East Capital har egentligen inte speciellt mycket kvar att bevisa. Det har bolaget visat genom åren. I december 2007 stod bolaget på toppen och det förvaltade uppgick till 57 miljarder kronor. Men den senaste lågkonjunkturen slog hårt mot bolaget. Som lägst var det förvaltade kapitalet nere på 20 miljarder kronor, vilket tvingade ledningen till stora besparingar och uppsägningar.
Men med börsåterhämtningen och konjunkturvändningen har vindarna vänt och idag uppgår det förvaltade kapitalet uppgår till 41 miljarder kronor, vilket gör East Capital till en av de största på Östeuropa.
Bakom framgången ligger bland annat den totala fokuseringen på just Östeuropa och den aktiva förvaltningen. Förvaltarna flyger härs och tvärs och lär verkligen känna bolagen. Det gör också att investeringarna blir långsiktiga. Kortsiktigt kan det innebära att avkastningen får ta en del rejäla smällar, men på lägre sikt har strategin visat sig vara rätt.
Att Östeuropa och det forna sovjetstaterna står inför en fortsatt tillväxt är det få som tvivlar på. Men den globala ekonomiska kartan, liksom börskartan, har ritats om de senaste åren. Kina har blivit en stormakt och driver tillväxten i regionen och delvis också i världen.
Den förändringen har inte undgått East Capital. Bolaget har under en lång tid funderat på om och hur de ska förhålla sig till det. De hade två huvudstrategier at välja mellan, antingen strunta i Kina och regionen och forstäta att fokusera på Östeuropa, eller så bejaka tillväxten och möjligheterna. De valde den senare.
Näst fråga var om de skulle sätta upp ett eget Kinateam eller förvärva ett befintligt. Det finns för och nackdelar med båda. Att bygga upp ett eget team tar mycket tid och kraft från annat. För ett entreprenörsbolag som East Capital hade det inte varit förvånande om det hade gjort det själva. Att förvärva ett är snabbare, men det gäller att hitta ett som passar in företagskulturellt.
"Vi funderade aldrig över att bygga upp ett eget team. Vi är lite av opportunister och när det dyker upp ett tillfälle så tar vi det", säger Karin Hirn, partner på East Capital.
Redan för två år sedan tog East Capitals frontfigur, Peter Elam Håkansson, den första kontakten med Gustav Rhenman på AGI - Asia Growth Investors.
De två bolagen liknar varandra på många sätt. De har samma förvaltningsfilosofi, fundamental bolagsanalys som baseras på att lära känna bolagen. Gustav Rhenman är nästan alltid på resande fot i Kina eller i granländerna. De drivs av förvaltare och ägs av förvaltare. På pappret var de en "perfect match".
Men då, i början av 2008, hade inte lågkonjunkturen slagit till med full kraft ännu. Så samtalen tog tid. Samtidigt har lagstiftning och regelverket stärkts så det är administrativt mer betungande att driva ett fondbolag idag. För att nå framgång måste man uppnå stordriftsfördelar och det är svårt för en liten aktör. Idag förvaltar AGI knappt 2,5 miljarder kronor och skulle nog kunna stå på egna ben. Men det såg betydligt värre ut i slutet av 2008 då fondkapitalet uppgick till 600 miljoner.
AGI och Gustav Rhenman är främst förvaltare och inte fondadministratörer. Därför är affären mycket bra för alla parter. AGI kan fokusera på förvaltningen, vilket bör leda till bättre förvaltningsresultat och nöjdare kunder. East Capital som har en mycket bra infrastruktur när det kommer till distribution kan öka försäljningen och ta hand om administrationen samtidigt som de får ytterligare ett ben att stå på i sitt totala fonderbjudande.
"Våra samtal intensifierades för cirka sex månader sedan och för två veckor sedan var det klart att vi köper AGI. Affären måste godkännas av Finansinspektionen, vilket vi tro kommer att ske i juni i år", säger Karin Hirn.
Någon köpeskilling vill inte parterna offentliggöra. Men det rör sig om ett rent köp och Gustav Rhenman blir inte partner i East Capital.
"Vi är glada över att gå samman med East Capital - en långsiktig ägare med det engagemang och de resurser som krävs för att kunna etablera samma ledande ställning och marknadsandel för investeringar i Kina som de har nått i Östeuropa. Jag kan nu helt fokusera på portföljförvaltning och successivt förstärka vår investeringskapacitet i Kina", säger Gustav Rhenman, grundare och fondförvaltare på AGI.
För att stärka förvaltningen kommer East Capital at bygga upp en förvaltningsorganisation i Shanghai dit också Karin Hirn flyttar till sommaren. Förvaltningen kommer att ledas av Gustav Rhenman. AGI:s fonder kommer också att byta namn framöver.