Gunnar Påhlson, HQ Fonder, varför stiger Kinafonderna?
"Mycket kinesiskt privatkapital har sökt sig till aktiemarknaden. Även bland kineserna är intresset för aktiefonder stort. Under förra året startades inte mindre än nio lokala aktiefonder. Bara i november och december startade fem stycken. Totalt fick de fem in elva miljarder dollar som har och ska placeras i aktier.
De kinesiska myndigheterna försöker också strama åt ekonomin. Ett sätt har varit att minska möjligheterna att spekulera i fastigheter, som har varit väldigt populärt. Det har lett till att mer kapital har slussats till aktiemarknaden."
Hur ser det ut framöver?
"Underliggande fundamenta ser fortsatt starka ut. Tillväxten är hög och framtidsutsikterna goda. Myndigheterna har lagt förslag på reformer som är positiva för aktiemarknaden, till exempel nya regler för hur staten får hantera sina stora aktieposter. Marknaden har tidigare oroats över att potentiella utförsäljningar från statens sida skulle kunna pressa aktiekurserna. Nu finns det en inlåsningsperiod på mellan tre och fem år innan staten kan sälja sina aktier. Det har tagit bort en del av oron.
Vi kan också vänta oss ett ökat antal nya bolag på börserna i form av börsintroduktioner, men också i form av dubbellistningar. Många stabila och bra bolag som tidigare bara var noterade på Hongkongbörsen har eller kommer att lista sig på börserna i Shanghai och Shenzen."
Vad händer med den kinesiska valutan?
"De flesta anser att den kinesiska valutan är undervärderad och borde stärkas. Men de kinesiska myndigheterna kommer bara att tillåta en kontrollerad uppvärdering av sin valuta. För många intressen och för mycket står på spel för att de skulle låta den flyta helt fritt. Den senaste året har myndigheterna låtit valutan stärkas med cirka 5 procent, och det kan vi kanske förvänta oss att de gör även framöver.
Den gradvisa valutaförstärkningen ger ett skydd eller extraavkastning för oss svenskar. Det är också en anledning till att så många placerare vill vara investerade i Kina, även om det är den underliggande tillväxten som de primärt önskar ta del av."
* Gunnar Påhlson har egna pengar i sin fond, vilket borgar för att han förvaltar den med omsorg.