Nya fonder till min tjänstepension

Det är hög tid att se över fondvalen i tjänstepensionsportföljen. Det är ett halvår sedan jag gjorde ett fondbyte där. Då tog jag in ytterligare en tillväxtmarknadsfond och det blev ett lyckat val.

placera-nyabilder-210218tjppaj.PNG

21 feb. 2018

Det senaste året har min tjänstepension med månatliga premieinsättningar avkastat 8 procent. Det är en procentenhet mer än globalt aktieindex som inte har några förvaltaravgifter inräknade. Och det är hela tre procentenheter bättre än SIX Return index som omfattar alla bolag noterade på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

placera-nyabilder-210218sixrxgraftjp.PNG

SIX Return index

Det är en avkastning som jag är nöjd med tanke på den breda riskspridningen. Åtta olika fonder ger en förhållande låg volatilitet på 8,3 procent jämfört med 9 procent för globalt aktieindex.

Bästa bidrag har de två tillväxtmarknadsfonderna Odin Emerging Markets och SPP Tillväxtmarknader Plus gett. Det finns två klara bottennapp som haft negativ avkastning det senaste året.

Den tidigare så framgångsrika infrastrukturfonden First State Global Infrastructure har backat marginellt det senaste året. SEB Nordamerika Små- och medelstora bolag som jag bytte ut i augusti bidrog med negativ avkastning.

Jag fortsätter den inslagna vägen med fortsatt hög risk och bara aktiefonder då det är många år till pensionen. Riskspridningen med åtta fondval fungerat bra och jag väljer att göra hela tre fondbyten.

Delphi Nordic får lämna för Spetsfonden Swedbank Robur Ny teknik. Förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt har stor kunskap om innovativa bolag inom teknologi, media, telekom och läkemedel. De fokuserar framgångsrikt på snabbväxande nordiska småbolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen är långsiktig och fokuserar på bolag som växer med god lönsamhet och har attraktiv unik branschställning.

Det andra fondbytet sker inom tillväxtmarknader. Den aktivt förvaltade Odin Emerging Markets får lämna för en Östeuropafond. Spetsfonden SEB Östeuropa Småbolag fokuserar på snabbväxande småbolag.  

placera-Moskva_kreml.PNG

Östeuropa har den snabbaste tillväxten inom Europa och gynnas av Tysklands starka tillväxt. De östeuropeiska börserna är historiskt lågt värderade med en hög direktavkastning.

Fonden förvaltas av Marko Daljajev sedan januari 2014. Fonden har en aktiv förvaltning med fokus på egen aktieanalys och integrerar hållbarhetsfrågor i investeringsprocessen. Fokus är att hitta mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

Största land är Ryssland på 46 procent följt av Turkiet på 14 procent. Totalt investerar fonden i 14 länder, varav flera spännande länder som Rumänien och Kazakstan, vilket ger fonden en extra krydda. Största sektor är finansbolag på knappt 22 procent.

Jag byter in Basfonden Länsförsäkringar Japan Indexnära och tar ut First State Global Infrastructure. Den globala tillväxten växer snabbare än på flera år vilket gynnar den exportdrivna och cykliska Tokyobörsen. Det är den nästa största aktiemarknaden i världen efter den amerikanska, här vill jag har exponering via en fond.

placera-tokyo-japan-Foto-Mattdork-Flickr-CC.jpg

Länsförsäkringar Japan indexnära, följer de 320 största bolagen som ingår MSCI Japan index. Andelen stora bolag är knappt 93 procent och medelstora bolag utgör 7 procent. Bolagen i fonden har i genomsnitt ett börsvärde på 83 miljarder kronor.

Fonden är industritung och består till stor del av cykliska bolag, knappt 22 procent består av industribolag och cykliska konsumentbolag utgör näst största sektorn på 20 procent. Teknologibolagen är tredje största sektorn på 13 procent.

Övriga fem fonder väljer jag att ha kvar i min tjänstepensionsportfölj.

placera-nyabilder-210218tjptabell.PNG

Europa fortsätter att överraska med högre tillväxt än vad marknaden räknat med och de europeiska börserna är billigare än de amerikanska det är en bra kombination som vi gillar. Jag gillar AMF Aktiefond Europa som investerar i stabila och välskötta bolag. Den har en attraktiv årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent, vilket är lägst i klassen för aktivt förvaltade Europafonder.

Jag gillar globala tillväxt bolag inom intressanta branscher.Lannebo Vision är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar innovativa och välskötta bolag. Fokus är att investera i ledande bolag med goda tillväxtmöjligheter inom teknologi, telekom och hälsovård.

CB Save Earth Fund är en aktivt förvaltad miljöfond med etisk och hållbart ramverk som har en koncentrerad portfölj som bygger på långsiktiga investeringsbeslut. Fonden ger en bra riskspridning genom att placera globalt i tre starka miljötrender – förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Europa och Amerika är de dominerande marknaderna på drygt 90 procent av fondens värde.

Mitt miljöval slutar inte här. Genom att investera i SPP Tillväxtmarknader Plusfond minskar jag mina fossila investeringar och får en exponering mot tillväxtmarknaderna. Men det jag tycker är mest intressant med konceptet Plusfonder är att de har valt att investera 10 procent av fondförmögenheten i gröna lösningar.

SPP letar efter bolag som har som mål att hitta lösningar på klimatproblemen. Det innebär att bolagen man investerar i inte behöver ingå i det investeringsunivers som omfattas av indexleverantören MSCI:s index – Det gillar jag.

Jag tilltalas av att bolagen oftast leds av ägare med kött och blod som är långsiktiga. Så vad passar bättre än att den sista fonden Spiltan Global Investmentbolag som är en indexfond, precis som den svenska varianten.

Fonden investerar i ett 30-tal investmentbolag på global basis. Största investering är superinvesteraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway på drygt 8 procent.

Fonden investerar även i japanska Softbank Group som var tidiga investerare i internetbolagen Yahoo och kinesiska Alibaba. Bolaget leds av den visionäre grundaren Masayoshi Son som även är japans rikaste man. Enda svenska bidrag är familjen Wallenbergs investmentbolag Investor. Förvaltningsavgiften är överkomliga 0,5 procent per år.

placera-nyabilder-210218tjppaj.PNG

Månadssparandet sker lika stor del i varje fond och jag passar på att rebalansera om portföljen till lika stora fonddelar vid varje årsskifte.

I ”gamla” tjänstepensionskonton utan nya premieinsättningar gör jag inga förändringar förutom att jag passar på att balansera om till lika stora fonddelar. För information om de fondvalen, läs mer här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Swedbank Robur Ny Teknik A

Senast

1 126,97

1 dag %

−0,87%

1 dag

1 mån

1 år

Länsförsäkringar Japan Index

Senast

170,46

1 dag %

−0,29%

AMF Aktiefond Europa

Senast

351,82

1 dag %

−0,96%

CB Save Earth Fund RC

Senast

299,27

1 dag %

0,37%

Lannebo Teknik

Senast

19,57

1 dag %

0,00%

Delphi Nordic A

Senast

44 887,65

1 dag %

0,78%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.