

Kinnevik B

Senast

67,94

1 dag %

−2,98%

Sedana Medical

Senast

8,08

1 dag %

−2,53%

NEL

Senast

2,34

1 dag %

−0,47%

Q-Linea

Senast

0,04

1 dag %

−2,80%

Freja eID Group

Senast

10,05

1 dag %

1,11%

IRLAB Therapeutics A

Senast

7,70

1 dag %

−3,75%

Humana

Senast

44,40

1 dag %

2,30%

Biogen

Senast

131,32

1 dag %

−0,54%

Simris Group B

Senast

0,12

1 dag %

7,14%

B3 Consulting Group

Senast

60,60

1 dag %

−0,98%

Polygiene Group

Senast

10,30

1 dag %

1,98%

Irisity

Senast

0,38

1 dag %

−0,53%

Cell Impact

Senast

0,09

1 dag %

−3,57%

Inhalation Sciences

Senast

0,84

1 dag %

0,00%

Rolling Optics Holding

Senast

0,53

1 dag %

−0,38%

John Mattson

Senast

59,60

1 dag %

1,71%

BIMobject

Senast

7,40

1 dag %

−5,13%

TradeDoubler

Senast

6,06

1 dag %

6,69%

Medimi

Senast

0,00

1 dag %

0,00%

Polyplank

Senast

0,02

1 dag %

0,00%

Instalco

Senast

31,84

1 dag %

0,51%

Hufvudstaden A

Senast

117,90

1 dag %

3,24%

Securitas B

Senast

141,50

1 dag %

0,14%

Image Systems

Senast

2,13

1 dag %

−2,74%

Camurus

Senast

593,50

1 dag %

3,58%

Fenix Outdoor B

Senast

616,00

1 dag %

0,98%

ProstaLund

Senast

7,15

1 dag %

−0,69%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,45%

Senast

2 417,86

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.