Kina satsar på shoppingboom – förvaltare lyfter fram vinnaraktier

Svenska fonder med AP7 i spetsen dumpade kinesiska aktier i somras. Sedan dess har de kinesiska börserna vaknat ur sin slummer och rusat nära 40%. Förvaltaren Yining Wang ser fortsatt uppsida då Peking laddar för kraftiga stimulanser. "Värderingsgapet mot övriga världen är fortfarande stort, samtidigt som det ekonomiska hjulet skulle kunna börja snurra i år", säger han till Placera.

Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Dubbel 1
Förvaltaren Yining Wang tror att konsumtionen i Kina kan ta fart i år.

26 mars 2025

Investerare börjar få upp ögonen för Kina igen efter en massiv kapitalflykt de senaste åren. Turbulensen kring Donald Trump i USA har bidragit till att en del av flödet åter vänt österut. Men de stora dragplåstren har varit AI-uppstickaren Deepseek och förväntningar om kraftiga stimulanser.

Den kinesiska regeringen upprepade nyligen sitt ambitiösa mål om att ekonomin ska växa 5% i år. Tillväxtplanen backas upp av det högsta budgetunderskottsmålet på över tre decennier, motsvarade 8 500 miljarder kronor.

Tidigare den här månaden meddelade regimen dessutom att den högsta prioriteten för i år är att öka konsumtionen, genom att stärka hushållens köpkraft. Det är första gången det toppar dagordningen sedan president Xi Jinping kom till makten för över ett decennium sedan, skriver Bloomberg.

Svar på tullar

Den svensk-kinesiska investeraren Yining Wang är VD för Nordic Asia Investment Group, och initiativtagare till fonden AN – China Focus. Han ser flera skäl till att det utlovade konsumtionslyftet kommer just nu.

"Kineserna vet ju att det kommer tullar från USA det här året. Hur motverkar man då en potentiell nedgång i exporten? Jo, genom att öka den inhemska konsumtionen", säger Wang till Placera.

En annan viktig faktor är att konsumtionen i Kina ännu inte har återhämtat sig efter pandemin. Landet brottas med en utdragen fastighetskris som har dämpat efterfrågan och hållit priserna nere i hela ekonomin, medan lönerna har stagnerat.

"Det är viktigt att komma ihåg att Joe Biden skrev ut stora stimulanscheckar för att öka konsumtionen i USA på grund av covid. I Kina har man inte gjort det förrän nu", säger Yining Wang.

Han tillägger att det även finns en långsiktig dimension. Pekings uttalade strategi är att ställa om ekonomin – från utbudsdriven till konsumentledd.

Tror du att konsumtionen kommer att ta fart av det som har presenterats?

"Det är ingen snack om saken. Många av stimulansåtgärderna och även det utökade budgetunderskottet guidades det för redan i höstas – och nu har man genomfört det. Så inriktningen är tydlig och det bör driva en återhämtning", säger han.

"Extremt undervärderade"

Yining Wang tror att stimulanserna kan bli en positiv injektion för många kinesiska börsbolag. Därtill menar han att värderingarna är attraktiva. Både Hongkongs och Fastlandskinas ledande index har rusat cirka 30–40% på ett drygt halvår. Men på fem år är indexen bara upp 10-15%.

"Många av de kinesiska bolagen har varit extremt undervärderade om vi ser till tillväxt och intjäning. Så sent som i december var P/E-talet för Hongkongbörsen 9. Historiskt har det legat kring 12", säger han.

I USA värderas bolagens vinster till mer än det dubbla. Men samtidigt är det tydligt att marknaden kräver en riskpremie för att investera i Kina. En bidragande orsak till att många investerare har lämnat landet de senaste åren är bristen på demokrati, i kombination med regimens nyckfullhet och regleringar.

"Risken för hög"

SEB:s teknikförvaltare Johan Söderström sa nyligen till Placera att han har dumpat alla sina kinesiska innehav.

"Det är svårt att vara bekväm med en regim som godtyckligt slår ner på olika sektorer och personer."

Även flera av AP-fonderna trimmade ner sina positioner rejält under 2024.

”Vi är bekymrade över utvecklingen i Kina av flera skäl. Risken har helt enkelt blivit för hög”, sa Lena Fahlén, chef för kapitalförvaltningen på AP7, till Affärsvärlden i höstas.

Hon pekade på den spända relationen med USA, ekonomiska obalanser och närmandet till Ryssland.

Vinster i fokus

Yining Wang tycker att frågorna är relevanta, men menar att riskerna bör sättas i relation till värderingarna.

"Hur stor ska riskpremien vara, och vad är det för faktorer som driver det? För min del handlar det väldigt mycket om vinster, bolag och värderingar. Är Alibaba köpvärd idag? Eller är Tencent köpvärd? Det tycker jag absolut."

Utöver de två it-jättarna lyfter han fram Meituan och Trip.com som intressanta aktier när Kina laddar för ökad konsumtion. Wang menar att båda har tydliga strukturella drivkrafter.

E-handelsplattormen Meituan – ofta kallad ”Alibaba för tjänster” – växte 20% i det senaste kvartalet och har börjat expandera internationellt.

"Vinsten dubblerades under året och vi vet att tjänstekonsumtionen växer dubbelt så snabbt som detaljhandeln i Kina just nu", säger Wang.

Trip.com gynnas i sin tur av det ökande resandet i Kina, och bolaget har en stark marknadsposition.

"Det är Kinas svar på Booking.com. Det är den ledande appen där alla kineser exempelvis bokar Scandic Hotel. Och då ska man komma ihåg att bara ungefär 200 miljoner av Kinas 1,4 miljarder invånare än så länge har pass. Bolaget växer fint och har väldigt fina marginaler", säger Yining Wang.

Alibaba Group ADR

Senast

132,43

1 dag %

−2,36%

1 dag

1 mån

1 år

Aktieanalyser

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,17%

Senast

2 542,67

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.