Dags att titta på Afrika

Stigande råvarupriser gör att investerare får upp ögonen för Afrika. Samtidigt vibrerar de snabbväxande länderna av social och politisk oro. Ska man våga ta risken på den afrikanska kontinenten?


14 januari, 2011

Det blir allt svårare att hitta undervärderade objekt på tillväxtmarknader som Kina, Indien, Ryssland och Brasilien. Det handlar om det naturresursrika Afrika där ett land som Sydafrika har merparten av världens samlade reserver av metallerna mangan, platina och krom och, inte minst, 40 procent av världens guld, enligt Economist Intelligence Unit.

"Afrika har några av världens största råvarutillgångar, och det är endast en mycket liten del av dessa tillgångar som har utnyttjats", säger Mark Mobius, förvaltare av så kallade frontier markets, på det amerikanska fondbolaget Franklin Templeton.

Det är tillgångar som de övriga tillväxtekonomierna, brasilianare och ryssar, ser som en plattform för fortsatta expansion för sina ekonomier. Och som indier och kineser behöver för att bygga ut sin infrastruktur.

Världsmarknadspriserna på råvaror har under de senaste åren successivt stigit bland annat till följd av den allt mer ökade efterfrågan från just tillväxtekonomier i snabb utveckling. Därför har också investeringarna kommit till kontinenten.

"Främst kommer investeringsintresset från företag i andra tillväxtmarknaderna, som har kapaciteten och kunskapen att verka i krävande ekonomiska och politiska miljöer", säger Mark Mobius.

Men även svenska bolag vill ta del av Afrikas råvaror. Lundinfamiljen äger exempelvis via Lundin Mining 25 procent av den stora koppargruvan Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo. Och via bolaget Africa Oil letar man olja i underprospekterade områden i Kenya, Etiopien och Somalia.

Även småsparare har fått upp ögonen för Afrika som investeringsobjekt. Den största börsen att investera på, och som är det land som fondförvaltare har den största delen av sina innehav i, är Sydafrika. Johannesburg Stock Exchange steg under 2010 med 19 procent, och är en av världens 15 största börser med ett börsvärde på 560 miljarder kronor.

Det är i Sydafrika som infrastruktur och bolagsstyrning motsvarar västerländsk standard - finanssektorn motsvarar här trots allt 20 procent av BNP, enligt statistik från Svenska Ambassaden i Pretoria.

Dock var det Sydafrika som drabbades värst av finanskrisen, medan exempelvis en annan stor börs i regionen - den i Nigeria - klarade sig lindrigare undan. Den nigerianska börsen gick dessutom klart bättre förra året, med en uppgång på 27 procent.

"Från slutet av 2010 så vaknade intresset för aktier i Afrika utanför Sydafrika till liv, med Nigeria och Kenya som de främsta marknaderna, och det är nog en trend som kan hålla i sig i många är då ländernas förutsättningar ser bra ut", säger Karin Fries, förvaltare av HQ Afrikafond som nu ägs av Carnegie.

Nairobi Stock Exchange steg med 36 procent förra året och är Afrikas fjärde största börs. En stor del av företagen som är listade där har dessutom exponering mot andra länder på kontinenten.

Börsen i Nigeria, som har ett värde på cirka 35 miljarder kronor, består till 40 procent av banksektorn. Men det är oljeproduktionen som dominerar landets ekonomi. Hela 90 procent av Nigerias export härrör från oljan. Dessvärre finns stora konflikter i de områden där oljan produceras. Oljearbetare har tagits som gisslan och svenska UD avråder från att resa till oljeområdena i landet.

Bilden av Afrika som investering har därmed flera sidor. Den sociala oron är stor, och konflikterna är ständigt närvarande i flertalet afrikanska länder, inte minst i kontinentens sorgebarn Zimbabwe och Sudan.

Skulle råvarupriserna falla kraftigt kan det få stora effekter för kontinentens ekonomier, likaså om mat- och energipriserna fortsätter att stiga, vilket redan idag skapat protester och våldsamheter i exempelvis Algeriet.

"Fortsätter de stiga kan de skapa stor social oro", konstaterar Karin Fries.

Valen i Nigeria och Egypten under 2011 utgör andra risker, menar hon. De två länderna står tillsammans med Sydafrika för 75 procent av alla företag i Afrika. Politisk bräcklighet gynnar knappast företagsklimat, investeringar eller börser.

"Som alltid vet man inte hur valen kommer att utspela sig, och om de får några efterspel", säger Karin Fries.

Men trots de problem som kontinenten brottas med finns det mycket som talar för Afrika just nu, tycker hon.

"De makroekonomiska förutsättningarna ser bra ut i flera länder i Afrika inför 2011 och framåt. Tillväxten är god, investeringar ser ut att hända och inflationen är godartad", menar hon.

Hon pekar också på det faktum att den afrikanska befolkningen är ung, och deras köpkraft väntas stiga de närmaste 5-10 åren.

"Råvaror, infrastruktur, konsumtion och banker som finansierar investeringarna är otroligt intressanta områden."

Brasklappen finns dock där. För Afrika är en region där risken är högre än på andra tillväxtmarknader. Den som ska investera i en Afrikafond bör göra det över en lång tidshorisont.

"Ska man investera i en Afrikafond så ska man göra det över fem år eller längre. Sett över den tiden finns det massor som talar för Afrika."

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.