Chefsstrategen: Börsens nya spelplan – det kommer avgöra

Världens största kapitalförvaltare ser en marknad där investerare tvingas tänka kortsiktigt – och tänka nytt. I en intervju med Placera förklarar chefsstrategen Wei Li varför USA behåller förstaplatsen, varför Europa inte kvalar in – och varför AI kan bli den avgörande faktorn för börsens riktning.

Börsen Stockholmsbörsen
Wei Li, chefsstrateg på Blackrock, är fortsatt positiv till riskfyllda tillgångar, särskilt amerikanska aktier.

Idag, 10:14

De klassiska makroankarna är inte längre tillförlitliga. Det konstaterar Blackrock - världens största kapitalförvaltare - i sin halvårsrapport 2025 Midyear Global Outlook. Med makroankare avses de stabila och förutsägbara fundament som historiskt styrt den globala ekonomin – exempelvis låg och stabil inflation, samt förutsägbar tillväxt.

Istället formas världsekonomin nu av det rapporten kallar för megatrender – strukturella trender som artificiell intelligens, geopolitisk fragmentering, energiskiften och demografiska förändringar. Enligt Blackrocks chefsstrateg Wei Li har den långsiktiga förutsägbarheten försvunnit – medan den kortsiktiga blivit tydligare.

"Det här är något nytt, och ganska motsägelsefullt. Tidigare sa vi ofta: 'Ingen vet vad som händer på kort sikt, men på lång sikt kommer värderingar att återgå till medel.' Det var grunden för långsiktigt värdeinvesterande – att riskpremien går att skörda över tid", säger hon till Placera.

Mot den bakgrunden anser Wei Li att investerare bör investera här och nu och i högre grad fokusera på en kortare, taktisk horisont.

"Vi ser en ökad känslighet i marknaden för inkommande data – både på aktie- och räntesidan. Eftersom det långsiktiga målet är otydligt formar marknaden själv sin uppfattning i realtid."

Riskaptit i USA

Trots det förändrade landskapet är Blackrock fortsatt positiv till riskfyllda tillgångar – särskilt amerikanska aktier. Enligt Wei Li finns flera potentiella katalysatorer på horisonten.

"Amerikanska skattesänkningar och avregleringar är potentiella sådana. Dessutom är vinsttillväxten i USA fortfarande betydligt starkare än i andra utvecklade marknader. Q1 levererade till exempel 14% tillväxt mot förväntade 8%, medan Europa bara hade marginella förbättringar."

Skillnaden mellan Donald Trumps två perioder vid makten spelar också in.

"Under den första perioden kom först skattesänkningarna och sen tullarna. Nu är det tvärtom: tullarna kom först, vilket tyngde sentimentet i början av året. Men nu skiftar fokus mot skattesänkningar och avreglering, vilket kan trigga marknaden."

Europa gick starkt i början av året, men Wei Li förklarar att det krävs mer för att regionen långsiktigt ska prestera bättre än USA.

"Positiva överraskningar i makrodata och starkare vinsttillväxt. Inget av det fanns på plats i början av året, och därför ändrade vi aldrig vår grundsyn – vi deltog i uppgången, men behöll USA som huvudpreferens."

Selektiv syn på Europa

Blackrock har stängt sin undervikt i europeiska aktier, men intar en selektiv hållning. Spanien pekas ut som en intressant marknad och sektorer som finans och försvar lyfts fram.

"Europeiska banker har nu nästan samma avkastning på eget kapital som amerikanska, men värderingarna är betydligt lägre", säger Wei Li.

På räntesidan föredrar Blackrock europeiska statsobligationer framför amerikanska, främst på grund av en mer rättvisande terminsprissättning. Ränteläget ses också som mer gynnsamt i Europa.

"Dessutom tror vi att ECB kan sänka räntan under neutral nivå, tack vare mer gynnsam inflation än i USA. Marknaden verkar i nuläget överdriva chansen för räntesänkningar i USA. Vi tror snarare på två ytterligare sänkningar – inte fem – eftersom inflationspressen där är mer strukturell: löneinflation, arbetskraftsbrist, demografiska trender och geopolitik."

När det gäller företagsobligationer i USA ser hon att skuldsättningen (exklusive finanssektorn) är mycket lägre än för staten.

"Det gör att vi föredrar företagslån framför statspapper även där."

AI och andra megatrender i centrum

Rapporten lyfter AI, energiomställning, åldrande befolkning och geopolitik som långsiktiga drivkrafter – megatrender som förändrar hela investeringslandskapet. Infrastruktursektorn pekas ut som en tillgångsklass som befinner sig i skärningspunkten mellan flera av dessa trender, bland annat inom AI-datacenter, hamnar och förnybar energi.

Privat kapital spelar en växande roll i att finansiera dessa transformationer. Tillgångar i privata infrastrukturfonder har nu passerat 1 biljon dollar och väntas fördubblas till 2028, enligt rapporten.

Men den stora osäkerheten framåt handlar om huruvida AI verkligen levererar.

"Vi följer både investeringsnivåer och avkastning inom AI noggrant – inte minst hur det påverkar marginalerna. Tullar pressar lönsamheten, men AI kan skapa effektivitet som kompenserar."

Slutord: Bortom makro

Slutligen sammanfattar Wei Li budskapet i rapporten med att det krävs en bredare syn på investeringar och risk – särskilt när klassiska långsiktiga makroankare har blivit svagare.

"Guld fungerar bättre som hedge, statspapper sämre. Aktiv förvaltning lönar sig mer än tidigare, särskilt i ett läge med hög spridning i avkastning. Och vi måste ha flera verktyg – inte bara lita på att makro ska dra oss rätt."

BlackRock

Senast

1 082,15

1 dag %

1,08%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.