Det skrivs dagligen om gruvjätten BHP Billiton i internationell press. Bolaget lade nyligen ett fientligt bud på konkurrenten Rio Tinto. Innan det kan bli affär ska såväl aktieägare som konkurrensmyndigheter säga sitt men om budet går igenom blir det en av de största fusioner som någonsin genomförts.
BHP Billiton är redan världens största gruvbolag och nummer 21 på listan över världen största börsbolag. Genom sin storlek påverkar gruvjätten priserna på många olika metaller.
Förra veckan meddelade BHP Billiton att en smältugn för nickel i Västra Australien stängs för reparation under fyra månader och, vips, steg nickelpriset till den högsta nivån på flera veckor.
Gruvjättens förehavanden är också av intresse för svenska sparare. BHP Billiton är nämligen ett av de största enskilda innehaven i många fonder som säljs i Sverige.
Att bolaget återfinns i råvarufonder är kanske inte så oväntat men BHP Billiton finns även med bland de fem största placeringarna i antal globalfonder, Europafonder, Asienfonder, Kinafonder och Afrikafonder.
Det har dessutom varit en trevlig aktie att ha i fondportföljen när börserna skakat. I London, som är en av flera börser där aktien är noterad har kursen stigit med 18 procent sedan årsskiftet och 36 procent det senaste året.
En av de fonder som har i BHP Billiton i portföljen är AGI China East Asia som förvaltas av Gustav Rhenman på fondbolaget Asian Growth Investors. Han ser en stor fortsatt potential för BHP Billiton på den kinesiska marknaden.
"Vi på AGI har rest, studerat och kartlagt ett antal sektorer i Kina som använder mycket stål, till exempel bygg, fordon och verkstad. När man gör det inser man att Kinas efterfrågan på järnmalm kommer att hålla i sig ett antal år framöver vilket ger bra förutsättningar för BHP Billiton som är en stor och relativt närbelägen leverantör. Konkurrenterna, förutom Rio Tinto, ligger mest i Sydamerika och Sydafrika", säger Henrik Rhenman.
Han berättar att de nyligen hade ett möte med bolaget i Kina.
"Vi träffade kinachefen Clinton Dines i Shanghai härom veckan och vår slutsats av det samtalet är, bland annat, att BHP har en mycket stark sits i prisförhandlingarna med kineserna. De kinesiska bolagen är pristagare", konstaterar Gustav Rhenman.
BHP Billion bildades 2001 genom en fusion av mellan australienska Broken Hill Proprietary Company (BHP) och brittiska Billiton, som har en bakgrund i Sydafrika.
Resultatet blev ett så kallat dual-listed företag. Det innebär att bolaget är listat som två olika delar, BHP Billiton Limited och BHP Billiton plc, men drivs som en gemensam koncern.
BHP Billiton Limited är noterat i Australien, Tyskland, Schweiz och USA. BHP Billiton plc är noterat i London, Sydafrika och USA. Det sammanlagda börsvärdet är 175 miljarder dollar, drygt 1 000 miljarder kronor.
Huvudkontoret ligger i Australien men bolaget har gruvor som producerar metaller runt om i hela världen, bland annat järn, diamanter, kol, guld, olja, aluminium, koppar, nickel och silver.
Några av de fonder som har stora innehav i BHP Billiton
Fond Andel av porföljen %
HQ Afrika 8,3Swedbank Robur Råvarufond 5,0AGI China East Asia 4,7Carlson Far East 4,1Fim Sahara 3,6Handelsbanken Europa 2,5Banco Etisk Global 1,8Nordea Global 1,3