Ivar Harstveit: Kinesiska teknikbolag är undervärderade – har momentum

Kinesiska teknikbolag har både god vinsttillväxt och låga värderingar. Även om risken inte är borta tycks Donald Trump vara mildare i retoriken mot Kina än väntat. Kinesiska aktier bidrar även till bättre diversifiering i portföljen genom en låg korrelation mot amerikanska aktier, skriver förvaltaren Ivar Harstveit i en gästkrönika.

placera-Afv-bilder-Bilder-ivar_harstveit-29.jpg

4 mars 2025

Kinesiska teknikbolag har under den senaste tiden stigit kraftigt, men många investerare är fortfarande skeptiska. Sedan toppen 2021 föll Hang Seng-index, som består av Hongkong-noterade kinesiska aktier, med över 50% de efterföljande 18 månaderna. ”Nasdaq Golden Dragon”-index, som omfattar USA-noterade kinesiska aktier, föll ännu mer. 2022 och 2023 blev också tunga år för kinesiska aktier.

Under 2024 slutade Hang Seng till sist upp 23%, men det skedde efter många falska starter på vägen.

Årets uppgång tycks vila på fler ben än tidigare och kanske har kinesiska teknikbolag äntligen bottnat ur.

För att jämföra hur de står sig mot amerikanska teknikbolag har vi tittat närmare på den fundamentala trenden i de två bolagsgrupperna. Den fundamentala trenden är en egenutvecklad modell som rangordnar bolag baserat på vinstestimat för både omsättning och resultat.

I vårt exempel har vi viktat bolagen i ”Magnificent Seven” (Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Nvidia, Microsoft och Tesla) lika mot vårt eget ”Dragon Index”, där vi har valt ut de kinesiska tungviktarna Alibaba, JD, Xiaomi, BYD, Tencent och Baidu.

20% är nettokassa

Det första som blir tydligt när man analyserar tidsserien är att ”Magnificent Seven”-aktierna i genomsnitt legat runt den 70:e percentilen globalt från hösten 2023 fram till i år. Det understryker att kursuppgången har backats upp av mycket stark vinsttillväxt.

I år har den fundamentala trenden fallit från cirka 70 till 55 efter rapportsäsongen. Fortfarande starkt, men en liten signal om att de inte är riktigt lika dominerande som tidigare.

För de kinesiska teknikbolagen ser vi en motsatt utveckling. Där förbättrades den fundamentala trenden kraftigt under förra året, och nu ligger de faktiskt i den 80:e percentilen – avsevärt högre än sina amerikanska motparter.

Vinstestimaten är alltså en uppenbar drivkraft bakom det momentum vi nu ser i kinesiska teknikbolag.

Efter flera års svag utveckling är värderingarna nu mycket attraktiva. Flera av bolagen har stor kassa, som planeras att delas ut i form av återköp av egna aktier och utdelningar. Till exempel värderas Alibaba till ett P/E-tal på runt 15 för innevarande år, och då är det inte justerat för att cirka 20% av marknadsvärdet utgörs av bolagets nettokassa.

DeepSeek ny drivkraft

Lågt värderade bolag utan tydliga katalysatorer kan snabbt bli en ”value trap”. Men under förra året blev det tydligt att de kinesiska myndigheterna ska göra mer för att stimulera ekonomin, med fokus på konsumenterna. För stora teknikbolag kan dessa stimulanspaket ”rinna rakt ner i fickan”.

Trots att betydande stimulanser redan kommit från kinesiska myndigheter är det sannolikt att mer är på väg.

Myndigheterna har signalerat en mer proaktiv hållning för att stödja ekonomin, vilket kan ge ytterligare lyft för konsumentinriktade teknikbolag. Detta är en viktig skillnad mot tidigare år, då regulatorisk osäkerhet tyngt tekniksektorn.

På sistone har vi dessutom sett en ny drivkraft i form av den kinesiska AI-modellen DeepSeek. Språkmodellen har visat sig ligga i nivå med motsvarande modeller från amerikanska OpenAI.

Dessutom är den ett resultat av innovativa idéer som kraftigt sänkt upplärningskostnaderna och visar att Kina inte alls är uträknat i AI-kapplöpningen. Landet satsar stort på artificiell intelligens och har lyckats utmana de etablerade amerikanska aktörerna, trots exportrestriktioner för de mest avancerade datorkretsarna.

Detta bekräftar att Kina fortfarande är en högst relevant teknikaktör, som kan stärka de lokala teknikbolagens konkurrenskraft.

Geopolitisk riskpremie

Det är dock viktigt att komma ihåg att kinesiska aktier länge prissatts lägre på grund av en geopolitisk riskpremie. Samtidigt har den politiska risken kopplad till den nya Trump-administrationen blivit något mildare än tidigare befarat, vad gäller Kina.

Handelskonflikterna mellan USA och Kina är fortsatt en osäkerhetsfaktor, men vi ser att marknaden i allt större utsträckning diskonterar denna risk. Som aktiva förvaltare söker vi därför nu efter kinesiska bolag med stark inhemsk exponering, där denna risk är mindre problematisk än för bolag med starkt beroende av den amerikanska marknaden.

Det är också värt att notera att vissa av de största amerikanska teknikbolagen har stor exponering mot den kinesiska marknaden. Apple och Tesla får ungefär 20% av sina intäkter från Kina, vilket gör dem mer sårbara för geopolitisk oro och ändrade regelverk. Samtidigt handlas de till betydligt högre multiplar än sina kinesiska konkurrenter, vilket kan innebära en större nedsiderisk om förhållandet mellan USA och Kina skulle försämras ytterligare.

Sammanfattningsvis har kinesiska teknikbolag flera positiva drivkrafter på plats: god vinsttillväxt, låga värderingar, möjliga stimulansåtgärder och att de hänger med i AI-kapplöpningen.

Även om risken inte är borta tycks Donald Trump vara mildare i retoriken mot Kina än väntat. I vår globala portfölj har vi under hösten tagit in bolag som Alibaba, Xiaomi, JD och Tencent. Förutom den uppsidespotential som diskuterats ovan bidrar de även till bättre diversifiering i portföljen, tack vare en låg korrelation mot amerikanska aktier.

Ivar Harstveit
Förvaltare Delphi Global

Ämnen i artikeln


Apple

Senast

222,28

1 dag %

0,07%

1 dag

1 mån

1 år

Amazon.com

Senast

191,75

1 dag %

0,78%

Meta Platforms A

Senast

584,48

1 dag %

1,41%

NVIDIA

Senast

109,32

1 dag %

0,87%

Microsoft

Senast

381,78

1 dag %

1,70%

Tesla

Senast

269,45

1 dag %

3,97%

Alibaba Group ADR

Senast

132,76

1 dag %

0,40%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,63%

Senast

2 509,78

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.