- Asienbörserna utökar nedgångarna under måndagsmorgonen. Den kinesiska aktiemarknaden var stängd i fredags och tar nu ikapp fredagens nedgång i omvärlden då Kina aviserade egna tullar mot USA. Hongkongbörsen leder nedgången under måndagen med att tappa över 10 procent medan Kinas CSI 300 faller runt 6 procent. Japanska Nikkei 225 tappar också över 6 procent och noteras till den lägsta nivån på 18 månader.
- Även i Europa och i USA indikeras fortsatt rejäla börsnedgångar efter fall på cirka 8-10 procent under torsdag-fredag i förra veckan.
- Amerikanska WTI-oljan har fallit till runt 60 dollar per fat, den lägsta nivån sedan våren 2021.
- USA:s president Donald Trump sade på söndagen att utländska regeringar skulle behöva betala "mycket pengar" för att häva tullarna. Han uppgav att han inte vill att börsen ska gå ner, men att man ibland måste "ta medicin för att fixa något".
- Finansminister Scott Bessent har sagt att mer än 50 länder har inlett förhandlingar med USA sedan onsdagens tillkännagivande om tullar. "Han har skapat maximal hävstång för sig själv", uppgav Bessent och syftade på Trump.
- Länder som kommenterat tullarna är Vietnam och Indonesien. Vietnam bekräftade på söndagen att de är redo att förhandla om att ta bort alla amerikanska importtullar och man vill även skjuta på de 46 procent i tullar som USA meddelat. Indonesien meddelade samtidigt att man inte kommer att hämnas på USA:s 32-procentiga handelstullar utan fortsätta med diplomati och förhandlingar.
- Medlemsländerna i EU väntas på onsdag godkänna ett första motdrag, med tullar på amerikanska varor värda upp emot 28 miljarder dollar. Det skulle i så fall innebär att EU ansluter till Kina och Kanada och inför vedergällningstullar.
- Vita husets ekonomiska rådgivare Kevin Hassett försökte dämpa farhågorna om att tullarna var en del av en strategi för att pressa Federal Reserve att sänka räntorna. Kommentarerna kom efter att Trump hade delat en länk till en video på Truth Social, som hävdade att han medvetet fått börserna att krascha.
- JP Morgan blev den första Wall Street-banken att räkna med en amerikansk recession efter Trumps tullar. Bankens analytiker räknar med att tullarna resulterar i att USA:s BNP för helåret minskar med 0,3 procent, en minskning från tidigare uppskattning om 1,3 procent i tillväxt.
- Finansminister Scott Bessent håller däremot inte med JP Morgan. "Jag ser ingen anledning till att vi måste prisa in en lågkonjunktur, sade han till NBC News.
- 54 procent av de amerikanska väljarna är emot Donald Trumps tullpolitik, enligt en undersökning från Wall Street Journal. Det är 12 procentenheter fler än de som står bakom tullarna. Tre fjärdedelar bedömer också att tullarna kommer att höja priserna på varor de köper.
- Brittiska Jaguar Land Rover, ägt av indiska Tata Motors, kommer att pausa leveranserna till USA i en månad för att utvärdera effekten av Trumps tullar på fordonsimporten.
- Nissan Motor överväger att föra över viss japansk produktion av modellen Rogue till USA redan till sommaren, enligt uppgifter till Nikkei Asia.
- Howmet Aerospace, som levererar delar till flygplan som byggs av Airbus och Boeing, kan stoppa vissa leveranser om de påverkas av tullarna, enligt ett brev Reuters tagit del av.
- Världens rikaste person, Elon Musk, sade på lördagen att han hoppas på en situation med noll tullar mellan Europa och USA, något som i praktiken skulle skapa en frihandelszon mellan regionerna.
- Den tidigare finansministern Lawrence Summer skrev i ett inlägg på X under söndagen att det finns risk för mer turbulens framöver på marknaderna liknande det som hände i torsdags och fredags. "Ett fall av denna storlek signalerar att det sannolikt kommer att bli problem framöver", skrev han.
- Miljardären och affärsmannen Marc Cuban kritiserade president Donald Trumps handelspolitik i en serie inlägg på Bluesky. "Om de nya tullarna finns kvar i flera år och upprätthålls och är inflationsdrivande, och DOGE fortsätter att skära ner och avskeda, kommer vi att befinna oss i en mycket värre situation än 2008", skrev Cuban.