Frågan blir mer politisk än innan
Det är dock för tidigt att dra definitiva slutsatser om nya jämviktsnivåer för realräntorna. De krafter som höll nere räntorna under det förra decenniet – högt sparande i Asien, låg investeringsvilja i väst, demografiska trender – har inte försvunnit. Och nya omställningar, som AI och automatisering, kan leda till fortsatt lågt kapitalbehov i vissa sektorer.
En låg statsskuld är ofta synonymt med låga räntenivåer. Den ger regeringar ekonomisk-politiskt manöverutrymme vid kris och lägre sannolikhet för en framtida destabiliserande statsfinansiell utveckling. Det motiverar lägre riskpremier och statsräntor i länder som Sverige och Tyskland, jämfört med USA och Storbritannien med dramatiskt högre offentliga skulder.
Svenska ränteläget är en bekräftelse på att Sverige åtnjuter ovanligt starkt förtroende för stabila och uthålligt sunda statsfinanser. Att våra upplåningskostnader är låga gynnar hela ekonomin eftersom nivån på statsräntor blir riktmärke för hela kreditmarknadens upplåningskostnader.
För investerare innebär denna nya värld ett nytt och mer osäkert kalkyleringsläge: framtida kassaflöden värderas annorlunda när realräntorna är positiva och volatila. För stater innebär det att skuldens bärkraft återigen blir en realpolitisk fråga, snarare än ett tekniskt problem. Och för centralbanker skärps balansgången mellan inflationsbekämpning och finansiell stabilitet.
Det nya räntelandskapet är inte nödvändigtvis mer stabilt – men det är mer verklighetsförankrat. Kapital har åter ett pris. Och det kommer att variera mellan länder på ett helt annat sätt än tidigare. Tidshorisont, kassaflöden och riskbedömningar spelar åter en avgörande roll. Den stora frågan är inte om realräntorna ska vara högre utan vad som nu styr dem. I en mer geopolitisk, statligt styrd och fragmenterad värld är frågan mer politisk än tidigare.
Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB
Detta är en krönika från en fristående kolumnist. Analys och ställningstagande är skribentens.