Kinas problem kan slå mot börsuppgången

De kraftiga svängningarna på Kinas börser har givit starkt eko i omvärlden under sommaren. Men också den generella avmattningen i den kinesiska ekonomin riskerar att tynga tillbaka ett starkt första halvår på Stockholmsbörsen.

placera-kina_börs.jpg

6 aug. 2015

Allt fler signaler tyder på att den närmast rätlinjiga uppåtkurvan som kännetecknat den kinesiska ekonomin sedan 70-talet nu håller på ett hackas upp.

Stora delar av denkinesiska ekonomin har börjat tappa fart. Exempelvis har efterfrågan på grävmaskiner, järnväg, containers, energiförbrukning och bilar minskat och står nu lägre eller i nivå med nivåerna för juni 2008, enligt en rapport från investmentbanken Macquarie som kom ut under början av veckan.

Den kinesiska regeringen har utlovat en tillväxt på 7 procent per år men den senaste tidens makrosiffror ser ut att visa på betydligt lägre tillväxt. En rad analytiker väntar sig också att deflationstrycket och den senaste tidens ras på aktiemarknaderna kommer att leda till fortsatt ekonomisk inbromsning i slutet av året och även in på nästa år.

”Vi har tillräckligt mycket dålig data från Kina nu för att förstå att det finns mer till bilden än bara en kortsiktig avmattning. De senaste åren har inneburit en snabb skuldtillväxt i Kina, som nu kan komma att förvärra situationen ännu mer”, säger exempelvis Jane Foley, senior FX strategist på Rabobank, till Bloomberg.

”Att Kina som ekonomi och land är en stormakt är otvetydigt. Men man har nått dit snabbare och med andra metoder och styrsätt än vad vi är vana vid i väst. Och samma personer som nu pekar finger åt de okonventionella metoder som kinesiska myndigheter använder för att försöka stoppa börsfallet har tidigare applåderat den stadiga BNP-tillväxten trots att den till stora drag är fabricerad via byggen av spökstäder, onödiga infrastrukturprojekt och massiv miljöförstöring”, säger Henrik Andersson, fondförvaltare på Didner & Gerge, till Placera.

För Sveriges del har det varit ett bra börsår och OMXS30 har hittills stigit med nära 11 procent. Inför hösten skapar dock situationen i Kina stor oro och trots positiva makrosiffror från både USA och Sverige har spararna redan börjat agera. Under sommaren har många valt att dumpa innehaven i Kinafonder för att i stället välja mer stabila placeringar.

”Vad gäller Kina och den inhemska aktiemarknaden ska man nog ha en dubbel dos ödmjuk inställning till utvecklingen på både kort och lång sikt. En klok person sa: Att ge prognoser är svårt, särskilt för framtiden. Sällan har det varit mer sant än för Kina för tillfället”, säger Henrik Andersson.

Flera svenska bolag har också flaggat för hur Kinaoron ligger som en våt filt över verksamheten. Volvo har Kinasom största marknad och en minskning i efterfrågan får direkt effekt för bolaget. SKF lyfte i kvartalsrapporten fram den snabba försvagningen av Kina som en av anledningarna till att resultatet inte nådde upp till förväntningarna, och Atlas Copcos vd Ronnie Leten har uttalat sig om sin oro för den kinesiska marknaden.

”Det man inte ska glömma som investerare är de indirekta effekter som en inbromsande kinesisk BNP-tillväxt, även på papperet, kan ha på västerländska bolags resultat. Många bolag har gått från några procent av omsättningen i Kina till 30-40 procent, om man inkluderar sidoeffekter, på tio års tid. Det är något att vara vaksam på i de bolag man följer. Det är inte alltid på vilken aktiemarknad bolaget är noterat som avgör, utan var man gör affärer som spelar roll”, säger Henrik Andersson.

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,43%

Senast

2 303,31

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.