Fallande börs pressar räntor

Den generella oron på finansmarknaderna har fått förnyad kraft och börserna vänder ned. Även räntorna sjunker när investerarna "flyr till kvalitet".


3 mars 2008

Såväl svenska som övriga

europeiska långa marknadsräntor fortsatte ned under måndagens förmiddagshandel. Nedgången fortsatte sedan Europabörserna öppnat ned, i linje med utvecklingen på Wall Street i fredags och i Asien på måndagen.

Investerarna är oroliga

för att förvärrade kreditförluster hos finansiella bolag kommer att leda till recession i den amerikanska ekonomin, vilket i sin tur skulle dämpa tillväxten även i euroområdet. Analytiker talade om en "klassisk flykt till kvalitet".

Räntan på den svenska

tioåriga benchmarkobligationen 1051 noterades strax före lunch till 3,96 procent, ned 4 punkter från fredagens svenska stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 11 punkter (10).

I fokus under förmiddagen

stod inköpschefsindex samt HIKP från euroområdet. Inköpscheferna i de stora euroländerna var överlag lite mer optimistiska än väntat, med undantag för Spanien där index sjönk till 46,7 vilket var den lägsta nivån på sex år. Huvudsiffran för euroområdet kom in på 52,3, vilket var exakt som väntat bland analytiker enligt Bloomberg News enkät.

Även för snabb-KPI

prickade analytikerna rätt. HIKP steg med 3,2 procent i euroområdet i februari, samma ökning som i januari. Inflationen ligger därmed fortsatt kraftigt över ECB:s mål på under eller på 2 procent. Även det brittiska inköpschefsindexet kom in lite högre än förväntningarna på 51,3, väntat var 51,0.

På morgonen redovisade

Silf/Swedbank det svenska inköpschefsindexet, som oväntat steg till 55,7 i februari från 54,6 i januari. Silf/Swedbank kommenterade att det är "dur snarare än moll" i industrikonjunkturen.

"Trots en avmattning

i den globala konjunkturen, ökar aktiviteten i svensk industri och PMI är fortfarande väl inne i tillväxtzonen", skrev Silf/Swedbank i en kommentar.

Enligt Stefan Mellin,

analytiker på Danske Bank, är nedåttrenden för inköpschefsindex tydlig trots den oväntade uppgången i februari.

"PMI studsade upp,

men trenden är ändå nedåt", säger han.

De största bidragen

till uppgången kom från en starkare produktion och orderingång. Samtidigt steg rå- och insatsvarupriserna till 67,5 från 65,6 i januari.

"För tredje månaden i rad

stiger prisökningstakten vad gäller leverantörernas rå- och insatsvarupriser. Den svenska kronans förstärkning mot dollarn har inte kompenserat det ökande internationella pristrycket. Inflationsimpulserna i svensk ekonomi från leverantörsledet kvarstår", skriver Silf/Swedbank.

Klockan 15 talar

vice Riksbankschef Irma Rosenberg under rubriken "Penningpolitik och priser på råvaror och energi" i Wien.

"Efter (Stefan) Ingves åsikt i protokollet - 'att vänta ut inflationen är för riskabelt' - så är det intressant att se om Irma (Rosenberg) delar den synen. Hon tar tidigare haft synpunkten att tillfälliga inflationsimpulser inte behöver påverka utformningen av penningpolitiken. Men varje 'inflationsbubbla' är unik och måste utvärderas på egna grunder", skriver Nordeas chefekonom Jörgen Appelgren i bankens morgonbrev.

De amerikanska marknadsräntorna,

som sjönk på fredagskvällen och natten mot måndag, vände dock uppåt i måndagens europeiska handel. Jämfört med fredagens svenska stängning har den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan sjunkit 5 punkter till 1,65 procent. Tioårsräntan är 2 punkter ned till 3,55 procent.

Måndagens viktigaste siffra

är tunga ISM inköpschefsindex för tillverkningsindustrin, som släpps klockan 16, svensk tid. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas ISM-index sjunka till 48,0 från 50,7 i januari, och därmed indikera avmattning i tillverkningsindustrin genom att gå under 50-strecket.

"Skulle indexet falla kraftigt

är det stor risk för att Fed väljer att återigen sänka räntan före det ordinarie mötet den 18 mars", skriver Henrik Degrér på SEB Merchant Banking i bankens morgonbrev.

Analytiker noterar att

de regionala indexen kommit in svagt. Wall Street Journals Fed-reporter Greg Ip skriver i måndagens tidning att historien visar att en recession sällan sammanfaller med kraftigt stigande inflation, och det förklarar varför Federal Reserve har valt att fokusera på att motverka recessionshotet.

Det stora testet

på Fedchefen Ben Bernankes antiinflationsfokus kan i stället bli hur snabbt han höjer räntan efter att recessionshotet är avvärjt.

På valutamarknaden

hämtade dollarn in lite av en tidigare försvagning mot både yen och euro, efter att på morgonen nått en ny bottennotering mot euron på 1:5237. Mot yenen nådde dollarn tidigare den lägsta nivån på tre år mot yenen på nivåer under 103. Vid lunchtid handlades dollarn till 103:05 mot yenen och till 1:5171 mot euron.

Kronan var vid lunch

stabil mot dollarn och knappt 1 öre starkare mot euron.

Under morgonen meddelade

Investor att de säljer hela sitt innehav i Scania till tyska Volkswagen för 17,6 miljarder kronor. Enligt Danske Banks valutaanalytiker Stefan Mellin kan affären ge ett visst psykologiskt stöd till kronan i måndagens handel.

"Det är en lite negativ

miljö för kronan i övrigt med fallande börser, men budet kan hålla emot. Man kan tänka sig att det psykologiskt kan påverka. Det är svårt att veta när själva flödet sker eller redan har skett", säger han.

/Direkt



Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,80%

Senast

2 464,63

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.