Lincs VD: Ser stor potential i C-Rad och Sedana

Donald Trumps maktövertagande i USA har bidragit till att göra bioteknik iskallt. Men enligt investmentbolaget Linc innebär det också fyndlägen. "Vi kan visa att det finns några pärlor här och där", säger VD Karl Tobieson.

Linc Collage Scaled E1706168832849 900x600
Lincs styrelseordförande Bengt Julander och VD Karl Tobieson.

Idag, 14:17

Sentimentet för investeringar inom bioteknik är "bottenfruset". Det säger Lincs VD Karl Tobieson till Placera efter att bolaget släppt sin Q2-rapport. Investmentbolaget är specialiserat på bio- och medicinteknik. I portföljen finns ett tiotal onoterade bolag och 16 noterade innehav, där Medcap är det överlägset största.

"På medtech-sidan ser vi fortsatt en god riskaptit, men inom biotech är det utmanande. Det syns tydligt på börsen där de mindre biotechbolagen befinner sig i någon slags kontinuerlig rörelse söderut", säger Tobieson.

Han tror att frossan till stor del går att härleda till Vita huset. Dels har Donald Trump utlovat krafttag mot läkemedelspriser, och dels har han kapat 20% av personalstyrkan på läkemedelsmyndigheten FDA.

Utnämningen av vaccinskeptikern Robert F Kennedy Jr till hälsominister lägger ytterligare sten på bördan.

"Det finns en osäkerhet kring den framtida marknaden för biotech eftersom det diskuteras regulatoriska åtgärder i USA, samt hur myndigheterna ska skötas. Och på vaccinsidan låter det som att man ska tänka helt annorlunda framöver", säger Karl Tobieson.

Ökad riskpremie

Han tillägger att de allra flesta bioteknikprojekt är grundade i att det finns en amerikansk marknad som är villig att betala för innovationen.

"Tar man bort den möjligheten ur ekvationen så skulle ekvationen se väldigt annorlunda ut. Då är det klart att det blir någon form av riskpremie som vi nu ser."

Fakta

Lincs noterade innehav 

  • Arcoma
  • Calliditas Therapeutics
  • Cinclus Pharma Holding
  • C-Rad
  • Egetis Therapeutics
  • Flerie (f.d. InDex Pharmaceuticals)
  • FluoGuide
  • Initiator Pharma
  • MedCap
  • Medivir
  • Oncoinvent
  • OncoZenge
  • OssDsign
  • Sedana Medical
  • Stille
  • Toleranzia

Osäkerheten innebär att många bolag i sektorn kämpar med att finansiera sina satsningar, och vägen till marknadsgodkännanden i USA försvåras av FDA-nedskärningarna.

"Man tror kanske inte att en myndighet ska vara så personberoende. Men för vissa bolag har kontaktpersonen försvunnit, och då blir det väldigt mycket svårare att få vettiga svar från myndigheten och komma vidare", säger Tobieson.

Fyndläge i bioteknik

Med sentimentet kört i botten menar han samtidigt att värderingarna på flera håll ligger långt under det fundamentala värdet. Och med en kassa på över 400 Mkr gör sig Linc nu redo att utnyttja marknadsläget.

"Vi är allätare. Men om man tittar på inflödet av affärsförslag så domineras det av biotechprojekt. Så det är väl inte orimligt att tro att det blir något sådant."

Tobieson lyfter fram att forskningsbolaget Cantargia nyligen sålde ett licensavtal för en högre prislapp än sitt egna marknadsvärde. Bolaget ingår inte i Lincs portfölj, men signalvärdet är ändå relevant.

"Vi väljer att tolka det som att många av de här bolagen innehåller värdefulla tillgångar. Vad vi kan göra är att visa för marknaden att det finns några pärlor här och där."

"Ser väldigt billig ut"

Samtidigt ser han fortsatt uppsida i flera av portföljbolagen. Ett innehav som ännu inte har lyft kursmässigt är C-Rad, som utvecklar verktyg för att positionera patienten optimalt vid strålbehandling mot cancer. Bolaget har länge haft en fin orderingång, men haft svårt att lyfta lönsamheten.

"Vi tycker att mycket talar för att det här skulle kunna bli både ett framgångsrikt bolag och en framgångsrik aktie. De har skapat sig en väldigt stark position på en växande marknad och verkar kunna ta okej betalt för sina produkter."

Enligt Linc-chefen är det samtidigt tydligt att C-Rads kostnadsmassa behöver krympa. I det senaste kvartalet var rörelsemarginalen 9%, och nyligen sattes ett mål om att nå 25%.

"Givet bolagets volymer borde de kunna komma upp i de marginalerna, och då tycker jag att aktien ser väldigt billig ut. Enligt min mening har de ödet helt i sina egna händer."

Fler förvärv i Medcap

Han ser även ljust på utsikterna för Medcap, där han tidigare var VD och där innehavet utgör drygt hälften av Lincs portföljvärde.

"Det Medcap har gjort väldigt bra genom åren är att kombinera organisk och förvärvsdriven tillväxt. Min förväntansbild är att det ska fortsätta, och nu tycker jag att det finns finansiellt utrymme för att gör ännu fler förvärv än historiskt."

Lincs tredje största innehav är Sedana Medical, som utvecklar en produkt för nedsövning av patienter via inandning. Här har kursresan minst sagt varit volatil de senaste åren, efter en utdragen process mot marknadsgodkännande i USA.

Enligt Karl Tobieson har bolaget en betydligt större försäljningpotential än Calliditas, som Linc var med och sålde i en affär värd 11,2 mdr kr förra året. Sedana Medical har för närvarande ett börsvärde på 1,2 mdr kr.

"Sedana går stadigt mot en ansökan i USA – och ett förmodat godkännande så småningom. Nu gäller det bara att de håller tidsplanen. Då finns det en helt annan typ av potential i aktien än i fallet med Calliditas."

Linc

Senast

75,30

1 dag %

−2,21%

1 dag

1 mån

1 år

MedCap

Senast

536,00

1 dag %

1,13%

C-RAD B

Senast

35,45

1 dag %

3,05%

Sedana Medical

Senast

13,00

1 dag %

4,84%
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.