De japanska fonderna har de senaste två åren varit en källa till besvikelse. Japans ekonomi lider fortfarande av sviterna efter bankkrisen i slutet av 90-talet. När japanerna såg sina fastigheter rasa i värde ändrade de sin konsumtion: de köpte mindre och billigare. Minskad efterfrågan fick priserna att sjunka. För att stoppa utvecklingen har Japan i flera år haft extremt låga räntor, vilket i sin tur gjort yenen kraftigt undervärderad.
Den låga räntan har eldat på valutahandeln. Japanska hemmafruar sägs förstärka hushållskassan genom att valutahandla. De lånar billigt och placerar i utlandet. Andra menar att det är en myt. Men oavsett vem som handlar så handlas det rejält. Många hade hoppats på en räntehöjning den här hösten, men kreditoron i USA fick Bank of Japan att förra veckan åter igen lämna räntan oförändrad på 0,5 procent.
Ett märkligt fenomen i Japan är att lönerna inte stiger trots låg arbetslöshet. En förklaring sägs vara en växande skara deltidsarbetare med låga löner. Förutsättningarna blev inte bättre när den japanska premiärminister Shinzo Abe nyligen avgick. Det var ett dåligt tecken, som fick yenen att försvagas. I söndags valdes Yaso Fukudo till efterträdar, och i dag tisdag ska han godkännas som premiärminister, men det återstår att se vad han kan göra på det ekonomiska området.
Trots problemen är Japan fortfarande en jätteekonomi som förr eller senare kommer att återhämta sig. Men flera investerare verkar nu ställa in sig på att det kan dra ut på tiden. En av dessa är Bancos chefsstrateg Björn Johnsson.
"Konjunkturen är sämre än väntat och investeringarna har dämpats, främst när det gäller bostäder, men även annat. Dessutom fortsätter löneökningarna att ligga på en låg nivå, vilket gör att den privata konsumtionen inte sätter fart", konstaterar han.
Men han ser ändå ett par positiva faktorer.
"De japanska bolagens export i närområdet, främst Kina, kommer troligen att fortsätta växa starkt. Dessutom är de japanska bolagens vinster goda."
Det finns också investerare som ser möjligheter. Hedgefondförvaltaren Harcourt hör till dem. Så här sade bolagets CIO Christophe Grünig ,när han nyligen talade på ett seminarium i Stockholm:
"Värderingar på den japanska börsen är jämfört med många andra marknaderna attraktiva just nu och turbulensen under hösten har skapat större skillnader mellan olika aktier vilket skapar möjligheter. Dessutom är det inte så många japanska aktier som verkligen bevakas av utländska investerare."
Placera Nu:s sammantagna bedömning är att de japanska fonderna knappas kommer att lyfta i år, även om en eller två aktivt förvaltade fonder kanske lyckas överraska positivt.