Tiden då några unga, hungriga entreprenörer kunde starta en liten hedgefond med 100 miljoner i kapital är förbi. Det är nog finansbranschen rörande överens om. Det har istället blivit allt svårare att starta och driva ett mindre oberoende fondbolag.
Organisationen som behöver finnas på plats har svält. De regulatoriska kraven och den ökade digitaliseringen har skapat högre kostnader. Tuffare krav från investerare och avgiftspress har också bidragit till att tackla kostnadskostymen som blivit för stor och därmed för svår att bära. Liksom den stora mängden tillgängliga aktieindexfonder som fått priset på beta att falla.
Vill samla nischade förvaltarteam
Atles affärsidé är att samla nischade fondbolag och kapitalförvaltare under ett och samma paraply. Inte helt olikt ett fondhotell, med den stora skillnaden att Atle även jobbar med affärsutveckling och försäljning.
”Den bästa avkastningen skapas av mindre oberoende specialiserade förvaltarteam. Om vi kan hitta de här duktiga förvaltarna så kan vi hjälpa dem med skalfördelarna som de missar annars för att de är just små", säger Gustav Ohlsson.
Atle ska också hjälpa till med marknadsföring av fonder.
”Och distribution. Det är en trång sektor för mindre fondbolag”, säger Gustav Ohlsson och förklarar att de centrala stödfunktionerna är frivilliga och i stort sett till självkostnadspris.
” Atles intäkt är utdelningarna från förvaltarna. Det är en bra modell, tycker jag. För de flesta nyckelpersoner är delägare och då är vi på samma sida av bordet”, säger han.
"Inget bra tecken om man inte vill investera i sin egen fond"
Det är Bure som äger Atle till 93%. Hittills ingår sju förvaltarteam med 30 olika strategier under Atles tak: Alcur Fonder, Amaron, First Fondene, Fondita, Healthinvest Partners, Humle Fonder och Tin Fonder.
Planen är att addera fler.
”Men viktigast för oss är att det är rätt förvaltare. Vi letar efter de bästa. Förvaltarna måste ha aktiva strategier som är nischade. Indexnära strategier, passiva fonder, blandfonder eller diversifierade globalfonder passar inte oss”, säger Gustav Ohlsson.
Några krav på att fondförvaltarna investerar sina egna pengar i fonderna de förvaltar finns inte.
”Men de flesta har en stor del av sin förmögenhet i fonden eller fondbolaget. Det är oftast inte ett bra tecken om man inte vill investera i sin egen fond.”
På fem år har Atle fått 355 Mkr i utdelning från sina portföljbolag. 249 Mkr har i sin tur delats ut till ägarna som är Gustav Ohlsson 7% och Bure som äger 93%.
Ville köpa Didner & Gerge
Enligt trovärdiga källor var Atle med i leken kring Didner & Gerge när fondförvaltaren var till salu i fjol.
Gustav Ohlsson vill inte bekräfta Atles intresse för Didner & Gerge. Men med tanke på Bures och Patrik Tigerschiölds Carnegie-historia vore det inte så konstigt. Eller så vore det just det. Hur som helst blev det ingen affär där, utan Atle nöjde sig med att plocka Didner & Gerges marknadschef medan Carnegie plockade fonderna.
Men Atle har inte givit upp jakten på nya förvaltarteam, fonder och volym. För större ska Atle bli. Det behövs om Atle ska kunna leva upp till och skapa de synergier som utlovats. Om det sen blir genom förvärv eller genom att addera nya team återstår att se. Kanske blir det värderingen som får visa vägen, resonerar Gustav Ohlsson.
Prislappen på ett mer moget fondbolag ligger någonstans runt 5 - 10 gånger rörelseresultatet eller 2% av fondkapitalet, enligt en gammal tumregel.
”Vi är inte de som betalar bäst. Men nu har vi fler fonder att slå ihop med så det ökar våra möjligheter att göra sådana transaktioner”, säger Gustav Ohlsson och syftar på att det går att betala mer vid köp av ett fondbolag där kostnaderna inte ska behållas utan fonderna slås ihop med befintliga fonder.
"Finns ett par förvärv för oss"
Men nu är det först fokus på att hitta förvaltare till det nya egna fondbolaget, Atle Fund Management, dit den forne Brummer & Partners-förvaltaren Gunnar Wiljander rekryterats som VD.
Gustav Ohlsson hoppas kunna presentera några nya namn väldigt snart.
”Man kan köpa mindre fondbolag eller skapa team från scratch. Vi får se hur vi gör framöver. Det finns inte så många fondbolag att köpa i Norden. Det finns kanske ett par förvärv som är intressanta för oss inom 3-5 år."
Hur stora har ni blivit då?
”Dubbelt så stora som nu. Idag har vi cirka 50 miljarder i förvaltat kapital.”