Flykten från tillväxtmarknaderna

Under det senaste året har det internationella fondkapitalet flytt tillväxtmarknaderna och bedömare oroar sig för att utflödena kan fortsätta.

placera-minas_gerais_brasilien.JPG

14 sep. 2015

Tillväxtmarknaderna har haft kapitalutflöden på mer än 8 000 miljarder kronor under de senaste 13 månaderna, enligt Financial Times.

Investerarna har farhågor om att tillväxtmarknaderna inte längre är drivkraften för den globala tillväxten. Ett tydligt bevis är Kina som under året visat allt sämre makroekonomisk data och justerat ned tillväxten.

Även Brasilien har levererat en giftig kombination av försvagad valuta, sämre tillväxt och nedgradering av landets kreditrating till skräpstatus av kreditinstitutet Standard & Poor's.

Tillväxtekonomiernas problem kan sammanfattas av fallande råvarupriser, stora bytesbalansunderskott och inhemsk politik.

Investerarna förväntar sig även att amerikanska centralbanken Federal Reserves första räntehöjning sedan Lehman-kraschen hösten 2008 kommer någon gång under hösten. Räntehöjningen kan ytterligare stärka dollarn och leda till fortsatta stora valutaflöden till USA från i huvudsak tillväxtmarknadsekonomierna och som lök på laxen ge fortsatt prispress på råvaror som prissätts i dollar.

Enligt Financial Times så påverkar kapitalflödena de stora förvaltarna där Franklin Templeton – en av världens största kapitalförvaltare för tillväxtekonomier – ser rekordstora utflöden under 2015.

Investerare tog ut mer pengar från Templeton Global Bond Fund i augusti än i någon tidigare månad, och Franklins globala aktieverksamhet har nu drabbats av utflöden i 16 månader. Aktien i kapitalförvaltarens moderbolag, Franklin Resources som är noterat på NYSE, är ned nästan 30 procent hittills i år. Det gör bolaget till ett av de sämsta i branschen som i sin helhet har fallit hälften så mycket.

Minskat förvaltat kapital leder snabbt till lägre provisionsintäkter för en kapitalförvaltare, och analytiker har sänkt sina resultatprognoser för Franklin nästa räkenskapsår med 10 procent sedan i juni, enligt Bloomberg data.

Mark Mobius, styrelseordförande i Templetons tillväxtmarknadsgrupp, skrev i ett blogginlägg i augusti att "det är viktigt att sätta dessa typer av marknadskorrigeringar i sitt sammanhang, behålla lugnet och leta efter potentiella möjligheter".

Enligt Financial Times hade tillväxtmarknaderna enorma kapitalinflöden under perioden 2008 till 2014 med uppskattningsvis 2 000 miljarder dollar (cirka 17 000 miljarder kronor), av vilka hälften nu uppskattats ha flödat tillbaka.

Frågan kvarstår om resterande del också kommer att leta sig tillbaka från tillväxtmarknaden. Det skulle i så fall borga för en fortsatt skakig resa för dessa fonder under det närmaste året.

PÄR STÅHL



Franklin Resources

Senast

17,95

1 dag %

−7,62%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.