REDAKTIONEN SVARAR: Hej Patrick. Den enklaste definitionen av deflation är att den genomsnittliga prisnivån i ett land sjunker. Om ett land har deflation under en längre tid beror det i princip alltid på svag ekonomisk tillväxt och det brukar vara negativt för tillgångar som exempelvis aktier.
Däremot gynnas sparande eftersom sjunkande priser i sig betyder att pengarnas värde ökar. Ett exempel på den typen av utveckling är som du nämner Japan, som haft deflation under de två senaste decennierna.
I Japan sjönk också fastighetspriserna kraftigt men det var mer en effekt av att en mycket kraftigt uppblåst fastighetsbubbla sprack, något som in sin tur bidrog till deflationsspiralen.
Det är dock en väsentlig skillnad mellan den deflation som Japan drabbades av och den deflation som vi har i Sverige idag.
Den svenska deflationen är av allt att döma av temporär natur och förklaras av sjunkande räntor, lägre energipriser och generellt sett låga prisökningar på andra varor. Inflationen väntas återkomma även om det sker i relativt långsam takt.
I det här läget missgynnas istället sparande eftersom vi väntas ha mycket låga nominella räntor under längre tid medan det samtidigt blir mer gynnsamt att låna. Det har därmed bidragit till stigande fastighetspriser.
Dessutom ser vi fortsatt hög lönsamhet i företagssektorn och förhoppningen är att den globala tillväxten ska ta fart och då gynnas givetvis aktier som placering.
Eftersom vi inte tror på en varaktig deflation i Sverige anser vi att aktier ändå är den bästa placeringen.