Åsikterna om etiska och miljöfonder går isär. Vissa anser att det är humbug och ren marknadsföring från fondbolagens sida, att spela på etik och miljö. Andra tycker att det är en självklarhet att välja fonder som med sitt stora kapital kan vara med och påverka företagens utveckling.
Vi tar inte ståndpunkt utan utgår ifrån spararnas behov och målet är att hjälpa så många som möjligt när det gäller att välja bra fonder. Dock har vi gjort några avgränsningar, på etikspråk skulle det kallas negativa kriterier.
Vi har valt bort fonder med ideella inslag, det vill säga fonder som skänker en del av kapitalet till välgörande ändamål. Anledningen till det är att många använder miljöfonder för sitt pensionssparande och då kan det bli en konflikt med till exempel arbetsgivaren som kanske inte vill att delar av de anställdas framtida pension ska skänkas. Juridiskt är pengarna arbetsgivarens. I PPM får inte heller fonder med ideella inslag vara med.
Utöver det har vi fokuserat på fonder som har ett miljöperspektiv i sin förvaltning. Det ingår i de flesta då de följer olika SRI-kriterier, Socially Responsible Investing. De flesta av dem avstår dessutom från att investera i bolag som är verksamma inom vissa branscher, till exempel tobaks- och vapenindustri.
Trots begränsningarna har vi ett stort och bra utbud av cirka 60 fonder med många olika inriktningar, både geografiskt och branschmässigt. När vi har satt ihop portföljerna har tanken varit att de ska passa långsiktigt och relativt passivt sparande.
Vi ger två portföljförslag, ett som passar de långsiktiga, och ett som passar dem som vill ha lite mjukare utveckling. Skillnaden mellan portföljerna är att den första har ett par riktiga högriskfonder i sig. De har stor potential att utvecklas riktigt starkt, men samtidigt är risken stor att de under vissa perioder kommer att falla kraftigt. I portföljen med lägre risk har vi bytt ut de två högriskfonderna mot räntefonder och även dragit ned på andelen aktiefonder för att minska svängningarna i avkastningen.
En fråga som många ställer sig är vilka förväntningar de ska ha på en placering. Ju närmare förväntningarna ligger verkligheten, desto bättre är det.
Portföljernas avkastning kommer främst att styras av utvecklingen för fondernas underliggande marknader. I och med att flera är placerade i USA kommer utvecklingen på den amerikanska marknaden att vara den viktigaste. Den amerikanska börsen utgör cirka 50 procent av världens börsvärde så man kan säga att vi är underviktade i USA, relativt index.
Värdet på den svenska börsen utgör cirka 1 procent av världens samlade börsvärde. Så man kan säga att portföljerna är överviktade i Sverige. Det är naturligt att ha en överrepresentation på den marknad där man bor.
Jämför vi de
två olika portföljerna kommer den långsiktiga portföljen att prestera bättre när aktiemarknaderna utvecklas väl och sämre när börserna faller. Det beror på att den försiktiga portföljen har 20 procent av kapitalet i räntefonder. Om sex månader kommer vi att utvärdera de båda portföljerna. Klicka här för att läsa mer om
varför vi valde just dessa fonder
.