Inför deklarationen: Hitta rätt när du kvittar

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när vinster ska kvittas mot förluster i årets deklaration. Blanketterna är ändrade och riktigt klurigt blir det när olika tillgångar ska kvittas mot varandra.


25 apr. 2008

En av årets nyheter från Skatteverket är att man ändrat på den gamla K4/K11-blanketten. Nu ska man inte längre själv kvitta och kvotera vinster och förluster, det kommer skatteverket att göra. I praktiken innebär det att man inte behöver dra bort(kvitta) förlust från vinst och man behöver inte heller räkna ut hur stor del av vinsten eller förlusten som är skattepliktig resp avdragsgill, det kommer alltså Skatteverket att göra åt dig.

Ändringen av deklarationsblanketten innebär att K11 kommer att försvinna. Den nya K4 blir indelad i tre avsnitt: A, B och C. Som ni kommer märka nedan är skillnaden att man i princip bara fokuserar på om värdepapperet är noterat, och inte på vad det är för sorts värdepapper (undantaget obligationer och räntefonder).

Underavsnitt A kommer marknadsnoterade värdepapper att redovisas: Aktier, aktieindexobligationer, fonder, rätter, konvertibler, optioner och terminer.

Underavsnitt B redovisas fondandelar (räntefonder) och obligationer som är marknadsnoterade.

Underavsnitt C redovisas ej marknadsnoterade värdepapper, undantaget onoterade aktier som ska redovisas under blankett K12.

Nu till överkursen: Hur kvittar man förluster mot vinster i olika värdepapper? Reglerna är utomordentligt krångliga och många tänker inte ens på att ta reda på om de har kvittningsrätt eller inte.

"Det finns tre olika skattesatser. Börja med att ta reda på om du gjorde några affärer inom de olika grupperna förra året", säger Hans Peter Larsson, skattejurist på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.

Skattesatserna är 20 procent upp till ett visst tak för utdelningar och reavinster till aktiva ägare i fåmansföretag, 25 procent på övriga onoterade värdepapper och 30 procent på noterade.

När det gäller onoterade aktier i bolag som inte är fåmansföretagfinns en särskild faktor att hålla reda på: Fram till förra året var en viss del av utdelningen skattefri. Men det fanns bolag som inte gav någon utdelning. I så fall har man den skattebefrielsen till godo, och den kan sparas. Redovisningen görs på K 12-blanketten.

"Det gäller att hålla isär vilka aktier som är vilka. Läs blanketterna noga två gånger innan du börjar fylla i dem. Då kommer du att märka att det inte är så krångligt som det verkar vid första påseendet", säger Hans Peter Larsson.

En säkrare variant för den som är rädd att göra fel är förstås att ta hjälp av en revisor eller redovisningskonsult.

Ämnen i artikeln

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,52%

Senast

2 416,26

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.