Investerarna tar position för nytt Kinarally

Kapitalflykten från tillväxtmarknaderna skördar sina offer i fondbranschen. Nu hoppas förvaltarna på ett trendskifte – och det finns tecken på att de blir sannspådda.

placera-f1.jpg

23 okt. 2015

Franklin Templeton, en av världens största kapitalförvaltare på tillväxtmarknaderna, har haft ett tufft år med enorma utflöden. Det märktes när moderbolaget Franklin Resources, noterat på New York-börsen, lämnade sin rapport för det tredje kvartalet på torsdagen. Fallande avkastning och stora nettoutflöden av kapital leder snabbt till lägre provisionsintäkter för en kapitalförvaltare.

Förvaltarens vinst rasade med hela 44 procent under kvartalet, vilket gör den till en av de största förlorarna på årets darriga tillväxtmarknader. Flera faktorer ligger bakom vinsttappet – stora uttag från kunder i kombination med svag avkastning för några av flaggskeppsfonderna.

Under det tredje kvartalet uppskattas det totala nettoutflödet från tillväxtmarknaderna till mer än 2 160 miljarder kronor av Capital Economics, vilket är mer än det stora utflödet av kapital mitt under den brinnande finanskrisen 2008-2009.

En stor del av utflödena från tillväxtmarknaderna under 2015 har kommit från Kina.

Nu är inte allt nattsvart för fondspecialister på tillväxtmarknader.

Den senaste statistiken tyder på att de stora utflödena från tillväxtländerna bromsades upp i slutet på september. Ytterligare ett tecken på att kapitalflödena stabiliserats är att de kinesiska börserna har vänt upp de senaste veckorna.

Man ska inte dra allt för stora växlar på en så kort mätperiod men vi ser fram emot kommande officiell statistik över kapitalflödena i fondbranschen, för att se om det nu sket ett trendbrott med nettoinflöden till tillväxtekonomier efter ett och halvt år av omfattande utflöden.

Flera förvaltare har börjat manövrera för en sådan utveckling med en mer positiv syn på tillväxtmarknaderna i allmänhet och Kina i synnerhet.

I Carnegie Fonders nyhetsbrev från i torsdags nämner förvaltaren av Carnegies Asienfond, Gunnar Påhlson, att Kinas reformer är på rätt väg och att han ser positivt på dem.

”Det är ett tydligt exempel som visar hur översåld marknaden är framförallt beroende av att utländska investerare har varit så negativa till Kinas utveckling. Det är inte säkert att den inställningen kommer att vara framgångsrik i nästa skede. Det finns ett pris för allt och Kinas läge verkar nu vara väl prissatt.”

Blackrock som är världens största kapitalförvaltare har i en kommentar i veckan konstaterat att oron över Kinas ekonomiska utveckling håller på att minska.

”En annan positiv sak att tänka på är den säsongsmässigt starka period för aktier som vi är inne i. Årets sista kvartal brukar generera en ökad riskaptit för mer riskfyllda tillgångar och i synnerhet aktier. Därför tror vi att efter en period av kraftigt minskade risker så kommer investerare sannolikt att öka sin viktning till aktier”, heter det i den senaste kommentaren.

Vi på Placera vet inte om det verkligen vänder upp i Kina just nu, men vi kan konstatera att allt fler professionella aktörer i alla fall har börjat positionera sig för det. Fredagens kinesiska räntesänkning och sänkta reservkrav har inte försämrat oddsen.

Är du intresserad av Kinafonder så kan du läsa Placeras senaste tips här.

PÄR STÅHL



Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.