Månadens fondvinnare - och förlorare

De globala börserna har fortsatt sin volatila resa den senaste månaden med stora nettoflöden till värdeaktier. Det är tydligt när Placera listar månadens vinnar- och förlorarfonder.

placera-redaktionellt-2021-170222vinnarfonder.png

17 feb. 2022

Enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities fortsatte riskviljan att sjunka den senaste månaden. Investerarna fortsatte att köpa energiaktier och fortsatte att minska exponeringen mot tillväxtorienterade teknikaktier. Undervikten för teknikaktier är nu den största sedan augusti 2006.

Trots de stora svängningarna på börserna under månaden är nedgångarna inte särskilt stora.

En global indexfond har tappat 1 procent i värde mätt i svenska kronor på en månad. USA som är mer än halva det globala börsvärdet, har haft det tuffare och backat drygt 2 procent. Europa har följt med USA-börserna söderut, en bred europeisk indexfond har minus 2,2 procent i avkastning.

Stockholmsbörsen har haft ett större tapp än sina europeiska kusiner. Det smala storbolagsindexet OMXS30 har backar 3,2 procent under månaden. Men det har varit ännu tuffare för små- och medelstora bolag. En bred svensk indexfond som följer alla bolagen noterade på Stockholmsbörsen har backat dubbelt upp mot storbolagsindex.

placera-redaktionellt-2021-1702222omxspiettår.png

Den ökade sektorrotationen har gynnat tillväxtmarknaderna. En bred tillväxtmarknadsindexfond har klarat månaden på plus drygt 2 procent. Och vi hittar flera tillväxtmarknadsländer med som stigit mer. Mest har den brasilianska börsen stigit på drygt 7 procent.

Värt att notera är att Moskvabörsen är på plus den senaste månaden trots Ukraina/Rysslandskonflikten som oroat finansmarknaden. Men det för Moskvabörsen viktiga oljepriset har fortsatt norrut och stigit med 12 procent den senaste månaden och 21 procent sedan årsskiftet. Sannolikt en förklaring bakom månadens överraskande uppgång på Moskvabörsen.

Inte minst vittnar dollaruppgången under månaden om minskad riskaptit. Kronan har tappat närmare tre procent mot den amerikanska dollar. Och euron har stärkts med nästan lika mycket.

Den svagare kronan gör att utländska fonder som har investerar i euro- och dollartillgångar stigit i värde mer än underliggande index.

Bästa globala sektorer är energisektorn som har avkastat drygt 4 procent mätt i dollar. Övriga sektorer lyser i rött med nedgångar. Tuffast har det varit för telekommunikationssektorn som backat över 6 procent.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnare och förlorare ur Avanzas fondutbud. De femton bästa fonderna har haft en hög avkastning under månaden. Skillnaden mellan bästa och sämsta fond är 33 procentenheter, vilket är en stor skillnad i avkastning mellan listorna.

Vinnarlistan innehåller uteslutande fonder med tillväxtmarknadsstatus och nästan alla är uteslutande fonder med Brasilien och Latinamerika-anknytning.

Fonder
1 mån
i år
Handelsbanken Brasilien Tema
21,6%
14,8%
BNP Paribas Brazil Equity C C
18,9%
21,0%
JPM Brazil Equity A (acc) USD
18,9%
17,9%
HSBC GIF Brazil Equity AC
18,0%
20,6%
Templeton Latin America A(acc)USD
15,2%
18,9%
Fidelity Latin America A-Dis-USD
14,5%
12,9%
abrdn Latin Amer Eq A Acc USD
13,7%
14,8%
MS INVF Latin American Equity A
13,7%
12,8%
Handelsbanken Latinamerika Tema (A1 SEK)
13,2%
13,3%
Nordea 1 - Latin American Equity BP SEK
13,1%
16,7%
JPM Latin America Equity A (acc) USD
13,0%
13,2%
BGF Latin American A2
11,3%
13,7%
HSBC GIF Thai Equity AC
10,4%
10,2%
Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
8,9%
13,2%
Allianz Thailand Equity A EUR
8,3%
5,9%
Källa: Morningstar och Avanza den 15 feb

Överst på vinnarlistan hittar vi hela fyra Brasilienfonder. Inte så konstigt då Sao Paolo-börsen är månadens bästa börs i lokal valuta med en indexuppgång på drygt 7 procent. Lägg till att den brasilianska realen stärkts med 7 procent mot den amerikanska dollarn under månaden. Samtidigt som kronan tappat i värde mot dollarn ger det en uppgång på närmare 20 procent.

Flera analytiker poängterar att det var första gången på länge som det varit så stora nettoinflöden från internationella investerare till Brasilien, vilken sannolik hjälpt till att skjuta upp kurserna.

Handelsbanken Brasilien Tema haft en otroligt bra start på 2022. Fonden har stigit med över 21 procent i värde den senaste månaden.

Fonden har en tematisk ansats, huvudteman är demografi, produktivitet, livsstilar och miljö. Fonden investerar i huvudsak i små- och medelstora brasilianska bolag och förvaltas av Kristoffer Eklund sedan 2016. Den är aktivt förvaltad och avviker mycket från index och har 47 innehav.

Största sektor är finans- och fastighetsbolag på 25 procent följt av sällanköpsvaror med 20 procent.

Fondens största innehav är finansleasingbolaget Companhia de Locacao Americas på 5,8 procent. Den brasilianska börsoperatören B3 SA - Brasil Bolsa Balcao är näst största innehav på 5,4 procent.

B3 SA - Brasil Bolsa Balcao hör till en av fondens bästa bidragsgivare under månaden. Aktien är har stigit 12 procent under månaden.

De övriga tre fonderna har, trots att de ligger i toppen på vinnarlistan, inte orkat klå kategorisnittet av Brasilienfonder som enligt Morningstar har avkastat 19 procent den senaste månaden.

Vinnarlistan innehåller åtta Latinamerikafonder inte så förvånande då Brasilien utgör drygt 60 procent av Latinamerika index. Kategorisnittet för latinamerikafonder är en uppgång på 10,6 procent den senaste månaden.

Templeton Latin America A har haft vind i segel och avkastat 15 procent den senaste månaden. Det gör den till den bästa latinamerikafonden. Fondens har 65 procent brasilianska investeringar och drygt 27 procent i Mexico.

Det är en koncentrerad fond med 32 innehav. Knappt en tredjedel av fonden utgörs av finansbolag. 18 procent är investerat i dagligvaror, 16 procent i råvarubolag och 11 procent i energisektorn.

Största bolag är brasilianska energijätten Petroleo Brasileiro Sa Petrobras som väger drygt 10 procent. Näst störst är det brasilianska råvarubolaget Vale med 7,8 procent.

Båda bolagen har gett stora bidrag till månadens avkastning med uppgångar på runt 13 procent.

Förlorarlistan toppas av ett antal branschfonder inom teknik och ny energi och vi hittar även ett antal Sverigefonder med småbolagsfokus. Inte så konstigt när investerarkollektivet letar sig till mindre riskfyllda placeringar.

Fonder
1 mån
i år
DNB Fund - Disruptive Opp Retail A SEK
−11,1%
−18,2%
BNP Paribas Energy Transition C C
−10,6%
−18,4%
Mirae Asset Korea Equity A USD
−10,4%
−14,6%
Atlant Future A
−10,1%
−19,4%
IKC Sverige Flexibel
−9,9%
−21,9%
Lancelot Avalon B
−9,5%
−15,5%
Spiltan Småbolagsfond
−9,4%
−22,9%
BNP Paribas Env Abs Rtn Th Eq EAR Cl C
−9,0%
−18,5%
BGF Future of Transport A2
−8,9%
−11,1%
Lannebo Sverige Hållbar A SEK
−8,8%
−15,6%
Consensus Småbolag A
−8,6%
−18,4%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK
−8,5%
−20,9%
Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
−8,5%
−5,6%
ODIN Small Cap C SEK
−8,4%
−18,3%
Skandia Småbolag Sverige
−8,3%
−16,0%
Källa: Morningstar och Avanza den 15 feb

Mest motvind har det varit för DNB Fund Distruptive Opportunities som investerar i framtidens distruptiva teknologier inom flera teman som bland annat förnybar energi och hälsovård. Fonden förvaltas av Audun Iversen och har backat över 11 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är nedgången drygt 18 procent.

Fonden har drygt 90 investeringar och den största sektorn är teknikbolag på 36 procent, följt av industrisektorn med 20 procent. Fonden har ett tydligt fokus på tillväxtbolag, precis det som de globala investerarna har sålt av mest i år.

Största innehav är norska biometri- och sensorbolaget Idex Biometrics med en vikt på 6 procent. Den nederländska navigerings- och kartspecialisten TomTom är det näst största innehavet i fonden. Idex Biometrics har backat med 23 procent den senaste månaden och har tappat en tredjedel av börsvärdet i år. TomTom har klarat den senaste månaden bättre med en nedgång på 14 procent.

Näst sämsta fond under månaden är BNP Paribas Energy Transition C C fond. Fondens fokus är att investera i bolag som bidrar till att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi. Fonden fick sin nuvarande inriktning i september 2019 och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter.

Det är värt att notera att under pandemiåret 2020 var det årets bästa fond med en avkastning på hela 154 procent. Det var ett år då vinnarlistan till stor del bestod av branschfonder inom ny energi.

Sedan toppnoteringen för fonden den 5 februari 2021 är nedgången närmare 40 procent. Månadens avkastning var på knappt 11 procent.

Fonden har drygt 60 aktier och drygt 54 procent utgörs av amerikanska bolag följt av spanska bolag med 9 procent. Knappt en tredjedel av fonden är investerad i industribolag. Näst största sektor är teknikbolag. Huvuddelen av investeringarna utgörs av medelstora tillväxtbolag.

Svenska småbolagsfonder hörde till fjolårets vinnarfonder, men i år har det blåst riktig motvind för fondkategorin när investerarna valt att ta hem vinsterna.

Totalt har det letat sig in sex Sverigefonder med småbolagsfokus in på månadens förlorarlista. Snittet för fondkategorin Sverigefonder, små- och medelstora bolag är minus 7,1 procent på månaden och på hela minus 16,1 procent sedan årsskiftet.

Tuffast har det varit för småbolagsfonden Lancelot Avalon B som backat 9,5 procent under månaden, men årets avkastning är lite bättre än fondkategorin.

Fonden är koncentrerad till 32 innehav. Största bransch är hälsovård på 35 procent följt av industribolag på 24 procent. Fonden har en tydlig lutning åt mindre tillväxtbolag vilket gör att fonden har haft det kämpigt i rådande marknadsklimat med fokus på värdebolag.

Största innehaven i fonden är spelutvecklaren Embracer på drygt 9 procent, följt av bioteknikbolaget Camurus.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, Twitter,  YouTube och Soundcloud

1 dag

1 mån

1 år

HSBC GIF Brazil Equity AC

Senast

142,21

1 dag %

−1,29%

BGF Latin American A2

Senast

596,03

1 dag %

0,01%

HSBC GIF ASEAN Equity AC

Senast

227,18

1 dag %

1,16%

CT (Lux) Enhanced Cmdts AU

Senast

145,65

1 dag %

−0,42%

Allianz Thailand Equity A EUR

Senast

6 644,62

1 dag %

0,24%

IKC Sverige Flexibel A

Senast

470,23

1 dag %

0,80%

Lancelot Sverige B

Senast

134,92

1 dag %

2,14%

Spiltan Småbolagsfond

Senast

1 476,18

1 dag %

−0,14%

BGF Future of Transport A2

Senast

120,83

1 dag %

−0,51%

Lannebo Sverige Hållbar A SEK

Senast

2 216,63

1 dag %

0,58%

Consensus Småbolag A

Senast

199,92

1 dag %

2,43%

ODIN Small Cap C SEK

Senast

173,10

1 dag %

−0,27%

Skandia Småbolag Sverige

Senast

1 384,87

1 dag %

−1,64%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,24%

Senast

2 478,69

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.